ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβέρνηση με ημερομηνία λήξης

Κυβέρνηση με ημερομηνία λήξης

Προσωρινή ανακωχή Τσίπρα - Καμμένου μετά την επίσκεψη του Νίκου Παππά στο σπίτι του υπουργού Εθνικής Άμυνας, όπως πρώτο μετέδωσε το Newsbomb.gr – Διαβάστε όλο το παρασκήνιο της πολιτικής κρίσης που έχει εγείρει η υπόθεση Μουζάλα

Στο «παρά ένα» αποσοβήθηκε - προσωρινά τουλάχιστον - η σοβαρή ενδοκυβερνητική κρίση που προκάλεσαν οι απαράδεκτες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, ο οποίος αποκάλεσε τα Σκόπια με το όνομα «Μακεδονία».

Η νυχτερινή επίσκεψη του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά στο σπίτι του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου λειτούργησε, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που πρώτο μετέδωσε το Newsbomb.gr, «πυροσβεστικά», μετά και το χθεσινό τελεσίγραφο του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, να απομακρύνει άμεσα τον Γ. Μουζάλα από τη θέση του.

Σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ του Newsbomb.gr, Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος επικοινώνησαν τηλεφωνικά, δίνοντας αμοιβαίες εξηγήσεις και επιτυγχάνοντας μια υποτυπώδη και προσωρινή «ανακωχή». Το θέμα ωστόσο δεν έχει κλείσει αλλά βρέθηκε η φόρμουλα για να αποφευχθεί η κλιμάκωση της έντασης και της πολιτικής αστάθειας σε αυτό το κρίσιμο σημείο για τα εθνικά θέματα.

Επί της ουσίας, οι δύο κυβερνητικοί εταίροι συμφώνησαν να «θυσιαστεί» ο κ. Μουζάλας για χάρη της κυβερνητικής σταθερότητας, με την εκτέλεση της συγκεκριμένης απόφασης αμέσως μετά το πέρας της σημερινής κρίσιμης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό.

Ωστόσο, γίνεται πλέον φανερό πως οι τριγμοί που προκλήθηκαν στους κόλπους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ καθιστούν επισφαλή τη βιωσιμότητά της και καταδεικνύουν ότι από εδώ και στο εξής τα πράγματα δεν θα είναι καθόλου εύκολα για το «δίδυμο» Τσίπρα - Καμμένου.

Ολόκληρο το παρασκήνιο

Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είχαν το μεσημέρι της Τετάρτης (16/03) συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Πάνο Καμμένο να δηλώνει ανένδοτος και να ζητά το «κεφάλι» του Γιάννη Μουζάλα, υποστηρίζοντας ότι οι ΑΝΕΛ δεν μπορούν να δεχτούν το σοβαρότατο λάθος του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επικράτησε πανικός και ξεκίνησε ένα γαϊτανάκι επικοινωνίας μεταξύ των συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου.

Λίγο μετά τις 21:00 ο υπουργός Επικρατείας κ. Νίκος Παππάς και ο κ. Τέρενς Κουίκ μετέβησαν στο σπίτι του Πάνου Καμμένου προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές και να λυθεί η... παρεξήγηση.

Αρχικά, καμία από τις δύο πλευρές δεν υποχωρούσε. Μάλιστα, ο Πάνος Καμμένος φέρεται να είχε δώσει τελεσίγραφο στον Αλέξη Τσίπρα μέχρι τις 09:00 το πρωί προκειμένου να διώξει τον Γιάννη Μουζάλα. Ο πρωθυπουργός ωστόσο ήταν ανένδοτος και ξεκαθάρισε πως δεν γίνεται σε αυτό το κρίσιμο σημείο για τα εθνικά θέματα και μόλις μία ημέρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής να φεύγει ο κορυφαίος υπουργός για το προσφυγικό.

Λίγο πριν τις 22:30 το βράδυ βγήκε λευκός καπνός από το σπίτι του Πάνου Καμμένου με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι δύο πολιτικοί αρχηγοί έδωσαν αμοιβαίες εξηγήσεις.

Όπως αναφέραμε όμως, το θέμα δεν έχει κλείσει και οι δύο εταίροι αναμένεται να συζητήσουν ξανά το θέμα μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό και την επιστροφή του κ. Καμμένου από τις ΗΠΑ. Τσίπρας και Καμμένος άλλωστε έχουν προγραμματισμένη συνάντηση για να συζητήσουν και το θέμα της διαφθοράς.

Με ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Καμμένος επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι το θέμα παραμένει ανοιχτό: «Ό,τι έχω δηλώσει δημόσια ισχύει, δεν αλλάζω θέσεις. Αύριο η ΚΟ των ΑΝΕΛ, η παραίτηση Μουζάλα προϋπόθεση».

Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ανοιχτό και το ενδεχόμενο να γίνει ανασχηματισμός του κυβερνητικού σχήματος το αμέσως επόμενο διάστημα. Άλλωστε ο μήνας Μάρτιος έχει χαρακτηριστεί από τον ίδιο τον κ. Τσίπρα ως μήνας αξιολόγησης, ενώ θα πρέπει να φανεί προς τα εξώ ότι οι δύο εταίροι προχώρησαν σε αμοιβαίες υποχωρήσεις για να αποφευχθεί η κυβερνητική κρίση.

Σχετικές ειδήσεις