ΠΟΛΙΤΙΚΗ

LIVE: ΕΣΡ - Ο Ν. Βούτσης δέχτηκε την πρόταση της ΝΔ - Υποψήφιος πρόεδρος ο Θ. Κουτρουμάνος

LIVE: ΕΣΡ - Ο Ν. Βούτσης δέχτηκε την πρόταση της ΝΔ - Υποψήφιος πρόεδρος ο Θ. Κουτρουμάνος

Ξεκινώντας η διάσκεψη, ο Νίκος Βούτσης δέχτηκε την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας και πρότεινε τον τέως πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Θανάση Κουτρουμάνο, για τη θέση του προέδρου στο Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, γεγονός που χαιρέτισε ο Νίκος Δένδιας. Για τη θέση του αντιπροέδρου του ΕΣΡ ο Νίκος Βούτσης πρότεινε τον Ροδόλφο Μορώνη.

Η πρόταση του προέδρου της Βουλής για το ΕΣΡ έχει ως εξής:

Πρόεδρος, Αθανάσιος Κουτρομάνος, αντιπρόεδρος, Ροδόλφος Μορώνης και μέλη, Πόπη Διαμαντάκου, Βασίλης Καραποστόλης, Νίκος Κιάος, Βασίλης Κουφόπουλος, Λίλιαν Μήτρου, Δήμητρα Παπαδοπούλου, Γιώργος Σαριδάκης.

Παρακολουθήστε LIVE τη Διάσκεψη:Προς απεμπλοκή το ζήτημα του ΕΣΡ

«Σήμερα είμαστε απολύτως ώριμοι, έχουν απαντηθεί σειρά ζητημάτων που είχαν τεθεί και είμαστε ώριμοι να περάσουμε στη συγκρότηση του ΕΣΡ», ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και παρουσίασε συμβιβαστική πρόταση με την οποία προτείνεται για τη θέση του προέδρου ο Αθανάσιος Κουτρομάνος και αντιπρόεδρος ο Ροδόλφος Μορώνης.

Ο πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε τα μέλη της Διάσκεψης για τη δήλωση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής και Ενημέρωσης Νίκου Παππά στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σύμφωνα με την οποία το ΕΣΡ είναι αποκλειστικά αρμόδιο για τη διεξαγωγή διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. Ο αριθμός των αδειών θα είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης και ευρύτερων συναινέσεων μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και κυρίως της Νέας Ανεξάρτητης Αρχής.

Νωρίτερα ο Νίκος Βούτσης ενημέρωσε ότι αυτή θα είναι η τελευταία διάσκεψη με αντικείμενο τη συγκρότηση του ΕΣΡ.

Και τη ρητή δέσμευση του προέδρου της Βουλής επί του ζητήματος ζήτησε ο Νίκος Δένδιας ως λυδία λίθος της κατάληξης της σημερινής διαδικασίας. Δηλαδή ρητή δέσμευση για την αύξηση των δυναμένων να ενημερώνουν τον ελληνικό λαό.


Ρητή δέσμευση από τον πρόεδρο της Βουλής ζήτησε η ΝΔ. Ικανοποιημένη από τη στάση Βούτση

«Είναι σαφές ότι είναι απολύτως θεμιτό στη συζήτηση και απόφαση του ΕΣΡ -που θα έχει το βασικό λόγο- θα προχωρήσουμε στον αριθμό των αδειών που μπορεί να είναι αυξημένος από τον αριθμό 4 που είχε νομοθετηθεί. Μπορεί στο πλαίσιο του καλώς σκέπτεσθαι να είναι κατά τι αυξημένο», απάντησε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, όταν άκουσε ότι η ΝΔ προσβλέπει στη δική του καθαρή θέση, περισσότερο από τη δήλωση του κ. Νίκου Παππά.

Ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι η ΝΔ απευθύνει παράκληση για μια δήλωση καθαρή και διαυγέστατη από τον πρόεδρο της Βουλής. «Δεχόμαστε τα δικά σας λεγόμενα ως ισχυρότερα του νόμου που ψήφισε και δεν ακύρωσε η ολομέλεια της Βουλής, άρα θα σας παρακαλέσω για αυτή την διατύπωση», είπε ο Νίκος Δένδιας.

Ο αριθμός ήταν πρόταση της πλειοψηφίας και της κυβέρνησης και όχι προσωπική άποψη του υπουργού και ως τέτοια την έχουμε χρεωθεί, είπε ο πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε: «Με αυτή την έννοια, σε αυτή την ιδιαίτερη διαδικασία θέλετε τη δική μου δεσμευτική δήλωση. Είναι προφανές ότι το αρμόδιο ΕΣΡ θα κινηθεί σε μια αντίληψη και διερεύνηση σε έναν αυξημένο αριθμό και θα υπάρξει διάλογος στο ΕΣΡ αλλά και διαβούλευση από την πλευρά μας».

