ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Έχουμε μπροστά μας να ανέβουμε ανηφόρα

Τσίπρας: Έχουμε μπροστά μας να ανέβουμε ανηφόρα

Αυτό σχολίασε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον Ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδια για θέματα Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο.

«Έχουμε μπροστά μας να ανέβουμε ανηφόρα, διότι η εφαρμογή της συμφωνίας δεν θα είναι μία εύκολη υπόθεση. Αν δεν είχαμε, όμως, τη συμφωνία με την Τουρκία, θα ήμασταν αντιμέτωποι με ένα ντόμινο τετελεσμένων μονομερών ενεργειών και άρα είναι σημαντικό που έρχεται σε πρώτο πλάνο μία ευρωπαϊκή λύση» ανέφερε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι για να πετύχει η προσπάθεια απαιτείται η άμεση εφαρμογή της και ο συντονισμός, γι' αυτό η κυβέρνηση προσχώρησε στη δημιουργία ειδικού κυβερνητικού οργάνου υπό την ευθύνη του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Ωστόσο, τόνισε πως για την επιτυχή εφαρμογή της συμφωνίας απαιτείται η εκπλήρωση δύο προϋποθέσεων, οι οποίες δεν έχουν να κάνουν με τις ενέργειες της ελληνικής πλευράς. Πρώτη προϋπόθεση, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, είναι η μείωση των ροών από την Τουρκία, διότι αν δεν γίνει αυτό δεν θα μπορέσουμε να εκκενώσουμε με επιτυχία τα ελληνικά νησιά για να ξεκινήσει η εφαρμογή της συμφωνίας.

Πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τη δυσφορία του για τη μη μείωση των ροών. Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι χθες την Κυριακή (20/03/2016) πέρασαν στη χώρας μας από τα τουρκικά παράλια, 1500 άνθρωποι.

Δεύτερη προϋπόθεση, ανέφερε ο Πρωθυπουργός, είναι να έρθει γρήγορα η βοήθεια σε ανθρώπινο δυναμικό και η ελληνική κυβέρνηση θα κινηθεί τάχιστα προσαρμόζοντας τη νομοθεσία, όπου χρειαστεί, για την καλύτερη συνεργασία της ελληνικής επιτροπής ασύλου και της ευρωπαϊκής.

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Αβραμόπουλος εκτίμησε ότι με την άμεση εφαρμογή της συμφωνίας τα πράγματα θα αλλάξουν προς το καλύτερο. Διαπίστωσε δε πως η Ελλάδα κινείται με γρήγορους ρυθμούς.

Σχετικές ειδήσεις