ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΕΘ 2016 - Μητσοτάκης: Εκλογές για να πάρει ο λαός την κατάσταση στα χέρια του

ΔΕΘ 2016 - Μητσοτάκης: Εκλογές για να πάρει ο λαός την κατάσταση στα χέρια του

Την επιτακτική ανάγκη να οδηγηθεί η χώρα άμεσα σε εκλογές, καθώς το κόστος της παραμονής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην εξουσία είναι εξαιρετικά βαρύ, επισήμανε σήμερα, Κυριακή (18/09/2016),ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της παρουσίας του στην 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

«ΔΕΝ ΒΙΑΖΟΜΑΙ ΕΓΩ, Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΒΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ» - «ΕΓΩ ΔΕΝ ΔΙΝΩ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ, ΘΕΤΩ ΣΤΟΧΟΥΣ»

Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, αναφορικά με την πολιτική που θα ακολουθήσει η ΝΔ, ενώ τοποθετήθηκε και επί των εξαγγελιών που έκανε το βράδυ του Σαββάτου (18/09/2016) από το βήμα της ΔΕΘ.

Χαρακτήρισε «απολύτως εφαρμόσιμο» τον οδικό χάρτη που εξήγγειλε κατά την ομιλία του στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, ενώ τάχθηκε εκ νέου υπέρ της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, επισημαίνοντας πως «είναι ο μοναδικός τρόπος, με τον οποίο μπορεί ο λαός να πάρει την κατάσταση στα χέρια του».

Αναλυτικά τα σημαντικότερα σημεία από τις δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ

- Πρότεινα ένα διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής, στο σκεπτικό λιγότεροι φόροι και λιγότερες δαπάνες. Το σχέδιο που προτείναμε είναι απολύτως εφαρμόσιμο και βασίζεται σε συγκεκριμένα ισοδύναμα μέτρα. Περαιτέρω μείωση φορολογικών συντελεστών μπορεί να υπάρξει, εφόσον διαπραγματευτούμε με τους δανειστές. Είμαστε ακέραιοι και θα εφαρμόσουμε μέχρι κεραίας τα όσα έχουμε εξαγγείλει. Πιστεύω ότι έχουμε τη δυνατότητα να πείσουμε τους δανειστές μας για τις προθέσεις μας.

- Για τις παρεμβάσεις στον χώρο της Δικαιοσύνης: Ένας τρόπος υπάρχει ο λαός να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και αυτός είναι η προσφυγή στις κάλπες. Έχω μιλήσει εκτεταμένα για τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη, αλλά και για τον τρόπο λειτουργίας της Βουλής, που κινείται στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας. Όσο πιο σύντομα πάμε σε εκλογές, τόσο το καλύτερο για τον τόπο.

- Απάντηση στις αιτιάσεις του πρωθυπουργού που τον αποκάλεσε «αγαπητό παιδί των δανειστών»: Ο κ. Τσίπρας ήταν εκείνος που υπέγραψε το τρίτο Μνημόνιο, εκείνος καθυστέρησε οκτώ μήνες την αξιολόγηση κι έτσι φτάσαμε στην θεσμοθέτηση του δημοσιονομικού «κόφτη». Γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση ακόμα; Φταίει η ανικανότητα ή η αδιαφορία της κυβέρνησης. Προειδοποιώ τον κ. Τσίπρα: η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να ξαναμπεί στην περιπέτεια της αέναης διαπραγμάτευσης. Η αγορά δεν αντέχει άλλο να περιμένει τους πειραματισμούς του κ. Τσίπρα. Υπάρχουν 2,8 δισ. ευρώ που δεν έχουν ακόμα εκταμιευθεί λόγω των καθυστερήσεων του πρωθυπουργού.

- Για εκλογικές συνεργασίες: Δεν βιάζομαι εγώ, η κοινωνία βιάζεται για εκλογές. Θα ζητήσω μια ισχυρή πολιτική εντολή, επιδιώκοντας το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Και αυτοδύναμη να είναι η ΝΔ, θα επιδιώξει τη μέγιστη δυνατή συνεργασία με τα κόμματα της επόμενης Βουλής.