«Θεωρώ επαρκή τη δήλωση του προέδρου της Βουλής για να προχωρήσουμε σε περαιτέρω συζήτηση. Μετά τη δήλωσή σας ανοίγει δρόμος συνεννόησης», είπε ο Νίκος Δένδιας.

Την προοπτική κατάληξης σε συμφωνία χαιρέτισε και ο Κουράκης

Την προοπτική της κατάληξης σε συμφωνία της αποψινής συνεδρίασης για το ΕΣΡ, χαιρέτισε τέλος και ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Τάσος Κουράκης, ο οποίος επισήμανε ως ιδιαιτέρως θετική την ανταπόκριση από την πλευρά της κυβέρνησης, για την επίτευξη της λύσης του ζητήματος.

Ταυτοχρόνως, είπε ότι κάποιοι πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη από το λαό για τα τόσα χρόνια ανομίας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, ενώ χαιρέτισε την δήλωση του Ευ. Μεϊμαράκη να ρυθμιστεί το τοπίο. «Μετά και την σημερινή μέρα είναι η ευκαιρία με σύνεση να προχωρήσουμε στην εξυγίανση», κατέληξε ο κ. Κουράκης.

Συμφωνεί η Δημοκρατική Συμπαράταξη με την πρόταση για τον κ. Κουτρομάνο


«Είχαμε πει και ξαναλέμε ότι δώσαμε άμυνα υπέρ του Συντάγματος και της πολυφωνίας», ανέφερε, από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ο Ανδρέας Λοβέρδος, κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης των Προέδρων για το ΕΣΡ.

«Αυτή τη στάση κάναμε πολιτική μας από την πρώτη στιγμή, και αν μας ακούγατε και αποσύρατε το άρθρο 2Α που λέγαμε ότι είναι ασύμβατο με το Σύνταγμα και με την ενωσιακή νομοθεσία, δεν θα είχαμε φτάσει έως εδώ», πρόσθεσε ο κ. Λοβέρδος, σημειώνοντας ότι η στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι θεσμική.

Αναφερόμενος στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκο Παππά, υποστήριξε ότι «πιάστηκε αγκαζέ με καναλάρχη» και πως «έχασε σε αξιοπιστία και επειδή δεν άκουσε τη Βουλή και επειδή ακολούθησε μεθοδεύσεις».

Ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι η απόφαση του ΣτΕ είναι ήττα για τον κ. Παππά και αντί να τον οδηγήσει σε παραίτηση τον οδήγησε σε αναβάθμιση στην κυβέρνηση.

Για τη σύνθεση του ΕΣΡ, είπε «λυπάμαι που δεν σκεφτήκαμε εμείς τον κ. Κουτρομάνο» και δήλωσε ότι συμφωνεί. Για τα υπόλοιπα μέλη που προτείνονται ζήτησε μικρή διακοπή για να συσκεφθεί. Απευθυνόμενος στη ΝΔ υπογράμμισε: «Χαιρόμαστε που αλλάξατε στάση και η αναδίπλωσή σας είναι ευπρόσδεκτη».


Ψηφίζουμε «παρών» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ

«Ψηφίζουμε "παρών" και η θέση μας αυτή δεν έχει να κάνει με τα πρόσωπα αλλά με τις θέσεις μας για τις ανεξάρτητες αρχές», είπε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης.

Σεβαστός ο κ. Κουτρομάνος, αλλά ο Μ. Σταθόπουλος θα δώσει πνοή στη συναίνεση, δηλώνει το Ποτάμι

Ο Σπύρος Λυκούδης (Ποτάμι) αναφέρθηκε στην ανάγκη να καταλήξει η Διάσκεψη σε απόφαση και πρόσθεσε ότι το ζήτημα έχει αρχίσει να κουράζει την κοινωνία. «Εμείς έχουμε έρθει με διάθεση για συνεννόηση», είπε και τόνισε: «Εμείς εκθέσαμε ενστάσεις, αντιρρήσεις και πολεμικές σε όσα διαφωνούσαμε και όπου πιστεύαμε ότι μπορούμε να συνεννοηθούμε το κάναμε. Δεχθήκαμε και κριτική. Αλλά θέλαμε να είμαστε συνεπείς απέναντι στις στοιχειώδεις συνταγματικές υποχρεώσεις».

