ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψάχνει συμμάχους ο Τσίπρας – Ποιους κάλεσε σε συμπόρευση

Ψάχνει συμμάχους ο Τσίπρας – Ποιους κάλεσε σε συμπόρευση

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταποντίζεται και ο πρωθυπουργός αναζητά στήριξη.

Μιλώντας στην παρουσίαση του «Απολογισμού 2014-2016», μιας συνοπτικής έκδοσης με αποσπάσματα από τις παρεμβάσεις του Δημήτρη Παπαδημούλη στα δύο χρόνια κοινοβουλευτικής του θητείας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο κ. Τσίπρας μίλησε για «ιστορική ευκαιρία» ενόψει του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ και απηύθυνε ανοικτή πρόκληση για διάλογο και συμπόρευση στις δυνάμεις, τις πολιτικές κινήσεις και τις προσωπικότητες, του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, της ανανεωτικής αριστεράς, του σοσιαλιστικού χώρου, που είτε σε προσωπικό είτε σε συλλογικό επίπεδο θα ήθελαν να λάβουν μέρος σε ένα τέτοιο γόνιμο διάλογο, χωρίς προαπαιτούμενα, που θα ήθελαν να προσφέρουν «στη μεγάλη αυτή προσπάθεια για την αλλαγή στην Ευρώπη, την ανάκαμψη και την ανασυγκρότηση στην πατρίδα μας».

«Το συνέδριο αυτό πρέπει να είναι μια ευκαιρία να ξεκινήσει αυτός ο αναγκαίος διάλογος και να διευρυνθεί» είπε και διευκρίνισε σε ποιους απευθύνεται η πρόσκληση: «Ξέρω ότι σε αυτόν τον διάλογο δυστυχώς δεν δύνανται να συμμετάσχουν οι οργανωμένες δυνάμεις της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας αφού έχουν κάνει δυστυχώς αυτοκαταστροφικές πολιτικές επιλογές στοίχισης πίσω από μια ακραία νεοφιλελεύθερη δεξιά, αυτή του κ. Μητσοτάκη».

«Γνωρίζω ωστόσο ότι εκτός από τα κόμματα υπάρχουν και πολιτικές κινήσεις, δυνάμεις, προσωπικότητες του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, της ανανεωτικής αριστεράς, του σοσιαλιστικού χώρου, που είτε σε προσωπικό είτε σε συλλογικό επίπεδο θα ήθελαν να λάβουν μέρος σε ένα τέτοιο γόνιμο διάλογο, χωρίς προαπαιτούμενα, χωρίς ιδιοτέλειες, και να καταθέσουν την άποψη τους, να προσφέρουν στη μεγάλη αυτή προσπάθεια για την αλλαγή στην Ευρώπη, την ανάκαμψη και την ανασυγκρότηση στην πατρίδα μας» σημείωσε.

Όπως είπε η πρόσκληση είναι ανοιχτή η πρόσκληση: «Η προσπάθεια μας να ξαναστήσουμε την Ελλάδα στα πόδια της αλλά με την κοινωνία όρθια και προστατευμένη, είναι μια προσπάθεια που μας αφορά όλους, όλες τις προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις, όλους τους προοδευτικούς πολίτες και έχουμε μια ευκαιρία πολύ σημαντική που η ιστορία δεν δίνει πολύ συχνά: Είμαστε στη διακυβέρνηση του τόπου και έχουμε την ιστορική ευθύνη».

«Από αυτόν τον κοινό αγώνα δεν μπορεί και δεν πρέπει να περισσεύει κανείς και καμιά», κατέληξε.

«Σε ό,τι αφορά την οικονομική κρίση θα πρέπει επιτέλους να δοθεί μια διέξοδος», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Είπε συγκεκριμένα: «Αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, γιατί η Ελλάδα αποτελεί ίσως το τελευταίο εμπόδιο για να δοθεί η αίσθηση της διεξόδου συνολικά στην Ευρώπη, αλλά νομίζω ότι επιτέλους στην Ελλάδα πρέπει να δοθεί το συντομότερο δυνατό -και σημειολογικά ως ένδειξη ότι ξεπερνάμε μια 7ετη κρίση-, ό,τι ακριβώς η ίδια η συμφωνία προβλέπει και ό,τι η χώρα μας δικαιούται. Δηλαδή συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για την ελάφρυνση χρέους χωρίς νέες παρατάσεις και αναστολές».

