ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: «Κόλαση» με τα θαλασσοδάνεια του ΔΟΛ!

Βουλή: «Κόλαση» με τα θαλασσοδάνεια του ΔΟΛ!

Τα όσα είπε χθες Πέμπτη 7/07/2016 ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Δημήτρης Μαντζούνης, ενώπιον της εξεταστικής Επιτροπής για τα «θαλασσοδάνεια» των ΜΜΕ και των κομμάτων αποκάλυψαν, έστω και εμμέσως, το όργιο δανειοδότησης προς τον ΔΟΛ και τον Σταύρο Ψυχάρη.

ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ ΣΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ ALPHA ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΨΥΧΑΡΗ

Στην εξεταστική της Βουλής για τα θαλασσοδάνεια, ο διευθύνων σύμβουλος της ALPHA βομβαρδίστηκε από ερωτήσεις για τα δάνεια που λάμβανε στο παρελθόν ο κ. Ψυχάρης.

Σε πολλές από τις ερωτήσεις ο κ. Μαντζούνης προσπάθησε να αποφύγει να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αφορά τον ΔΟΛ και τον Ψυχάρη, δεν απαντώ».

«Δάνεια σε κόμματα δεν δώσαμε. Δεν μας ζητήθηκαν. Μόνο 311 εκατομμύρια ευρώ είναι το δικό μας δάνειο σε σύνολο 1 εκατ. ευρώ, όλων των τραπεζών», διευκρίνισε ο κ. Μαντζούνης.

«Έχετε δώσει δάνεια σε αυτούς που κατέθεσαν αίτηση για τις τηλεοπτικές άδειες;», ρώτησαν οι βουλευτές.

«Στο MEGA δεν δώσαμε», απάντησε. Ο κ. Μαντζούνης μίλησε για ένα «περίεργο» δάνειο 40 εκατ. ευρώ της πρώην Εμπορικής -η οποία απορροφήθηκε από την Alpha Bank- σε ένα κανάλι, αλλά δεν θυμόταν το όνομα του μιντιακού ομίλου.

Ωστόσο αναγνώρισε για παράδειγμα πως το άνοιγμα της τράπεζας σε δανεισμό των ΜΜΕ, ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ από τα οποία πάνω από το 50% (160 δισ. ευρώ) δεν είναι εξασφαλισμένα.

Αναγνώρισε δε πως το σύνολο της δανειοδότησης του ΔΟΛ αγγίζει τα 96 εκατ. ευρώ, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να εξηγήσει γιατί η τράπεζα, παρά το ότι ήδη από το 2009 όλες οι εκθέσεις και εκτιμήσεις ήταν αρνητικές για τον Οργανισμό, συνέχιζε να τον δανείζει.

«Το δάνειο αυτό δόθηκε το 2006 και τηρήθηκαν όλοι οι κανόνες», απάντησε ο κ. Ματζούνης σε ερώτηση για το δάνειο στο Πόρτο Χέλι και πρόσθεσε πως τα δάνεια που έχουν δοθεί στον ΔΟΛ εξυπηρετούνται κανονικά.

«Ως τράπεζα έχουμε την ευθύνη να σεβόμαστε τα χρήματα που μας εμπιστεύεται ο ελληνικός λαός και αυτά που παίρνουμε ως βοήθεια. Οι έλεγχοι έχουν καταδείξει ότι είχαμε την πιο συνετή σε σχέση με τις άλλες τράπεζες», δήλωσε.

Για το θέμα που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις και ποικίλα σχόλια αναφορικά με τις ταινιοθήκες των καναλιών, ο κ. Ματζούνης είπε πως ακόμα και σήμερα έχουν αξία, καθώς έχουν «γεννήσει» έσοδα της τάξης των 60-70 εκατ. ευρώ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha, αναγνώρισε πάντως πως ήδη από το τέλος του περασμένου χρόνου τα δάνεια που έχει λάβει το Mega δεν εξυπηρετούνται, υπογραμμίζοντας τις διεργασίες που γίνονται μεταξύ της τράπεζας και των μετόχων για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης.

Μετά τις αλλεπάλληλες ερωτήσεις των βουλευτών που επικαλέστηκαν πόρισμα της ΤτΕ για τη μη τήρηση των κανόνων για το επίμαχο δάνειο, ο κ. Ματζούνης διαφώνησε ανοιχτά λέγοντας πως ακολουθήθηκαν κανονικά όλες οι νόμιμες διαδικασίες.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η «Αυγή», ενώ το όριο δανεισμού για τον ΔΟΛ ήταν τα 97 εκατ. ευρώ, ο κ.Ψυχάρης πήρε:

-Σταδιακά δάνειο 57.300.000 ευρώ με το οποίο αγόρασε το 100% του ΔΟΛ, τις μεταβίβασε στην «Σπ. Ψυχάρης» που στη συνέχεια απορροφήθηκε από τον ΔΟΛ και σήμερα η εταιρεία χρωστάει τα χρήματα με τα οποία αγοράστηκε από τον κ.Ψυχάρη.

-Το 2013 κοινοπρακτικό ομολογιακό δάνειο 98,6 εκατ. (15,5 νέο και 82 για κάλυψη υφισταμένου δανείου) από την Alpha Bank, την Εθνική και την Πειραιώς, με βάση «αισιόδοξες εκτιμήσεις και θετική προοπτική της οικονομικής κατάστασης του ΔΟΛ», όταν από το 2009 υπήρχε πτώση του κύκλου εργασιών κατά 18 εκατ. ευρώ, αύξηση υποχρεώσεων προς τράπεζες 13 εκατ. ευρώ και αρνητική καθαρή θέση.

-Επίσης, η Alpha Bank χορήγησε δάνεια για εξόφληση τόκων, αν και αυτό απαγορεύεται.

Εξάλλου, το 2006 δόθηκε σε θυγατρική συμφερόντων Σταύρου Ψυχάρη (Brionteltd) δάνειο 3,5 εκατ. για να ανεγείρει κτήρια σε ιδιόκτητο ακίνητο στο Πόρτο Χέλι τα οποία δεν κατασκευάστηκαν ποτέ...

Αξίζει να σημειώσουμε ότι εδώ και χρόνια το Newsbomb.gr με μια σειρά δημοσιευμάτων είχε επισημάνει τον ανορθόδοξο τρόπο με τον οποίο ο κ. Ψυχάρης κατάφερνε να λαμβάνει δάνεια χωρίς εγγυήσεις (Διαβάστε εδώ)

Επι σειρά ετών ο συγκεκριμένος όμιλος κατάφερνε να επιβιώνει χωρίς να απολογείται σε καμία αρχή και σε κανέναν ελεγκτικό μηχανισμό.

Διαβάστε εδώ τα ρεπορτάζ του Newsbomb.gr για τα θαλασσοδάνεια του κ. Ψυχάρη

Σχετικές ειδήσεις