ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το δίλημμα του Τσίπρα: Δικομματισμός ή ακυβερνησία!

Το δίλημμα του Τσίπρα: Δικομματισμός ή ακυβερνησία!

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ παίζει τα... ρέστα της και χρησιμοποιεί ακόμα και τον εκλογικό νόμο προκειμένου να επηρεάσει την επόμενη μέρα των εκλογών, όποτε κι αν αυτές γίνουν.

Ο Αλέξης Τσίπρας σέρνει όλο το πολιτικό σύστημα στο δίπολο «Δεξιά – Αριστερά, με όχημα το εκλογικό σύστημα και με πρόσχημα τη δήθεν απλή αναλογική - Πώς επιχειρεί να ελέγξει την επόμενη μέρα των εκλογών

Βασικός στόχος της κυβέρνησης, η οποία επεξεργάζεται τον εκλογικό νόμο, με απόλυτη μυστικότητα, είναι να ελέγξει όχι τόσο το αποτέλεσμα των εκλογών, όσο τις πολιτικές συμμαχίες που θα σχηματιστούν πριν από τις εκλογές.

Στο Μέγαρο Μάξιμου γνωρίζουν πολύ καλά ότι τα κόμματα με τις παρούσες συνθέσεις δεν έχουν σοβαρές πιθανότητες να σχηματίσουν κυβέρνηση αυτοδυναμίας την επομένη των εκλογών.

Με βάση αυτό το δεδομένο, οι επιτελείς του Αλέξη Τσίπρα έχουν αρχίσει στο παρασκήνιο ένα ιδιότυπο παζάρι για το κατά πόσον «απλό» θα είναι το αναλογικό σύστημα των εκλογών.

Πόσο θα είναι το μπόνους των εδρών για το πρώτο κόμμα; Θα είναι 50 ή 30 έδρες; Θα αφορά το πρώτο κόμμα ή θα αφορά κομματικούς σχηματισμούς και συμμαχίες; Ή μήπως θα πάμε σε «καθαρή» απλή αναλογική; Ποιο θα είναι τελικά το σχέδιο του Αλέξη Τσίπρα;

Το «πυροτέχνημα» της απλής αναλογικής και το ψευδοδίλημμα

Τις τελευταίες ημέρες διακινείται έντονα το σενάριο περί επιχείρησης εκλογικού αιφνιδιασμού του Αλέξη Τσίπρα με την πρόταση για απλή αναλογική.

Έμπειροι πολιτικοί αναλυτές σχολιάζουν πως κάτι τέτοιο είναι μάλλον απίθανο, αφού θα δημιουργήσει συνθήκες ακυβερνησίας και άρα επικίνδυνη πολιτική αστάθεια με τρομερές συνέπειες για την οικονομία της χώρας.

Ο κ. Τσίπρας, όπως εκτιμούν αρκετοί, απλά βάζει στο τραπέζι όλα τα ακραία σενάρια, στο πλαίσιο ενός πολιτικού εκβιασμού της αντιπολίτευσης.

Σε αυτό το πλαίσιο σκέφτεται να προτείνει και εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τη βάση, δηλαδή από το λαό.

Με το επικοινωνιακό τέχνασμα της απλής αναλογικής η κυβέρνηση επιδιώκει να σύρει τους πολιτικούς αντιπάλους της σε διαδικασίες πολιτικών συγχωνεύσεων και συμμαχιών προκειμένου και πάλι να δημιουργηθούν δυο βασικοί πόλοι: ο πόλος της Αριστεράς και ο πόλος της Δεξιάς.

Το δίλημμα που θέτει ο κ. Τσίπρας είναι ξεκάθαρο: Ή δικομματισμός ή ακυβερνησία.

Επί του πρακτέου κανείς δεν πιστεύει ότι τελικά θα πάμε σε «καθαρή» απλή αναλογική, αλλά σε μια παραλλαγμένη μορφή της, με όρια και ανοικτά «παράθυρα» ερμηνειών.

Κοινώς ο κ. Τσίπρας είναι αποφασισμένος να ελέγξει το χώρο της σοσιαλδημοκρατίας με οποιοδήποτε τρόπο και μέσον.

Αφού, δηλαδή, τα κόμματα που κάποτε εκπροσωπούσε το κραταιό ΠΑΣΟΚ δεν θέλουν να συνεργαστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ, η Κουμουνδούρου θα τους απορροφήσει έστω και με τη... βία.

Το αν θα τα καταφέρει, είναι ένα άλλο ζήτημα...

Σχετικές ειδήσεις