ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Βόμβα» Guardian - Ο Τσίπρας θέλει το ΔΝΤ έξω από την Ελλάδα

«Βόμβα» Guardian - Ο Τσίπρας θέλει το ΔΝΤ έξω από την Ελλάδα

Καταιγιστικές εξελίξεις γύρω από την Ελλάδα για το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης- Ρήξη με το ΔΝΤβλέπει ο Guardian.

Ιδιαίτερα τεταμένες είναι οι σχέσεις της Αθήνας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όπως αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμα της η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Μάλιστα, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται πηγές δίπλα στον Έλληνα πρωθυπουργό, ο Αλέξης Τσίπρας, αναμένεται να προτείνει να απέχει το Ταμείο από το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας.

«Το Ταμείο δεν εντάχθηκε επισήμως ποτέ σε αυτό το πρόγραμμα και, στην πραγματικότητα, δεν το χρειαζόμαστε» δηλώνει χαρακτηριστικά η πηγή. Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να επιθυμεί τον περιορισμό του ΔΝΤ σε έναν τεχνικό και πιο συμβουλευτικό ρόλο.

Φαίνεται πως οι τελευταίες εξελίξεις, με την αναστολή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, εξαιτίας των μονομερών κινήσεων της κυβέρνησης Τσίπρα για έκτακτο βοήθημα, «σκιάζουν» τις επικείμενες επαφές του Αλέξη Τσίπρα τόσο με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, όσο και με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, την οποία θα επισκεφθεί στο Βερολίνο την Παρασκευή (16/12).

Σε ρεπορτάζ από την Αθήνα, η απεσταλμένη της βρετανικής εφημερίδας «The Guardian», Έλενα Σμιθ, αναφέρει, στη διαδικτυακή έκδοση, ότι κατά τις επαφές του με τους ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει να μείνει εκτός του τρίτου προγράμματος το ΔΝΤ.

Αποδίδει, μάλιστα, την εξέλιξη αυτή, στο πρόσφατο μπλογκ που συνυπέγραψαν οι Πολ Τόμσεν και Μορός Όμπστφελντ, για λογαριασμό του Ταμείου, αξιώνοντας, μεταξύ άλλων, τη νομοθέτηση «εδώ και τώρα» μέτρων για τη φορολογία, τις συντάξεις και τις ομαδικές απολύσεις, προκειμένου να συναινέσει στον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%, στον οποίο έχουν συμφωνήσει κυβέρνηση και Ευρωπαίοι, και να ενταχθεί -ως χρηματοδότης- στο πρόγραμμα.

Σχετικές ειδήσεις