- Για νόμο Παππά και τηλεοπτικές άδειες: Δεν πρέπει να προεξοφλεί κανείς την επιτυχία ενός διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, ο οποίος έχει ήδη απαξιωθεί στη συνείδηση των πολιτών. Πιστεύουμε ότι ο διαγωνισμός αυτός είναι αντισυνταγματικός. Άκουσα τον κ. Τσίπρα, να λέει, πως όποιου υπερθεματιστή το πόθεν έσχες είναι προβληματικό, η άδεια θα πάει στον επόμενο. Αλήθεια; Δεν έγινε έλεγχος στα Πόθεν Έσχες;

Άρα, λοιπόν, εγείρονται πολύ σοβαρά ζητήματα σε ό,τι αφορά τα «πόθεν έσχες» των προσωρινών υπερθεματιστών. Ο διαγωνισμός αυτός είναι έωλος. Θέλουμε πολυφωνία, θέλουμε περισσότερα κανάλια και εργαζόμενους, δεν θέλουμε ένα ολιγοπώλιο, στο οποίο ενυπάρχει το σπέρμα της διαπλοκής. Ένα μέρος των επιχειρηματιών και δεν αναφέρομαι μόνο σε εκείνους που έχουν τηλεοπτικά μέσα, έγινε κρατικοδίαιτος και ασχολήθηκε μόνο με το προσωπικό του συμφέρον και για αυτό είπα ότι πρέπει να τα αλλάξουμε όλα αυτά.

Πρέπει το κράτος να παρεμβαίνει με τις αρμόδιες επιτροπές, όπως η Επιτροπή Ανταγωνισμού, και σίγουρα η δουλειά των επιχειρηματιών δεν είναι να συναναστρέφονται με τους πολιτικούς αλλά να επενδύουν στη χώρα τους. Να πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις για να μένουν εδώ οι επιχειρηματίες.

- Για το ποιος έχει την ευθύνη για την εκτόξευση του ελλείμματος (η κυβέρνηση Καραμανλή ή ο Γεωργίου): Το 2009 ο Κώστας Καραμανλής ζήτησε εθνική συνεννόηση, ώστε η κυβέρνηση να λάβει μέτρα για τη συγκράτηση του χρέους. Κανείς δεν έδωσε σημασία και έτσι οδηγηθήκαμε στο πρώτο Μνημόνιο του Γιώργου Παπανδρέου. Το θέμα του κ. Γεωργίου είναι στη δικαιοσύνη, δεν θα κάνω κάποιο σχόλιο.

- Για το σχόλιο του Τσίπρα, να συλλάβουν οι αστυνομικοί αυτόν που μιλάει σήμερα στη Θεσσαλονίκη εννοώντας τον ίδιο: Δεν θέλω να σχολιάσω τις αναφορές αυτές του κ. Τσίπρα και να δηλητηριάσω την πολιτική ζωή. Εγώ ζητώ από τους πολίτες να συγκρίνουν την παρουσία του κ. Τσίπρα με τη δική μου. Διαφωνούμε με τον κ. Τσίπρα, έχουμε άλλο ιδεολογικό προσανατολισμό.

- Για τη «Συμφωνία Αλήθειας» και τις επενδύσεις: Εγώ δεν δίνω υποσχέσεις, θέτω στόχους. Ο τρόπος που θα προσελκυθούν οι επενδύσεις εξαρτάται από το σταθερό πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον που εμείς προσφέρουμε. Η ελληνική οικονομία έχει πολλούς κλάδους με συγκριτικά πλεονεκτήματα που μπορούν να αποφέρουν κέρδη. Το ερώτημα είναι γιατί σήμερα δεν έρχονται αυτοί επενδυτές; Γιατί πολύ απλά, τους φοβίζει ο κ. Τσίπρας, ο οποίος, αν και φοράει το κοστούμι του μεταρρυθμιστή, διώχνει όλες τις επενδύσεις. Πρόκειται για μια αναξιόπιστη και αναποτελεσματική κυβέρνηση που μόνο μέλημά του είναι να αυξήσει το κομματικό κράτος. Το επιχειρείν στραγγαλίζεται, η υπερφορολόγηση και οι ασφαλιστικές εισφορές στέλνουν πολλές επιχειρήσεις στο εξωτερικό.

- Για την «κυβερνητική ομάδα» της ΝΔ: Θα υπάρξουν πολλά νέα πρόσωπα, που θα πάρουν τη γενναία απόφαση να πολιτευθούν με τη ΝΔ στις επόμενες εκλογές. Θα κυβερνήσω με τους καλύτερους και τους πιο ικανούς και δεν πρόκειται να κάνω καμία έκπτωση στην αξιοκρατία. Θα δείτε, λοιπόν, στην επόμενη κυβέρνηση και εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα. Η επόμενη ημέρα είναι δύσκολη, και χρειαζόμαστε μια ομάδα δίχως «βιλάετια» και «φέουδα». Όλοι αξιολογούνται καθημερινά, όπως και εγώ ο ίδιος.

