ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση Παπαδημούλη στην Κομισιόν για την ωμή παρέμβαση στην τουρκική Ζαμάν

Ερώτηση Παπαδημούλη στην Κομισιόν για την ωμή παρέμβαση στην τουρκική Ζαμάν

Ερώτηση προς την Κομισιόν κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφορικά με την προκλητική στάση της Τούρκικης Κυβέρνησης απέναντι στην ελευθεροτυπία και την καταπάτηση των στοιχειωδών ελευθεριών κάθε είδους.

Συγκεκριμένα, η Τουρκική Κυβέρνηση, μετά από δικαστική εντολή, φέρεται να έδωσε εντολή σε αστυνομικές δυνάμεις να καταλάβουν τα γραφεία της εφημερίδας Zaman. Ο Δημήτρης Παπαδημούλης υπογραμμίζει πως "δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στον χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ στην Τουρκία, ειδικά τον τελευταίο χρόνο, με την δικαστική και πολιτική εξουσία να καταπατά την ελευθερία του Τύπου με συστηματικό τρόπο και να θέτει αυθαίρετα υπό κρατικό έλεγχο αντιπολιτευόμενες εφημερίδες."

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ρωτάει την Κομισιόν για το αν είναι ενήμερη για τους λόγους για τους οποίους η εφημερίδα Zaman τέθηκε υπό κρατικό έλεγχο καθώς και για το κατά πόσο η απόφαση του δικαστηρίου και η παραβίαση βασικών αρχών ελευθερίας και λειτουργίας των δημοκρατικών πολιτευμάτων η οποία συνεπάγεται, επηρεάζουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας.

Τέλος ο κ. Παπαδημούλης ζητάει πληροφορίες για "τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει η Επιτροπή για την αποκατάσταση της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία".

Ακολουθεί η πλήρης Ερώτηση:

Ερώτηση προς της Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Την Παρασκευή 4 Μαρτίου αστυνομικές δυνάμεις κατέλαβαν, έπειτα από δικαστική εντολή, τα γραφεία της εφημερίδας Zaman, της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία εφημερίδας της Τουρκίας. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στον χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ, ειδικά τον τελευταίο χρόνο, με την δικαστική και πολιτική εξουσία να καταπατά την ελευθερία του Τύπου με συστηματικό τρόπο και να θέτει αυθαίρετα υπό κρατικό έλεγχο αντιπολιτευόμενες εφημερίδες.

Η καταπάτηση των στοιχειωδών ελευθεριών κάθε είδους, πέραν του ότι δεν αποτελεί πρακτική δημοκρατικών καθεστώτων, προσβάλλει το αίσθημα δικαίου και δεν συνάδει με την θέληση της χώρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η τουρκική κυβέρνηση έχει ξεχυθεί σε ένα κυνήγι μαγισσών από το 2013 το οποίο δεν οδηγεί πουθενά.

Βάσει των παραπάνω, ερωτάται η Επιτροπή:

1. Είναι ενήμερη για τους λόγους για τους οποίους η εφημερίδα Zaman τέθηκε υπό κρατικό έλεγχο εν μια νυκτί με την ωμή παρέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων;
2. Η απόφαση του δικαστηρίου και της πολιτικής ηγεσίας συνάδει με την ελευθερία του Τύπου και τη δημοκρατία; Πόσο επηρεάζουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις τέτοιες συστηματικές παραβιάσεις βασικών αρχών ελευθερίας και λειτουργίας δημοκρατικών πολιτευμάτων;
3. Ποιές πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει η Επιτροπή για την αποκατάσταση της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία;

Σχετικές ειδήσεις