Ο κ. Λυκούδης αναφέρθηκε και στη συμβολή του προέδρου της Βουλής και πρόσθεσε ότι μετά και τις διαβεβαιώσεις που έδωσε ο κ. Βούτσης, υπάρχει το πολιτικό πλαίσιο για τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Ο κ. Λυκούδης ζήτησε από τη Διάσκεψη να δει θετικά την πρόταση του Ποταμιού, να είναι πρόεδρος του ΕΣΡ ο Μιχάλης Σταθόπουλος. Ανέφερε ωστόσο, ότι αυτό δεν έρχεται σε αντίθεση με τον κ. Κουτρομάνο, που είναι σεβαστός παράγοντας του δημόσιου βίου, αλλά όπως είπε, ο Μιχάλης Σταθόπουλος μπορεί να δώσει άλλη πνοή στις συναινετικές προσπάθειες. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι δεν θέτει βέτο το Ποτάμι.

«Αν η πλειοψηφία θέλει τον Μ. Σταθόπουλο, αντί για τον Αθ. Κουτρομάνο, η ΝΔ δεν θα θέσει βέτο»

Ο Νικήτας Κακλαμάνης (ΝΔ) ζήτησε μάλιστα να ολοκληρωθεί απόψε η συγκρότηση του ΕΣΡ, ξεκαθαρίζοντας ότι αν η πλειοψηφία θέλει τον Μιχάλη Σταθόπουλο για πρόεδρο του ΕΣΡ, αντί για τον Αθ. Κουτρομάνο, η ΝΔ δεν θα θέσει βέτο.

«Δεν πρέπει να φύγουμε σήμερα από εδώ χωρίς να δώσουμε λύση και χωρίς σύνθεση ΕΣΡ», ανέφερε μάλιστα από την πλευρά του ο Γιάννης Τραγάκης.

Και οι ΑΝΕΛ στηρίζουν την πρόταση Βούτση

Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, δήλωσε ότι στηρίζει την πρόταση του Νίκου Βούτση και υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει απόψε εκλογή ΕΣΡ. "Έγραψε ο πρόεδρος σήμερα", ανέφερε για τις προσπάθειες του Νίκου Βούτση.

«Παρών» από τη Χρυσή Αυγή

«Παρών», ψηφίζει η Χρυσή Αυγή, όπως δήλωσε ο Χρήστος Παππάς και κατηγόρησε τα άλλα κόμματα ότι έχουν γίνει γρανάζια της διαπλοκής.

Η Ένωση Κεντρώων επιφυλάσσεται για την τελική της στάση, μετά την ολιγόλεπτη διακοπή της Διάσκεψης

«Πάμε να συμφωνήσουμε βασιζόμενοι σε προφορικές διαβεβαιώσεις», είπε ο Μάριος Γεωργιάδης από την Ένωση Κεντρώων και πρόσθεσε ότι «άλλο το θέμα της συναίνεσης και άλλο της συναλλαγής και διανομής λαφύρων» και ζήτησε να προσέξει αυτό το θέμα η Διάσκεψη, ώστε να μην δώσει τέτοια εικόνα. Για την τελική του στάση επιφυλάχθηκε, λέγοντας ότι θα αξιοποιήσει τη διακοπή που θα ακολουθήσει σε λίγο, για να συνεννοηθεί με το κόμμα του για τα νέα πρόσωπα που προτείνονται για το ΕΣΡ.

Τι είχε προηγηθεί

Σε μια αποκαλυπτική δήλωση προχώρησε ο Νίκος Παππάς από την οποία προκύπτει ότι υπάρχουν ήδη ζυμώσεις προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο γύρω από τη σύσταση του νέου ΕΣΡ.

«Ο αριθμός των αδειών θα είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης και ευρύτερων συναινέσεων μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και κυρίως της νέας ανεξάρτητης αρχής», επεσήμανε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και ΜΜΕ, Νίκος Παππάς. Μάλιστα ο κ. Παππάς τόνισε ότι το ΕΣΡ είναι αποκλειστικά αρμόδιο για τη διεξαγωγή διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. «Είμαστε αισιόδοξοι ότι σύντομα θα έχουμε λύση», συμπλήρωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και ΜΜΕ.

Η δήλωση του κ. Παππά φαίνεται πως ικανοποιεί και τη Νέα Δημοκρατία, καθώς ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νίκος Δένδιας, σε συνομιλία του με δημοσιογράφους υποστήριξε ότι κινείται σε θετική κατεύθυνση.

Αν στα παραπάνω συνυπολογίσουμε και το μήνυμα του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, πως η σημερινή Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής θα είναι και η τελευταία, γίνεται προφανές ότι είναι πολύ πιθανή μια συμφωνία μεταξύ των κομμάτων για τη σύσταση του νέου ΕΣΡ.