Πρ. Παυλόπουλος: Πως είναι δυνατόν να αποφασίζει μόνο το Eurogroup για τα μνημόνια;

Newsroom Newsroom

Πρ. Παυλόπουλος: Πως είναι δυνατόν να αποφασίζει μόνο το Eurogroup για τα μνημόνια;
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε κρίσιμα ερωτήματα για τον ρόλο των θεσμικών οργάνων της ΕΕ στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, σε εκδήλωσε προς τιμήν τους στη Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ανακηρύχτηκε επίτιμος καθηγητής μεταπτυχιακών σπουδών στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του «Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης», στη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε απόψε (27/10) στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Παυλόπουλος, στην ομιλία του, με τίτλο: «Νομική φύση και έννομες συνέπειες της σύμπραξης των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο σύναψης μνημονίων», αναφέρθηκε αναλυτικά σε δύο πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου το οποίο κλήθηκε να αποφανθεί αν από τις πράξεις της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (που ενεργούν για λογαριασμό του ΕΜΣ), και ειδικότερα από το «κούρεμα» καταθέσεων εθίγησαν τα συμφέροντα Κυπρίων πολιτών οι οποίοι ζητούσαν να αποζημιωθούν.

Ο κ. Παυλόπουλος, είπε ότι όσον αφορά τις αγωγές αποζημίωσης το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επισημαίνει ότι είναι δυνατή η άσκηση αγωγής αποζημίωσης, αλλά ταυτόχρονα ισορροπεί «ακροβατώντας» - όπως ανέφερε χαρακτηριστικά – αναγνωρίζοντας ότι είναι επιτρεπτό να τεθούν περιορισμοί στο δικαίωμα ιδιοκτησίας (εν προκειμένω στις τραπεζικές καταθέσεις των Κυπρίων) στο πλαίσιο του γενικού συμφέροντος των χωρών της ΕΕ. «Με τις πρόσφατες αποφάσεις του το ΔΕΕ καταφέρνει για μια ακόμη φορά να ισορροπήσει ακροβατώντας πάνω στην αρχή της αναλογικότητας», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος ο οποίος, ωστόσο, χαρακτήρισε ως «ένα πρώτο μικρό βήμα» το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αναγνωρίζει το δικαίωμα στους ευρωπαίους πολίτες να ενάγουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην περίπτωση που, λόγω λιτότητας, παραβιάζονται αποδεδειγμένα τα θεμελιώδη δικαιώματά τους.

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά που έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και στη νομολογία του ΔΕΕ για τη φύση και το ρόλο της Ευρωομάδας, αφού σύμφωνα με τις δύο πρόσφατες αποφάσεις του δικαστηρίου (Pringle , C-8/15P 20/9/19 και Ledra Advertising, C-105/15P 20/9/2016) η Ευρωομάδα αποτελεί «άτυπο και άνευ κρίσιμης θεσμικής σημασίας forum των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης». Με αυτό το δεδομένο ο κ. Παυλόπουλος αναρωτήθηκε πως είναι δυνατόν, στην περίπτωση της Ελλάδας, όλες οι αποφάσεις για την εφαρμογή των μνημονίων και των αντίστοιχων δρακόντειων κυρώσεων να λαμβάνονται στις συνεδριάσεις των Eurogroup.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved