Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Δυσανάλογο το βάρος της Ελλάδας στο προσφυγικό - Τουσκ: Αναγνωρίζουμε τις προσπάθειές σας

Newsbomb

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει ένα δυσανάλογο βάρος σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης που σοβεί στην ΕΕ εξέφρασε ο πρωθυπουργόςΑλέξης Τσίπραςκατά τη διάρκεια των δηλώσεων που πραγματοποίησε από κοινού με τον πρόεδρο τουΕυρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, μετά το πέρας της συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τα κυριότερα σημεία των δηλώσεων του Αλ. Τσίπρα:

«Αναφορικά με τη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, υπογραμμίσαμε ότι απαιτείται κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση με σεβασμό του ευρωπαϊκού Δικαίου», δήλωσε κατά την έναρξη των δηλώσεών του ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η ΕΕ βασίστηκε πάνω σε κάποιες αξίες και σήμερα καλείται, εν μέσω της προσφυγικής κρίσης, να ξαναβρεί τις αξίες αυτές. Συμφωνήσαμε να επιταχυνθεί κάθε στάδιο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, την υποστήριξη της Ιορδανίας και του Λιβάνου, αλλά και την ενίσχυση της Frontex», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Συζητήσαμε και για την πρόσφατη απόφαση του ΝΑΤΟ για δραστηριοποίηση στο Αιγαίο και τονίσαμε τη σημασία που έχει η συνεργασία με τη Frontex και τη σημασία της επιχείρησης "Ποσειδών"», επισήμανε.

«Κυριαρχούν δύο αντιλήψεις για το μέλλον της Ευρώπης: μία φιλοευρωπαϊκή προσέγγιση και μία αντιευρωπαϊκή, η οποία λέει ότι καθένας θα πρέπει να λύνει τα προβλήματα μόνος του. Η κυβέρνηση της χώρας έχει δώσει ένα μεγάλο αγώνα για να αντιμετωπίσει το προσφυγικό, στην κατεύθυνση της συνυπευθυνότητας».

«Βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για την Ευρώπη. Η Ελλάδα έχει αναλάβει μεγάλο βάρος στη διαχείριση του προσφυγικού, ίσως και δυσανάλογο ως προς αυτό που μπορεί να σηκώσει», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου και απέναντι στα σενάρια ενός Brexit ο κ. Τσίπρας είπε ότι ενημέρωσε τον κ. Τουσκ ότι η Ελλάδα θα κινηθεί στο πλαίσιο μιας καλόπιστης συνεργασίας, ώστε να υπάρξει μια συμβιβαστική λύση και μια βελτίωση σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της Ένωσης. «Πρέπει να απαντήσουμε στις προκλήσεις με ενότητα. Δεν είναι περίοδος, για εξόδους, για exits. Μόνον έτσι μπορούμε να ξεπεράσουμε την τριπλή κρίση: την οικονομική, την προσφυγική και την κρίση ασφαλείας».

Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του Ντόναλντ Τουσκ

«Προσπαθούμε να βρούμε τη λύση, ώστε το Ηνωμένο Βασίλειο να δώσει τις δέουσες απαντήσεις στους ψηφοφόρους του, αλλά να μην γυρίσουμε πίσω ως προς τις ευρωπαϊκές αξίες», είπε κατά την έναρξη της ομιλίας του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Η Ελλάδα δεν προκάλεσε η ίδια την προσφυγική κρίση. Το να εξαιρεθεί η Ελλάδα από τη Σένγκεν δεν λύνει κανένα απολύτως πρόβλημα: δεν τερματίζει τον πόλεμο στη Συρία, δεν διορθώνει τίποτε απολύτως», σημείωσε ο Ντ. Τουσκ.

«Αυτό που θα κάνουμε είναι να ψάξουμε τις αιτίες, ώστε να βρούμε από κοινού και με την Τουρκία μια λύση για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών».

«Η Ευρώπη αναγνωρίζει όλες τις προσπάθειες που έχει αναλάβει η Ελλάδα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.