ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προϋπολογισμός 2017 – Ομολογία Τσακαλώτου: Πιθανός ο «κόφτης» και μετά το 2019!

Προϋπολογισμός 2017 – Ομολογία Τσακαλώτου: Πιθανός ο «κόφτης» και μετά το 2019!

Προϋπολογισμός 2017 | Ειδήσεις:Η κυβέρνηση αρχίζει και …μισοπαραδέχεται ότι τα νέα μέτρα είναι μάλλον καθ’ οδόν.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στη Βουλή άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, είτε να μείνει μόνιμα ο «κόφτης» μισθών και συντάξεων, που θα ισχύει αν δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, είτε να ληφθούν νέα μέτρα.

«Για τα έτη 2019-2020 το ΔΝΤ μας λέει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας θα είναι στο 1,5%. Ο καβγάς για τον κόφτη και αν θα πάρουμε νέα μέτρα ή θα υπάρξει άλλος μηχανισμός είναι λόγω διαφωνίας ΔΝΤ και ευρωπαϊκών θεσμών όπου εντασσόμαστε και εμείς» είπε, παραδεχόμενος ότι τα νέα μέτρα έχουν ήδη μπει στο τραπέζι και συζητώνται.

Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι αρχικά η κυβέρνηση «ξόρκιζε» τον κόφτη και προσπαθούσε να υποβαθμίσει το γεγονός ότι στο Eurogroup του Μαΐου 2016, τον αποδέχτηκε, τώρα ο κ. Τσακαλώτος το παραδέχτηκε: «Να σας εξηγήσω είναι να σας πω γιατί ψηφίσαμε τον κόφτη τον Μάιο. Υπάρχει μια διαφορά μεταξύ μακροοικονομικής βάσης και απόδοσης μέτρων ανάμεσα σε εμάς και τους Ευρωπαίους και του ΔΝΤ. Το ΔΝΤ λέει ότι με τα μέτρα που πήραμε, το 2018 θα έχουμε 1,5% πλεόνασμα. Εμείς και οι Ευρωπαίοι λέμε ότι θα έχουμε πλεόνασμα 3,5%. Γι αυτό οι Ευρωπαίοι έλεγαν τότε ότι δεν θέλουν τον κόφτη, ενώ το ΔΝΤ ήθελε το αντίθετο».

Σχετικές ειδήσεις