ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή LIVE: Άγρια κόντρα Πολάκη με Γεωργιάδη - Εκφράσεις πεζοδρομίου στο Κοινοβούλιο

Βουλή LIVE: Άγρια κόντρα Πολάκη με Γεωργιάδη - Εκφράσεις πεζοδρομίου στο Κοινοβούλιο

Ειδήσεις | Βουλή:Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στηνΟλομέλεια – «Παρών» από ΝΔ, «Ναι» από ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή, αποχή από Ποτάμι, γρίφος ο Λεβέντης - Βαριές κουβέντες μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Υγείας και του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας -Άδωνις: «Είσαι κότα λειράτη» - Πολάκης: «Είσαι σκυλί του Σόιμπλε».

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στη Βουλή με την άγρια κόντρα που ξέσπασε επι προσωπικού μεταξύ του Παύλου Πολάκη και του Άδωνι Γεωργιάδη.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση κατά του Παύλου Πολάκη με αφορμή την κατάσταση στην Υγεία και το χτίσιμο της εισόδου του υπουργείου από συνδικαλιστές, χαρακτηρίζοντας τον υπουργό «Κότα λειράτη! Νόμιζα πως οι Κρητικοί είναι λεβέντες αλλά εσύ είσαι κότα λειράτη. «Αυτός ο Κρητίκαρος έγραφε "τα ΟΧΙ είναι για τους λεβέντες και τα ΝΑΙ για τις κότες" αυτά έγραφε πριν το δημοψήφισμα. Μετά το δημοψήφισμα είπε ένα ΝΑΙ μια κότα λειράτη» τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και συνέχισε: «Ξαναγράψατε τουίτ σήμερα. Θα περίμενε κανείς ότι μετά τον εξεφτελισμό σας να μην ξαναγράψετε. Να σας δω όταν τα υπογράψει ο Τσίπρας τα νέα μέτρα αν θα τα ψηφίσετε ή θα παραιτηθείτε από την καρέκλα σας».

Η απάντηση του υπουργού Υγείας ήταν άμεση, χαρακτηρίζοντας τον κ. Γεωργιάδη «πιστό σκυλί του Σόιμπλε». Παράλληλα τον κατηγόρησε για διαφθορά στο χώρο της Υγείας και παράνομους διορισμούς. «Θρασύδειλε απατεώνα, γαϊδούρι, να φέρεις στη Βουλή τα ραβασάκια που δήθεν έστειλα εγώ και η γυναίκα μου για προσλήψεις».

«Κοίτα με βαθιά στα μάτια. Κυκλοφορούν στο διαδίκτυο ομιλίες σου που βρίζεις τον Καραμανλή, που βρίζεις τον Σαμαρά και όλη τη ΝΔ ως προδότες» είπε ο κ. Πολάκης σε έξαλλη κατάσταση και σε άλλο σημείο είπε: «Εμείς δεν γλείψαμε εκεί που φτύναμε όπως έκανες εσύ για να γίνεις υπουργός και να γίνεις μνημονιακότερος των μνημονιακών και πιστό σκυλί του Σόιμπλε». Όμως τα αίματα άναψαν ακόμα περισσότερο όταν ο κ. Πολάκης κατηγόρησε τον κ. Γεωργιάδη και την σύζυγό του Ευγενία Μανωλίδου ότι έστελναν ραβασάκια για προσλήψεις.

Παίρνοντας τον λόγο ξανά ο κ. Γεωργιάδης αποκάλεσε τον κ. Πολάκη «γαϊδούρι» λέγοντας ότι τον προκαλεί να φέρει τα ραβασάκια στην Βουλή. «Ρε γαϊδούρι δεν θα κρύβεσαι πίσω από την ασυλία σου! Θα σου κάνω μήνυση!»

Στην κόντρα των δυο ανδρών παραινέβη και ο κ. Μάριος Σαλμάς ο οποίος τόνισε σε έντονο ύφος:«Τώρα, θα σου ξεριζώσω τα μουστάκια. Τα Σφακιά έχουν πολλά παλικάρια και μία πουλακίδα που ονομάζεται “Πουλάκης”», βάζοντας «φωτιά» στο Κοινοβούλιο και προκαλώντας νέα έκρηξη από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας.

