ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ακροβατεί σε δυο βάρκες ο Τσίπρας – Ψάχνει αφήγημα για τη ΔΕΘ

Ακροβατεί σε δυο βάρκες ο Τσίπρας – Ψάχνει αφήγημα για τη ΔΕΘ

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι εισέρχεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με το Μαξίμου αλλά και την Κουμουνδούρου να γνωρίζουν ότι όλα πλέον είναι διαφορετικά.

Οι δύσκολες εξισώσεις του Φθινοπώρου, οι απογοητευτικές δημοσκοπήσεις και η αναζήτηση... γέφυρας με το λαό

Η συμφωνία με τους δανειστές δημιουργεί ένα νέο εκρηκτικό περιβάλλον και ο πρωθυπουργός πατά τώρα σε δύο βάρκες αναζητώντας την ισορροπία που θα τον κρατήσει στην... επιφάνεια.

Στη μία βάρκα βρίσκονται οι θεσμοί με τις αυστηρές προϋποθέσεις και τους επώδυνους όρους. Στην άλλη, είναι όλο το εσωτερικό μέτωπο, είτε πρόκειται για τον ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ είτε πρόκειται για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας που υπομονή τους έχει εξαντληθεί και περιμένει επιτέλους αποτελέσματα.

Με τη ΔΕΘ να κοντοζυγώνει ( 9-10/9), ο Αλέξης Τσίπρας με τους συνεργάτες του θα πρέπει να έχουν εφεύρει ένα ολοκληρωμένο αφήγημα που να "πατά" πέρα από τα ευχολόγια.

Ο πρωθυπουργός ελπίζει ότι ποντάροντας στην επιστροφή της χώρας με αργούς ρυθμούς στην... κανονικότητα, θα κατορθώσει να κρατηθεί στην εξουσία για τουλάχιστον ακόμη ένα χρόνο, οπότε και θα μπει η χώρα στην τελικη υθεία για τις επόμενες κάλπες.

Σε Κουμουνδούρου και Μαξίμου νιώθουν ότι βρίσκονται σε κομβικό σημείο αναφορικά με την επόμενη ημέρα της πολιτικής που θα κληθεί να ακολουθήσει εφεξής η Κυβέρνηση: Ο επόμενος Αύγουστος είναι το χρονικό ορόσημο εκείνο που θα έχει κριθεί η επιτυχία ή όχι και μάλιστα με στόχο χειροπιαστό που δεν θα τους επιτρέψει να βαφτίσουν το ψάρι - κρέας, κατά την προσφιλή τακτική των κυβερνώντων.

Ο Αλέξης Τσίπρας άλλωστε, σε μια από τις εξαιρετικά πυκνές τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις του ήταν ξεκάθαρος: Ο στόχος είναι τον Αύγουστο του 2018 να έχουμε βγει από τα μνημόνια. Εάν αυτό δεν γίνει, τότε θα έχουμε αποτύχει.

Μετά και την ψήφιση των μέτρων του Ιουνίου, η μετάλλαξη είναι μονόδρομος γι΄ αυτόν. Δεν μπορεί πλέον να πλασάρεται ως ριζοσπάστης αριστερός. Θέλει να εμφανίζεται ως αριστερός σοσιαλδημοκράτης, που είναι υπέρ της οικονομίας της αγοράς, δίνει έμφαση όμως και σε ζητήματα αναδιανομής του πλούτου (εξού και το σύνθημα “Δίκαιη Ανάπτυξη”).

Οι δημοσκοπήσεις και το «σπυρί» της ανεργίας

Κύκλοι της κυβέρνησης θεωρούν ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι δημοσκοπικά, κυρίως γιατί θα μπορεί να φανεί η κυβερνητική προσπάθεια κυρίως στο πεδίο αναχαίτισης της ανεργίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, εάν αρχίσει να αποτυπώνεται στο κοινωνικό πεδίο, έστω και δειλά, η πρόοδος στους δημοσιονομικούς δείκτες, τότε είναι εξαιρετικά πιθανό ο ΣΥΡΙΖΑ να «ρεφάρει» δημοσκοπικά , στοχεύοντας ακόμη και στην... ανατροπή των σφυγμομετρήσεων.

Το «κλειδί» για την Κυβέρνηση πάντως που θα «ξεκλειδώσει» το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην εικόνα της στην κοινωνία, είναι η ανάσχεση της ανεργίας.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Κεφάλαιο», με αυτό το «μότο» και στοιχεία που να συνεπικουρούν προς αυτή την κατεύθυνση θα ανέβει και ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ, θέτοντας ως άμεσο στόχο την αύξηση της απασχόλησης και την ανάκτηση της πλήρους εργασίας.

Ήδη, την Παρασκευή συνεδρίασε μεσα στο κατακαλόκαιρο η διυπουργική Επιτροπή για τις επενδύσεις. Η εντολή Τσίπρα ήταν σαφής: Ξεκολλήστε τα ώριμα επενδυτικά έργα ώστε να ανοίξουν άμεσα δουλειές.

Σχετικές ειδήσεις