ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σήμερα η ψήφιση του νέου αναπτυξιακού νόμου

Σήμερα η ψήφιση του νέου αναπτυξιακού νόμου

Το πρωί της Πέμπτης (16/06/2016) και με ονομαστική ψηφοφορία την οποία ζήτησε η κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής, αναμένεται να ψηφιστεί ο αναπτυξιακός νόμος. Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τετάρτης.

Στην «επαναλαμβανόμενη επιχειρηματολογία», η οποία υποστηρίζει ότι «όπου κυβερνά η Αριστερά η ανάπτυξη αναστέλλεται και όπου κυβερνά η Δεξιά η ανάπτυξη επιταχύνεται», αναφέρθηκε στη δευτερολογία του στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση για το νέο αναπτυξιακό νόμο, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και υποστήριξε ότι η επιχειρηματολογία αυτή δεν στηρίζεται σε κανένα δεδομένο.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, «η Δεξιά προβάλλει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο το οποίο περιλαμβάνει τη μείωση της φορολογίας που οδηγεί σε μείωση του κοινωνικού κράτους, στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που σημαίνει μείωση των συντάξεων, και τη μείωση του κράτους που σημαίνει περισσότερες αγορές σε τομείς όπως η υγεία η παιδεία οι κατασκευές».

«Οι διαφορές μας», συνέχισε ο κ. Σταθάκης, «είναι δεδομένες και αυτονόητες και εξαιτίας αυτού είναι διαφορετικός και ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε την κρίση και διαμορφώνουμε την πολιτική μας. Εμείς επιλέξαμε την ισορροπημένη αύξηση εισφορών-φορολογικών εσόδων, περικόψαμε δαπάνες με δίκαιο τρόπο, και το πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής ήταν το ηπιότερο δυνατό στις παρούσες συνθήκες. Αυτή η οικονομική πολιτική και το dna της Αριστεράς, σταθεροποιούν την οικονομία και δημιουργούν καλύτερες συνθήκες για την έξοδο από την κρίση», είπε ο υπουργός Οικονομίας.

Αναφερόμενος ειδικότερα στο νέο νόμο, ο κ. Σταθάκης πρόσθεσε ότι «επιλέξαμε να μη δώσουμε πολλά σε λίγες κατηγορίες επενδύσεων όπως συνέβαινε κατά το παρελθόν. Κάναμε μια διαφορετική επιλογή και προσανατολίζουμε τους πόρους προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την πρωτογενή παραγωγή, την καινοτομία, τις περιφερειακές ανισότητες, με εγγυημένους πόρους που έχουν εγκριθεί προκαταβολικά, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε με τους προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους, όπου το κράτος έδινε υποσχέσεις που δε μπορούσε να εκπληρώσει».

Αντιπαράθεση Σταθάκη - Χατζηδάκη

«Λυπούμαστε που δεν εφαρμόσαμε το πρόγραμμα Χατζηδάκη, γιατί στο μεταξύ άλλαξε η κυβέρνηση και μία καινούργια κυβέρνηση έχει δικαίωμα να εφαρμόζει τη δική της πολιτική», ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, απαντώντας στον αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κωστή Χατζηδάκη. «Δεν βγάλατε τις υπουργικές αποφάσεις για την απλοποίηση των αδειών αδειδότησης», πρόσθεσε, ενώ για τις χρηματοδοτήσεις που προβλέπει ο νέος νόμος είπε ότι οι χροηγήσεις μαζί με τις φοροαπαλλαγές είναι 3,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,6 δισ. ευρώ προορίζονται για τα επενδυτικά προγράμματα των παλαιότερων νόμων.

Στην ομιλία του, ο κ. Χατζηδάκης είχε αναφέρει ότι ο αναπτυξιακός νόμος περιλαμβάνει χορηγήσεις 480 εκατ. ευρώ, όταν η χώρα για να εισέλθει στην ανάπτυξη χρειάζεται από 100 έως 120 δισ. ευρώ, συμπληρώνοντας ότι δεν υπάρχει καμιά πολιτική προσέλκυσης επενδύσεων, αντιθέτως ορθώνονται εμπόδια, όπως οι περιορισμοί στις τραπεζικές συναλλαγές, η υπερφορολόγηση, το πάγωμα με νόμο των αδειοδοτήσεων των επιχειρήσεων, και το πάγωμα των ΣΔΙΤ, ενώ η απορρόφηση του ΕΣΠΑ έχει περιοριστεί στο 2%.