Δείτε το βίντεο με τον καυγά Άδωνι - Πολάκη

Ένταση και σκληροί χαρακτηρισμοί στο Κοινοβούλιο

Για το απόγευμα της Πέμπτης (15/12/2016) μετατίθεται τελικά στη Βουλή η ονομαστική ψηφοφορία για την εφάπαξ ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων που εξήγγειλε την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε απάντηση στη χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) να «παγώσει» την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, έως ότου διαπιστωθεί ότι το έκτακτο βοήθημα συμβαδίζει με τα όσα επιτάσσει το «Μνημόνιο 3».

Παρακολουθήστε live τη συζήτηση στη Βουλή

«Παρών» ψηφίζει η ΝΔ για την τροπολογία Τσίπρα

MITSOTAKIS

Από την πλευρά της, η ΝΔ ξεκαθάρισε σήμερα, Πέμπτη (15/12/2016) πως θα ψηφίσει «παρών» για την έκτακτη ενίσχυση προς τους χαμηλοσυνταξιούχους.

«Έίναι μια απόφαση υπεύθυνη και σοβαρή μετά από πολύ σκέψη που στηρίζεται στην δήλωση του προέδρου της και που δείχνει ότι η ΝΔ είναι ένα κόμμα που δεν λαϊκίζει κινούμενη στην στρατηγική αλήθειας με τους πολίτες. Στους τυχοδιωκτισμούς του κ. Τσίπρα που εγκλωβίζουν την χώρα σε αδιέξοδα, η ΝΔ δεν θα μπορούσε να είναι συνένοχη», σημείωσαν κύκλοι της Πειραιώς.

Νωρίτερα, η αξιωματική αντιπολίτευση είχε εξαπολύσει δριμύτατη επίθεση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, κάνοντας λόγο για «πολιτική τελείως αλλοπρόσαλλη και τυχοδιωκτική».

«Η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τους δανειστές της χώρας σε πολυετείς, ανέφικτους δημοσιονομικούς στόχους, που επιφέρουν σκληρά μέτρα λιτότητας, για να πάρει κάποια ελάφρυνση ύστερα από 25 χρόνια. Στη συνέχεια, μοιράζει ένα επίδομα στους συνταξιούχους, χωρίς να έχει κάνει, όπως τώρα αποδεικνύεται, καμιά συνεννόηση με τους δανειστές και τινάζει στον αέρα τη συμφωνία για την οποία μέχρι χθες πανηγύριζε», σημείωσε σε ανακοίνωσή της η Πειραιώς.

Και πρόσθεσε: «Το αποτέλεσμα θα είναι ακόμη πιο σκληρές απαιτήσεις των δανειστών. Ακόμη μεγαλύτερα βάρη στους απλούς πολίτες. Είναι απολύτως επικίνδυνοι για το λαό και τη χώρα μας».

ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή θα υπερψηφίσουν, το Ποτάμι απέχει και ο Λεβέντης το σκέφτεται ακόμα...

gennimata

Σε ό,τι αφορά τις προθέσεις των υπολοίπων κομμάτων, το Ποτάμι διεμήνυσε ότι θα απέχει από την ψηφοφορία που αναμένεται να διεξαχθεί το απόγευμα στη Βουλή. Τη σχετική απόφαση έλαβε ομόφωνα η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του Σταύρου Θεοδωράκη που συνεδρίασε αργά το πρωί της Πέμπτης, με φόντο της συνεδρίαση της Ολομέλειας στη Βουλή

Γρίφος παραμένει, προς ώρας, η στάση της Ένωσης Κεντρώων και του Βασίλη Λεβέντη. Η βουλευτής του κόμματος, Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, ανέφερε ότι η στάση του πρωθυπουργού να εκμεταλλεύεται τους συμπολίτες που έχουν ανάγκη είναι επικίνδυνη για την χώρα και προσέθεσε πως υπάρχει ανάγκη σύγκλισης των πολιτικών δυνάμεων. Η ίδια παρέπεμψε ωστόσο στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος να τοποθετηθεί επί της τροπολογίας.

«Η απόφαση του ESM να παγώσει την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, είναι μειωτική για την χώρα και επιβαρύνει το ήδη δυσμενές οικονομικό κλίμα», αναφέρει σε σχόλιό του το ΠΑΣΟΚ.

«Δυστυχώς, οι ψευτοπαλλικαρισμοί του κ. Τσίπρα υπονομεύουν ακόμη και τα πενιχρά αποτελέσματα της διπλά αποτυχημένης διαπραγμάτευσής του», συμπληρώνει.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται, πως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να βρεθεί λύση, ώστε οι χαμηλοσυνταξιούχοι να μην χάσουν το βοήθημα που έχει αναγγελθεί – και υπενθυμίζεται πως το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη δεσμευθεί διά της προέδρου του, Φώφης Γεννηματά, να υπερψηφίσει την σχετική διάταξη στη Βουλή. Ωστόσο, η Δημοκρατική Συμπαράταξη αναμένεται να καταγγείλει τους κυβερνητικούς χειρισμούς.