- Για το «άβατο το Εξαρχείων» και πώς θα το εξαλείψει σε έναν μήνα: Η ασφάλεια είναι προϋπόθεση ελευθερίας και ανάπτυξης. Δεν τίθεται ζήτημα επιχειρησιακής ανεπάρκειας για τη Δημόσια Τάξη, αλλά ζήτημα πολιτικής βούλησης να πάψουν γειτονιές να αποτελούν άβατο. Αυτή δεν είναι μια δεξιά ατζέντα, αλλά μια ατζέντα της κοινής λογικής. Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν έχει διάθεση να συγκρουστεί πολιτικά και επιχειρησιακά με τους μπαχαλάκηδες.

- Για την ανάπτυξη κι αν μπορεί να προέλθει μόνο από συστημικές τράπεζες, αλλά και για την Τράπεζα Αττικής: Όπως ζητώ ανταγωνισμό στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, έτσι ζητώ ανταγωνισμό και στο τραπεζικό τοπίο. Θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχουν και μη συστημικές τράπεζες, υπό την εποπτεία της ΤτΕ. Για την Τράπεζα Αττικής έχουμε να κάνουμε με μια πονεμένη ιστορία. Το πόρισμα για την Τράπεζα Αττικής πρέπει να δοθεί στη δημοσιότητα. Περιβάλλω με εμπιστοσύνη τον Γιάννη Στουρνάρα κι αν υπάρχει απόστημα στην Τράπεζα Αττικής, τότε να σπάσει μια ώρα αρχύτερα.

- Για το εάν η ΝΔ απευθύνεται στους δημόσιους υπαλλήλους: Η ΝΔ απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες πολίτες. Δεσμεύομαι ότι επί δική μας κυβέρνησης δεν θα γίνει καμία απόλυση στο Δημόσιο. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, ο καλός και εργατικός δημόσιος υπάλληλος δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από τις δικές μας παρεμβάσεις. Θα απαιτηθεί ευελιξία (κινητικότητα) για να λειτουργεί πιο σωστά η Δημόσια Διοίκηση και να υπηρετεί την κοινωνία. Είνα ανάγκη να υπάρξει ελαστικότητα ώστε να μην υπάρχουν δημόσιες επιχειρήσεις με υπεράριθμο αριθμό εργαζομένων και άλλοι οργανισμοί οι οποίοι να μην έχουν υπαλλήλους. Το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση των δημοσίων υπάλληλων θα επανέλθει.

- Υπάρχει τεράστιο χρηματοδοτικό κενό στην ελληνική οικονομία και πρέπει να βρεθούν κεφάλαια. Οι τράπεζες πρέπει να προχωρήσουν σε άμεση εκκαθάριση των χαρτοφυλακίων του από τα «κόκκινα δάνεια». Εκείνο που με ενδιαφέρει είναι να υπάρχουν τράπεζες που να τροφοδοτούν με καθαρά κεφάλαια την ελληνική οικονομία. Για τον αφελληνισμό των τραπεζών πιστεύω πως πως υπάρχουν τεράστιες ευθύνες στους χειρισμούς του κ. Τσίπρα και του κ. Βαρουφάκη. Όμως, αυτά ανήκουν στο παρελθόν, θα πρέπει να δούμε από εδώ και πέρα τι θα γίνει.

- Για το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ: Το πρόγραμμα της ΝΔ δεν είναι στον αέρα, μίλησα για περικοπές φορολογικών συντελεστών με παράλληλη περικοπή δαπανών. Εγώ πρώτος έβαλα το θέμα, ακολούθησε ο Γιάννης Στουρνάρας και στη συνέχεια ο Α. Τσίπρας, όμως ο πρωθυπουργός δεν είναι αξιόπιστος και δεν μπορεί να το διαπραγματευτεί με τους εταίρους. Θα καθόμουν, όμως, με τον κ. Τσίπρα στο ίδιο τραπέζι, για να μιλήσουμε για το χρέος.

- Για την υπόθεση Καλογρίτσα (τηλεοπτικές άδειες): Περάσαμε από τον σανό στα βοσκοτόπια. Όλα αυτά που συμβαίνουν είναι γελοιότητες. Καταρχάς είναι αρμοδιότητα της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής να καλέσει τους προσωρινούς υπερθεματιστές και να ελέγξει τα «πόθεν έσχες» τους. Δεν χρειάζεται να ξαναγυρίσουμε σε πρακτικές των τελών της δεκαετίας του '80 με φαινόμενα, όπως αυτά του Κοσκωτά και της Τράπεζας Κρήτης.

- Για το προσφυγικό και την ένταξη των προσφυγόπουλων στην κοινωνία και τα δημόσια σχολεία: Δεν επιτρέπω φωνές ξενοφοβίας και ρατσισμού στη ΝΔ. Σε αυτό είμαι κάθετος. Νόμιζα, ωστόσο, πως με τον κ. Τσίπρα είχαμε συμφωνήσει σε έναν ξεκάθαρο διαχωρισμό μεταξύ των προσφύγων και των οικονομικών μεταναστών.

- Για τα εργασιακά: Θεωρώ απαραίτητη την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου. Δεν θεωρώ απαραίτητη αλλά ούτε και χρήσιμη την ενεργοποίηση του μέτρου των ομαδικών απολύσεων. Δεν προσφέρει απολύτως τίποτα ούτε στην οικονομία, αλλά ούτε και στην κοινωνία.

- Για τον δημοσιονομικό «κόφτη»: Ο «κόφτης» στην ουσία βρίσκεται σε ισχύ, εάν αναλογιστούμε ότι κυρίως πληρώνονται δημόσιο και συντάξεις.

- Για τους συνταξιούχους: Δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να δεσμευθώ ότι θα μπορέσω να αποκαταστήσω τεράστιες αδικίες που έγιναν στις συντάξεις. Το ζήτημα είναι πώς θα φτιάξουμε ένα Ασφαλιστικό για τη νέα γενιά, που οι εισφορές των νέων ανθρώπων δεν θα πετιούνται σε ένα βάρελι δίχως πάτο.

- Δεν θέλω να γίνω άλλος ένας μνημονιακός πρωθυπουργός σε μια μακρά αλυσίδα πολιτικών που κυβέρνησαν σε καιρούς Μνημονίων. Πιστεύω στους Έλληνες και στις δυνατότητές τους. Βήμα - βήμα θα κερδίσουμε την αξιοπιστία, γιατί είμαστε σοβαροί και προσηλωμένοι στους στόχους μας. Έχω μεγάλη πίστη στην ωριμότητα των Ελλήνων, ότι αντιλαμβάνονται πως μόνο με μεταρρυθμίσεις μπορούμε να ξαναγίνουμε μια κανονική χώρα.

- Για τη βιωσιμότητα των περιφερειακών ΜΜΕ: Ό,τι ισχύει για τα εθνικά κανάλια, ισχύει και για τα περιφερειακά κανάλια. Θα πρέπει να λαμβάνουμε ως γνώμονα την οικονομική βιωσιμότητα των καναλιών και στην περίπτωση της Περιφέρειας.

- Για την αναθεώρηση του Συντάγματος: Μόνον η Βουλή μπορεί να εκκινήσει τη διαδικασία αυτή, με όλες τις προβλεπόμενες από το Σύνταγμα διαδικασίες. Έχω προτείνει ήδη στον κ. Τσίπρα τον τρόπο για να υπάρξει συναίνεση στην Αναθεώρηση του Συντάγματος και τον απέρριψε.

- Για την αλλαγή του εκλογικού νόμου: Ο κ. Τσίπρας κατάργησε το εκλογικό μπόνους των 50 εδρών, μόνο και μόνο για να κάνει πιο δύσκολη τη ζωή της ΝΔ. Εμείς, αμέσως μετά την εκλογική μας νίκη, είναι να καταθέσουμε τις προτάσεις μας για την αλλαγή του εκλογικού νόμου σε ουδέτερο χρόνο.

- Για την υπόθεση των πλαστών πτυχίων: Όσο ήμουν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ξόδεψα πολύ χρόνο, για να αποκαλύψει παθογένειες της Δημόσιας Διοίκησης. Τότε, βρήκα απέναντί μου απίστευτες συντεχνίες και ανθρώπους που υποστήριζαν οργανωμένα συμφέροντα, μεταξύ των οποίων και τον σημερινό υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο.

- Για τα εσωκομματικά ζητήματα της ΝΔ: Υπάρχει επικοινωνία τακτική με τους πρώην πρωθυπουργούς (Μητσοτάκη, Καραμανλή και Σαμαρά), είμαστε ενωμένοι και η συσπείρωσή μας είναι πάνω από 90%. Εγώ θέλω να ηγούμαι ενός κόμματος δημοκρατικού, όπου θα ακούγονται όλες οι απόψεις από όλες τις αποχρώσεις και από εκεί και πέρα καθήκον μου είναι να τις συνθέτω.

- Για την υπόθεση του Ωραιοκάστρου: Δεν με εκφράζουν οι δηλώσεις του δημάρχου Ωραιοκάστρου. Δεν έχω υπ' όψιν μου για συνάντηση του κ. Βορίδη με τον δήμαρχο του Ωραιοκάστρου, αλλά φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας δεν γίνονται κι ούτε πρόκειται ποτέ να γίνουν δεκτά μέσα στη ΝΔ.

Σχετικές ειδήσεις