ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Σεισμός» στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ από το «Καλογρίτσας Gate»

«Σεισμός» στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ από το «Καλογρίτσας Gate»

Σε απόλυτη περιδίνηση και σύγχυση βρίσκεται πλέον η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, καθώς οι πολιτικές προεκτάσεις της υπόθεσης Καλογρίτσα, στον απόηχο του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, κρίνονται εξόχως σοβαρές, γεγονός που δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε ραγδαίες εξελίξεις.

ΦΟΥΝΤΩΝΟΥΝ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ - ΤΑ ΒΛΕΜΜΑΤΑ ΟΛΩΝ ΣΤΡΑΜΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ

Επιμέλεια: Χρήστος Θ. Παναγόπουλος

Ήδη, στο «στρατηγείο» του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου έχει σημάνει συναγερμός, καθώς δεν είναι λίγα τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος που φοβούνται ακόμη και πτώση της κυβέρνησης, εάν, αφενός καταπέσει ο «νόμος Παππά» στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κι αν αφετέρου δεν λυθούν άμεσα τα ζητήματα που έχουν προκύψει με τον Καρδιτσιώτη επιχειρηματία και δη με το «πόθεν έσχες» του.

Διαβάστε εδώ το αποκλειστικό ρεπορτάζ του Newsbomb.gr

Ο ίδιος βρίσκεται μέσα στη δίνη ενός απίστευτου κυκλώνα αποκαλύψεων, τόσο για το τραπεζικό δάνειο που συνήψε, όσο και για το περιβόητο πια βοσκοτόπι στην Ιθάκη, το οποίο φέρεται ότι του δώρισε φίλος του επιχειρηματίας, για να το εμφανίσει ως εγγύηση στη δήλωση του «πόθεν έσχες» του.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο κομματικός μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ βοά και ζητά απαντήσεις σε μια σειρά από ερωτήματα, ενώ, παράλληλα, καλεί την κυβέρνηση να κινηθεί με πιο γοργό βηματισμό, καθώς, την ίδια στιγμή, σύσσωμη η αντιπολίτευση και ειδικότερα η Νέα Δημοκρατία ανεβάζουν κατακόρυφα τους τόνους της αντιπαράθεσης.

Καταρχάς, η κυριότερη απορία αφορά στο γιατί ο κ. Καλογρίτσας δεν βγαίνει ανοικτά να απαντήσει σε όσα τον κατηγορούν κι εφόσον ευσταθούν οι αιτιάσεις προς το πρόσωπό του, γιατί δεν παραιτείται από την κατοχή της τηλεοπτικής άδειας;

Φήμες, πάντως, θέλουν τον επιχειρηματία να ετοιμάζει απάντηση εντός των επομένων ημερών σε όσα του καταλογίζονται.

Σε κάθε περίπτωση, υπενθυμίζεται πως την περασμένη Κυριακή (18/09/2016), ο Αλέξης Τσίπρας είχε στείλει τελεσίγραφο από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ότι «όποιος από τους υπερθεματιστές δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει ή να δικαιολογήσει τα χρήματά του, θα εκπέσει το επόμενο δευτερόλεπτο».

«Κλειδί» η απόφαση του ΣτΕ

Ένα εξίσου σοβαρό και διόλου αμελητέο ερώτημα είναι τι θα κάνει η κυβέρνηση, εάν η Ολομέλεια του ΣτΕ αποφανθεί την ερχόμενη Παρασκευή (30/09/2016) κατά της συνταγματικότητας του «νόμου Παππά» και κατ’ επέκταση κατά της διαδικασίας δημοπράτησης των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών εθνικής εμβέλειας.

Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να σημειωθεί η γκάφα του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, όταν, επί της ουσίας, επιχείρησε να προκαταλάβει την απόφαση του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου, λέγοντας ότι «δεν πιστεύω πως υπάρχει περίπτωση να μην αποφανθεί υπέρ της συνταγματικότητας».

Και βεβαίως, δεν πρέπει να λησμονείται η απάντηση του ΣτΕ στον κ. Τσίπρα: «Ουδείς μπορεί να προβλέψει μια δικαστική απόφαση κι όλοι οφείλουν να είναι προσεκτικοί, όταν διατυπώνουν δημόσια εκτιμήσεις για το τι θα κάνει η Δικαιοσύνη».

Θα πληρώσουν οι προσωρινοί υπερθεματιστές;

Μέσα σε αυτό το ζοφερό κλίμα, φουντώνουν και οι φήμες ότι υπάρχει περίπτωση την ερχόμενη Δευτέρα (26/09/2016) οι τέσσερις καναλάρχες να μην καταβάλουν την πρώτη δόση του τιμήματος, γεγονός που θα οδηγήσει σε έμπρακτη ακύρωση του διαγωνισμού.

Παράλληλα, εκκρεμεί και η παρουσία τους ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ώστε να δώσουν διευκρινίσεις για τα «πόθεν έσχες» τους. Προχθές, Τρίτη (20/09/2016), μάλιστα, επικράτησε ένταση στην Επιτροπή ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ για το θέμα αυτό.

Όπως και να έχουν τα πράγματα, οι αμέσως επόμενες ημέρες θα βγάλουν ιδιαίτερα σημαντικές ειδήσεις και ακόμη πιο ενδιαφέρουσες πολιτικές εξελίξεις.

Σχετικές ειδήσεις