Από πλευράς ΚΚΕ, ο βουλευτής Χρήστος Κατσώτης, διεμήνυσε πως το κόμμα του θα υπερψηφίσει την τροπολογία για τα «δώρα» του Τσίπρα.

Σε ό,τι αφορά, εξάλλου, τη Χρυσή Αυγή, αποφασίστηκε πως το κόμμα θα ψηφίσει «ναι» στην ψηφοφορία για την εφάπαξ παροχή που εξήγγειλε ο κ. Τσίπρας αλλά και για τον ΦΠΑ στα νησιά.

Η απόφαση για τη διενέργεια ονομαστικής ψηφοφορίας ανήκει στον ίδιο τον κ. Τσίπρα, ο οποίος χθες, Τετάρτη (14/12/2016) επιτέθηκε με δριμύτητα στη Νέα Δημοκρατία, κάνοντας λόγο για «ΔΝΤπολίτευση».

TSIPRAS THESSALONIKI

Επί της ουσίας ο κ. Τσίπρας επιχειρεί, μέσα από έναν ανούσιο μικροπολιτικό τακτικισμό, να εγκλωβίσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως τη Νέα Δημοκρατία, ταυτίζοντάς τη με τη γραμμή των δανειστών.

Είναι ενδεικτικό πως το Μαξίμου απάντησε σε ιδιαίτερα επιθετικό τόνο στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «στα δύσκολα επέλεξε να ταυτιστεί με τους ακραίους συντηρητικούς κύκλους της λιτότητας».

«Η ΝΔ καλό θα ήταν να πει στους πολίτες ποια στάση θα κρατήσει στην ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή. Θα ψηφίσει υπέρ των φτωχών συνταξιούχων και κατά της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου; Θα ψηφίσει υπέρ του δημόσιου συμφέροντος, της κοινωνικής συνοχής και της σταθερότητας της χώρας;», ανέφεραν πηγές του Μαξίμου.

Μάλιστα, αργά το βράδυ της Τετάρτης, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι «η αυριανή ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή χαράσσει δύο εναλλακτικές στον κ. Μητσοτάκη: Ή να καταψηφίσει τη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων και την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, δηλώνοντας με παρρησία την άποψή του».

«Αν, όμως, η ΝΔ αποφασίσει να κάνει κωλοτούμπα και ψηφίσει τα μέτρα κοινωνικής στήριξης να μην τολμήσει στη συνέχεια να επανέλθει στην καταστροφολογία περί εκτροχιασμού του προγράμματος από την κυβερνητική αυτή επιλογή», πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

Οι τοποθετήσεις των υπουργών και των ειδικών αγορητών

Νωρίτερα, κατά την έναρξη της συνεδρίασης στην Ολομέλεια, ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, τόνισε πως «οι ανάγκες των συνταξιούχων έχουν προτεραιότητα απέναντι στις ανάγκες των Βρυξελλών».

Ο ίδιος έριξε το γάντι στη ΝΔ ζητώντας από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «να λάβει θέση στο δίλημμα: υπέρ των αδυνάτων ή υπέρ των θέσεων Σόιμπλε».

Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλης Θραψανιώτης επισήμανε ότι «πρέπει να δώσουμε ως Κοινοβούλιο το μήνυμα ότι εμείς αποφασίζουμε πώς θα διαθέσουμε τα πλεονάσματα».

Παράλληλα, ο ειδικός αγορητής της ΝΔ, Μάριος Σαλμάς, σημείωσε τον τακτικισμό της κυβέρνησης να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία, δεδομένου ότι από την Τετάρτη (14/12/2016) όλα τα κόμματα δήλωσαν πως δεν είχαν αντίρρηση στην παροχή 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους, ξεκίνησε στην Ολομέλεια η συζήτηση.

