Προσφυγικό – Αβραμόπουλος: Οφείλουν όλα τα μέρη να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει

Newsbomb

Προσφυγικό – Αβραμόπουλος: Οφείλουν όλα τα μέρη να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει

«Συναντηθήκαμε για το μεταναστευτικό και την εφαρμογή αυτής της τόσο σημαντικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε και πρέπει να σας πω ότι δεν ήταν καθόλου εύκολο να φτάσουμε εκεί» ανέφερε ο επίτροπος της ΕΕ, αρμόδιος για τη Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου είχε συνάντηση το μεσημέρι της Δευτέρας (21/03/2016) με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

«Από την ώρα που η συμφωνία αρχίζει να εφαρμόζεται, και ξέρετε ότι ξεκίνησε ήδη με αρκετές δυσκολίες, διότι κάθε καινούργιο ξεκίνημα έχει και τις ευαίσθητες και δύσκολες πλευρές του, θα έχουμε καταφέρει κάτι πολύ σημαντικό. Πρώτα από όλα να σταματήσουν οι ροές μέσω της Τουρκίας στην Ευρώπη και προς τα ελληνικά νησιά, φυσικά. Από την άλλη πλευρά να χτυπηθούν τα κυκλώματα των διακινητών, που έχουν δραστηριοποιηθεί ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό, ενόψει, μάλιστα, της συμφωνίας» σημείωσε ο κ. Αβραμόπουλος και υπογράμμισε ότι γι' αυτό επιβάλλεται συνεργασία ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία.

«Θέλω να πιστεύω ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Είναι η ώρα, όμως, για όλα τα κράτη μέλη να δείξουν ότι πράγματι το εννοούν όταν μιλούν για αλληλεγγύη και υπευθυνότητα. Τα πρώτα μηνύματα είναι θετικά» τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος και πρόσθεσε πως, ήδη, άρχισαν να έρχονται οι πρώτες δεσμεύσεις για την αποστολή προσωπικού και μέσων. Πρώτες ήταν η Γαλλία και η Γερμανία, ακολούθησε η Ολλανδία και πολλές άλλες χώρες, έτσι ώστε σύντομα ο μηχανισμός να αρχίσει να λειτουργεί και βεβαίως να αρχίσουν και οι επιστροφές προς την Τουρκία εκείνων που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας.

Επίσης, ο κ. Αβραμόπουλος επεσήμανε ότι τον τελευταίο καιρό η ελληνική πλευρά, με γρήγορους ρυθμούς, έχει ανταποκριθεί στο δικό της μέρισμα ευθύνης- τα hot spots είναι ήδη στη θέση τους, οι χώροι υποδοχής λειτουργούν- πρέπει, όμως, το μήνυμα να περάσει και στους άτυχους ανθρώπους που επέλεξαν τον επικίνδυνο δρόμο για να έρθουν στην Ευρώπη. «Το είδα και προσωπικά στην τελευταία επίσκεψη στην Ειδομένη, όπου δεν άκουγαν τις οδηγίες των ελληνικών Αρχών και προτιμούσαν να μένουν μπροστά στους φράχτες, ενώ γνωρίζουν πολύ καλά ότι τα Σκόπια έχουν κλείσει τις πόρτες» είπε χαρακτηριστικά και επανέλαβε: «Θέλω να πιστεύω ότι με γρήγορους ρυθμούς θα προχωρήσουμε μπροστά». Παράλλλα, ανέφερε ότι σήμερα είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει στον Έλληνα πρωθυπουργό και τον επιχειρησιακό συντονιστή που όρισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο οποίος έχει, ήδη, αναλάβει δράση και θα προωθήσει το σχέδιο συνεργασίας ΕΕ και Τουρκίας. «Είμαστε σε μία κρίσιμη στιγμή, από την έκβαση και την επιτυχία της συμφωνίας θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η διαχείριση του προσφυγικού για ολόκληρη την Ευρώπη» τόνισε.

Τέλος, ο Ευρωπαίος επίτροπος σημείωσε ότι το ζήτημα του προσφυγικού έχει πλέον γίνει πανευρωπαϊκό πρόβλημα και γι'αυτό ανήκει στο επίπεδο της συνόδου κορυφής. Για το γεγονός ότι οι ροές συνεχίζονται αμείωτες, υποστήριξε ότι «οι ροές δεν μειώνονται μέσα σε μια νύχτα, αλλά όλα τα μέρη έχουν αναλάβει δεσμεύσεις που οφείλουν να τηρήσουν». Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχει, αύριο θα γίνουν οι πρώτες κινήσεις επιστροφών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved