ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για συγκρότηση ΕΣΡ

Νέα Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για συγκρότηση ΕΣΡ

Στις 15:00 αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, όπου θα καταβληθεί νέα προσπάθεια συγκρότησης ΕΣΡ.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΝΑΖΗΤΑ ΤΗΝ ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΤΗΣ ΝΔ

Σύμφωνα με ενημέρωση από το Γραφείο Τύπου της Βουλής, η προγραμματισμένη για τη Δευτέρα Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, αναβλήθηκε για σήμερα Πέμπτη 10 Νοεμβρίου.

Η Διάσκεψη μετατέθηκε λόγω των απαιτούμενων διαδικασιών αλλαγής στη σύνθεσή της (εκλογή νέου προέδρου Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων).

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, αναμένεται να υιοθετήσει την πρόταση της ΝΔ, ώστε να υπάρξει μια συναινετική λύση στο θέμα, προτείνοντας για Πρόεδρο του ΕΣΡ τον Αθανάσιο Κουτρουμάνο αλλά και νέα «φρέσκα» πρόσωπα.

Μάλιστα χθες υπήρξαν πολύωρες συζητήσεις του Προέδρου της Βουλής, με τους εκπροσώπους των κομμάτων ώστε να μην καταλήξει σε αδιέξοδο και η σημερινή έκτη κατά σειρά Διάσκεψη των Προέδρων για την συγκρότηση του νέου Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, η αξιωματική αντιπολίτευση θα συναινέσει μόνο εάν η κυβέρνηση και οι προτάσεις της συμπίπτουν με την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες.

Η Νέα Δημοκρατία ζητάει να εφαρμοστούν τρία σημεία τα οποία είναι:

  1. Να καταργηθεί η πρόβλεψη για μόνο τέσσερις τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας.
  2. Να υπάρξει δημόσια δέσμευση του πρωθυπουργού ότι μετά τη συγκρότηση του Ε.Σ.Ρ., θα καταργήσει το άρθρο 2Α του νόμου 4339, (με την τροπολογία που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα, απλώς ανεστάλη η ισχύς του).
  3. Το ΕΣΡ να στελεχωθεί καθ’ ολοκληρία από προσωπικότητες υψηλού κύρους, τεχνογνωσίας και ανεξαρτησίας, όπως ο τέως Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Αθ. Κουτρομάνος, που έχει ήδη προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή ο πρώην υπουργός Μιχ. Σταθόπουλος που έχει προτείνει ο Σταύρος Θεοδωράκης από το «Ποτάμι».

Από την πλευρά της η κυβέρνηση υπογραμμίζει πως τα τρία σημεία της ΝΔ έχουν ήδη νομοθετηθεί με τις τροπολογίες που ψηφίστηκαν την περασμένη εβδομάδα στο Κοινοβούλιο, ενώ έχει «προειδοποιήσει» ότι εάν η σημερινή Διάσκεψη των Προέδρων αποβεί «άκαρπη» τότε θα προχωρήσει αμέσως στην κατάθεση νέου νόμου στη Βουλή, με τον οποίο θα διορίζεται προσωρινή διοίκηση στο ΕΣΡ.

Βούτσης: Ουδέν σχόλιο για την υποψηφιότητα Κουτρουμάνου

Νωρίτερα σήμερα καμία δήλωση δεν θέλησε να κάνει ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, σε ό,τι αφορά το πρόσωπο του τέως προέδρου του Αρείου Πάγου Θανάση Κουτρουμάνου, τον οποίο έχει προτείνει η ΝΔ για τη θέση του προέδρου στο Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο.

Αυτό τονίστηκε από συνεργάτες του προέδρου της Βουλής, σε ερώτηση δημοσιογράφων αν ο κ. Βούτσης επιβεβαιώνει ή διαψεύδει δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία υπάρχει συναίνεση στο πρόσωπο του Κουτρουμάνου.

Οι ίδιοι κύκλοι, μετέφεραν επίσης μήνυμα του προέδρου της Βουλής προς όλες τις κατευθύνσεις, που ξεκαθαρίζει ότι η προγραμματισμένη για σήμερα στις 15:00 το μεσημέρι Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, με θέμα τη συγκρότηση του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου θα είναι και η τελευταία.

«Ουδέν σχόλιο», ήταν σύμφωνα με τους συνεργάτες του η χαρακτηριστική απάντηση του προέδρου της Βουλής για όσα γράφονται και αναφέρονται για το πρόσωπο του κ. Κουτρουμάνου.

Παράλληλα ο κ. Βούτσης ξεκαθάρισε ότι «δεν πρόκειται να ξανασυνεδριάσει η Διάσκεψη των Προέδρων για το θέμα αυτό γιατί δεν πρέπει να ευτελίζονται τα πρόσωπα».

Σχετικές ειδήσεις