Ωμή παρέμβαση Σόιμπλε οδηγεί σε νέο θρίλερ

Ο πρώτος που σήκωσε το «ανάθεμα» εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης και ιδίως για τα «δωράκια» Τσίπρα ήταν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο εκπρόσωπος του Γερμανού ΥΠΟΙΚ δήλωσε χθες, Τετάρτη (14/12/2016) χαρακτηριστικά: «Η Γερμανία έχει ζητήσει από τους θεσμούς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας να αξιολογήσουν εάν οι μεταρρυθμίσεις στη χώρα είναι συμβατές με τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο της διάσωσης και θέλει μια απάντηση γρήγορα προκειμένου να μην καθυστερήσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών».

soimple

Και πρόσθεσε: «Αναμένουμε άμεση αποσαφήνιση για το θέμα αυτό προκειμένου να μην καθυστερήσει η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Διαβάστε εδώ τι απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών

Οι Θεσμοί «στήνουν στον τοίχο» την κυβέρνηση

Η θρυαλλίδα για την πολιτική αντιπαράθεση, ωστόσο, άναψε μετά την χθεσινή ανακοίνωση - και μάλιστα μέσω twitter – του εκπροσώπου Τύπου του Γερούν Ντάισελμπλουμ, Μάικλ Ρέινς, για το προσωρινό «πάγωμα» στην εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup ανέφερε πως οι Θεσμοί κατέληξαν στο συμπέρασμα πως «οι αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης φαίνεται να μην είναι συμβατές με τις συμφωνίες».

dijsselbloem

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι κάποιες χώρες συμμερίζονται τις απόψεις αυτές και συνεπώς δεν υπάρχει ομοφωνία ως προς την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων.

Και κατέληξε λέγοντας ότι «αναμένουμε μια πλήρη έκθεση από τους θεσμούς ως τον Ιανουάριο».

«Φρένο» και από τον ESM

Την ετυμηγορία των θεσμών, σχετικά με το αν οι εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα συνάδουν με τις δεσμεύσεις στο πλαίσιο του Μνημονίου, αναμένει πλέον ο ESM, προκειμένου να προχωρήσει την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, σύμφωνα με εκπρόσωπό του, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg.

regling

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό, με απλά λόγια; Ότι τα όργανα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας έχουν προσωρινά σταματήσει τις κινήσεις για την υλοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, συνδέοντας το θέμα με την παροχή έκτακτου επιδόματος στους χαμηλοσυνταξιούχους και την αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, θέση που εξέφρασε και ο Σόιμπλε μέσω του εκπροσώπου του.

Οι Θεσμοί αξιολογούν τον αντίκτυπο από τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και, σύμφωνα με το πρακτορείο, κατόπιν η διοίκηση του EFSF και του ESM θα αναλύσει την εκτίμηση των θεσμών και θα αποφασίσει πώς θα προχωρήσει.

Την ίδια ώρα πάντως, η Αθήνα, από τα πιο επίσημα χείλη, αυτά του πρωθυπουργού της χώρας διαβεβαιώνει και επιμένει ότι οι παροχές κινούνται «απολύτως στο πλαίσιο της συμφωνίας».

Ένας Μοσκοβισί δεν φέρνει την άνοιξη...

moskovisi

Προς ώρας, ο μοναδικός που έχει δηλώσει ανοικτά ότι στηρίζει τα «δώρα» του κ. Τσίπρα ήταν ο Επίτροπος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί.

«Στα μάτια μου οι όροι της συμφωνίας του Eurogroup δεν έχουν αλλάξει από τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα», ανέφερε σε δήλωση του ο κ. Μοσκοβισί.

Αναφορικά με την παραπάνω δήλωση κυβερνητικές πηγές ανέφεραν χθες, Τετάρτη (14/12/2016) χαρακτηριστικά στο σημείωμα τους πως, «η δήλωση του Ευρωπαίου Επίτροπου, Πιέρ Μοσκοβισί, αργά σήμερα το απόγευμα, στο γαλλικό πρακτορείο AFP, αποκαθιστά την πραγματικότητα και έρχεται σε αντίθεση με τους ακραίους κύκλους που προσπαθούν να δημιουργήσουν πρόβλημα στη διαπραγμάτευση».

Στη συνέχεια σημειώνουν ότι «σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο (AFP), οι όροι της συμφωνίας του Eurogroup δεν έχουν αλλάξει από τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, ενώ ο Ευρωπαίος Επίτροπος τόνισε η απαραίτητη ελάφρυνση του χρέους δεν έρχεται σε αντίθεση με την κοινωνική συνοχή που αναμένει ο ελληνικός λαός».

Διαβάστε εδώ όλες τις ειδήσεις για τη διαπραγμάτευση

Σχετικές ειδήσεις