ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαξίμου: «Γίνεται και χωρίς ΔΝΤ και 4ο Μνημόνιο» παραδέχεται ο Σόιμπλε

Μαξίμου: «Γίνεται και χωρίς ΔΝΤ και 4ο Μνημόνιο» παραδέχεται ο Σόιμπλε

Ως θετική εξέλιξη ερμηνεύουν κυβερνητικές πηγές όσα δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγακνγκ Σόιμπλε, στην εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung», καθώς και τη διευκρίνιση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών η οποία ακολούθησε.

Όπως τονίζουν οι κυβερνητικές πηγές, «για πρώτη φορά, δημόσια, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παραδέχεται ότι "η Ευρωζώνη έχει τα εργαλεία να στηρίξει την Ελλάδα και χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ". Άποψη που υποστηρίζει δύο χρόνια τώρα η Ελλάδα». Μία τέτοια εξέλιξη, μάλιστα, θα έκλεινε άμεσα τη δεύτερη αξιολόγηση «χωρίς νέα μέτρα, καθώς σήμερα η αντίθεση είναι δομική ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ» προσθέτουν.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με βάση τη συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα, προτείνει η συνέχιση του τρίτου προγράμματος να γίνει από τον ESM. «Αυτό θα μπορούσε να ανατεθεί στον ESM -αφού πρώτα εγκριθεί από την Bundestag», παραθέτουν τα λόγια του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, οι πηγές του Μεγάρου Μαξίμου. Επίσης, ο κ. Σόιμπλε εμφανίζεται κατηγορηματικός, ότι «δεν υπάρχει καμία εσωτερική αντίδραση, γιατί επιθυμούμε πραγματικά να τηρηθούν οι συμφωνίες».

Όσο για το θέμα του 4ου Μνημονίου, το Μέγαρο Μαξίμου σημειώνει ότι ο κ. Σόιμπλε πουθενά δεν κάνει τέτοια αναφορά, αλλά κάνει λόγο για «νέο πρόγραμμα» λόγω της ενδεχόμενης μη συμμετοχής του Ταμείου, το οποίο θα υλοποιηθεί μέσω του ESM, αφού πρώτα θα εγκριθεί από τη γερμανική Βουλή, όπου «δεν θα υπάρχει καμία εσωτερική πολιτική ένταση» καθώς «παραμένουμε πιστοί στα συμφωνηθέντα».

Προσθέτει δε, ότι «αν αυτά δεν γίνουν σεβαστά από άλλους, τότε το παρόν πρόγραμμα θα τερματιστεί και θα χρειαστούν νέες διαπραγματεύσεις». Αυτό, κατά το Μέγαρο Μαξίμου, σημαίνει ότι «προχωράμε με το παρόν τρίτο πρόγραμμα που έχουμε συμφωνήσει, που θα το υλοποιήσει ο ESM, αν φύγει το ΔΝΤ, και μόνο "αν δεν γίνει σεβαστό από άλλους τότε θα χρειαστούν νέες διαπραγματεύσεις"».

Τέλος, οι κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι «το σημερινό πρόγραμμα είναι, έτσι και αλλιώς, πρόγραμμα του ESM, με το ΔΝΤ σε ρόλο τεχνικού συμβούλου. Με βάση τους ευρωπαϊκούς κανόνες και τις συμφωνίες, το σχεδιασμό και την παρακολούθηση των προγραμμάτων του ESM αναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Σχετικές ειδήσεις