ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μυστική συνάντηση για την Ελλάδα - Χάσμα μεταξύ των δανειστών

Μυστική συνάντηση για την Ελλάδα - Χάσμα μεταξύ των δανειστών

Το «φως» της δημοσιότητας βλέπουν σήμερα τα όσα ειπώθηκαν στη μυστική συνάντηση των επικεφαλής της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ESM που έγινε στην Φρανκφούρτη.

Σκληρή στάση από το ΔΝΤ που ζητά νέα μέτρα – Στις Βρυξέλλες και ο Τσακαλώτος

Σύμφωνα με όσα διέρρευσαν, στη συνάντηση διαπιστώθηκε χάσμα αναφορικά με το δημοσιονομικό κενό και τα πρόσθετα μέτρα που καλείται να λάβει η Αθήνα.

Το χάσμα που χωρίζει τους τρείς από τους 4 θεσμούς με το ΔΝΤ είναι αγεφύρωτο και έτσι δεν υπάρχει πράσινο φως για την άφιξη των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα.

Στις όποιες επαφές έγιναν όλο το Σαββατοκύριακο το ΔΝΤ επέμενε ότι το δημοσιονομικό κενό είναι τεράστιο και για να καλυφθεί χρειάζονται νέα σκληρά μέτρα!

Νέα απόπειρα εύρεσης λύσης θα λάβει χώρα σήμερα στις Βρυξέλλες, στο EWG, ενώ αύριο συνεδριάζει το ανάλογο όργανο των 28 κρατών-μελών (EFC).

Οι επιτελείς των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης μαζί με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών συναντώνται σήμερα με στόχο να βρουν λύση στο μέτωπο του ΔΝΤ.

Στις Βρυξέλλες ο Τσακαλώτος

Στις Βρυξέλλες θα βρίσκεται ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος την Τετάρτη, καθώς έχει προγραμματίσει να παραβρεθεί στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου.

Το ταξίδι του ΥΠΟΙΚ στις Βρυξέλλες μένει να φανεί πως θα συνδιαμορφώσει το πρόγραμμα των επόμενων επαφών καθώς η συγκεκριμένη ημέρα είναι πολύ κρίσιμη: την Τετάρτη, επιχειρείται να ξεκινήσει και ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων των θεσμών σε επίπεδο επικεφαλής στην Αθήνα.

Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν τη σύγκλιση μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των ευρωπαίων στα κρίσιμα θέματα της διαπραγμάτευσης όπως το ασφαλιστικό και το δημοσιονομικό κενό ενώ το ΔΝΤ εξακολουθεί να διαφοροποιείται αποτελώντας αυτή τη στιγμή το μεγάλο αγκάθι για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης. Τόσο σε ό,τι αφορά το ύψος των μέτρων που ζητά να επιβληθούν ως το 2018 όσο και στις προβλέψεις του για την πορεία των οικονομικών μεγεθών (ρυθμός ανάπτυξης και έλλειμμα).

Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η επιστροφή των Θεσμών το συντομότερο δυνατό προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να υπάρξει ένα θετικό σήμα στις αγορές για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ και Capital.gr

Σχετικές ειδήσεις