Επίσης είπε ότι η χώρα μας παρά τα βάρη που αντιμετωπίζει μετατρέπεται σε μέρος της λύσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως χρειάζεται νομικός πυλώνας στην Ευρώπη για αξιοπρεπείς μισθούς, συλλογικές συμβάσεις αλλά και στους ηλικιωμένους αξιοπρεπή σύνταξη. Ευελιξία για την ανάπτυξη ζήτησε ο πρωθυπουργός μιλώντας σε μια κατάμεστη αίθουσα. Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι χρειάζεται δράση και κοινές συμμαχίες.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για αναγκαίο διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης, πρέπει να τον διεξάγουμε και στην Ελλάδα. Έχουμε μπροστά μας ένα κρίσιμο Συνέδριο, το πιο κρίσιμο του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι μια ευκαιρία να ξεκινήσει αυτός ο διάλογος. Ξέρω ότι δεν θέλουν να συμμετάσχουν οι δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας αφού έχουν κάνει την επιλογή στροφής προς τη νεοφιλελεύθερη δεξιά του κ Μητσοτάκη.

Ζήτησε δε την εφαρμογή της συμφωνίας με την Τουρκία για το προσφυγικό.

Η ομιλία του κ. Τσίπρα έγινε στο πλαίσιο παρουσίασης του «Απολογισμού 2014-2016», μιας συνοπτικής έκδοσης με αποσπάσματα από τις παρεμβάσεις του Δημήτρη Παπαδημούλη στα δύο χρόνια κοινοβουλευτικής του θητείας (Ιούλιος 2014-Ιούλιος 2016.

Στην εκδήλωση προβλήθηκε ένα τηλεοπτικό σποτ για την παρουσία του, ως αντιπροέδρου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις σημαντικότερες στιγμές.

Το μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος ευρωπαϊκής και εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπουρνούς, αποτυπώνοντας τα δυο προηγούμενα χρόνια είπε ότι η κυβέρνηση κατά την διάρκεια της διαπραγμάτευσης βίωσε πολιτική μοναξιά, ωστόσο σήμερα τα επιχειρήματα της σιγά σιγά χρησιμοποιούνται και από άλλες δυνάμεις φέρνοντας ως παράδειγμα τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι.

Η παρέμβαση του Παναγιώτη Ρήγα

Έχουν περάσει 35 χρόνια από τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν από την Μάργκαρετ Θάτσερ, που προέβλεπε μεταξύ άλλων, απολύσεις και ευέλικτες μορφές εργασίας τόνισε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας.

Ο Παναγιώτης Ρήγας, χρέωσε στην Ευρώπη αδυναμία να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση και έκανε λόγο για έλλειμμα δημοκρατίας. Εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ, το καταγγείλαμε πολύ νωρίτερα, ωστόσο, παρά τον συμβιβασμό μας δεν εγκαταλείψαμε.

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για το προσφυγικό με αιχμή τα κράτη που έκλεισαν τα σύνορα. Κάτι αλλάζει στην Ευρώπη και σε αυτό έχει συμβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ελληνικός λαός, τόνισε ο Παναγιώτης Ρήγας.

Από την πλευρά του ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ηλίας Νικολακόπουλος, αναφέρθηκε στις προκλήσεις της Ευρώπης, που είναι η οικονομική και η προσφυγική κρίση.

Με χαρά ξαναβλέπω παλιούς συντρόφους και φίλους, είπε ο Μιχάλης Σαμπατακάκης , ηγετικό στέλεχος της Ανανεωτικής Αριστεράς. Η ένοπλη βία στην Ευρώπη και στην αριστερά υπήρχε χρόνια, χρειάστηκε να χαθούν εκατομμύρια για να καταλάβουν οι ευρωπαίοι ότι αυτό πρέπει να σταματήσει, σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Σαμπατακάκης.

Σχετικές ειδήσεις