ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φωτιά LIVE: Η απίστευτη δήλωση του Τσίπρα που… άναψε φωτιές!

Φωτιά LIVE: Η απίστευτη δήλωση του Τσίπρα που… άναψε φωτιές!

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε μετά από 4 μέρες στα καμένα για να διαπιστώσει ότι η καταστροφή είναι… περιορισμένη.

Αίσθηση προκαλεί η τοποθέτηση του πρωθυπουργού ότι η καταστροφή απο την πυρκαγιά στον Κάλαμο που αφάνισε δάσος και περιουσίες, ήταν δέκα φορές μικρότερη από τη φωτιά που είχε ξεσπάσει το 2009 στο Σέσι.

«Η καταστροφή είναι σε έκταση περιορισμένη γύρω στα 15.000 στέμματα. Να σας δώσω ένα μέτρο σύγκρισης, η αντίστοιχη πυρκαγιά του 2009 που ξεκίνησε από το Σέσι και έφτασε στο Γραμματικό έκαψε 150.000 στρέμματα, δηλαδή είναι 10 φορές μικρότερη» είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε απευθυνόμενος στις δυνάμεις πυρόσβεσης: «Έχουμε τον περιορισμό της καταστροφής μέσα από τις υπεράνθρωπές προσπάθειές σας».

Είχε προηγηθεί πτήση με ελικόπτερο πάνω από τις πληγείσες περιοχές.

Από το φυλάκιο της Αγίας Κυριακής, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «μεγάλο επίτευγμα», ζητώντας, από την άλλη, εγρήγορση.

Μέσω του ασυρμάτου απευθύνθηκε και σε όλους τους πυροσβέστες, εκφράζοντας την απεριόριστη ευγνωμοσύνη της Πολιτείας και υπογράμμισε την υπεράνθρωπη προσπάθεια όλων: επί τέσσερα μερόνυχτα έδωσαν μάχη με τη φωτιά και κατάφεραν να την περιορίσουν χωρίς ανθρώπινα θύματα.

«Σας ευχαριστούμε θερμά για ό,τι κάνατε», συν τοις άλλοις γιατί όλοι –Πυροσβεστική, Τ.Α., εθελοντές, τοπική κοινωνία- αντιμετώπισαν την κατάσταση χωρίς πανικό, με ψυχραιμία και συντονισμό, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Έκανε επιπλέον ειδική αναφορά στην εκκένωση των παιδικών κατασκηνώσεων - «πήρατε τα παιδιά στα χέρια», είπε χαρακτηριστικά - ενώ αναφέρθηκε επίσης και στη δύσκολη μορφολογία του εδάφους αφενός, τις αντίξοες καιρικές συνθήκες αφετέρου: είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ η ΕΜΥ δίνει τοπική πρόγνωση 4-5 Μποφόρ, οι άνεμοι έπνεαν πολύ πιο ισχυροί στις πληγείσες περιοχές, λόγω του μικροκλίματος.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε εγρήγορση και για το υπόλοιπο του Αυγούστου, λόγω των μελτεμιών.

Στο διάλογο με τους αρμόδιους, ο διοικητής της Πυροσβεστικής συμφώνησε με τον πρωθυπουργό ότι απαιτείται δουλειά ακόμη για την πλήρη εξάλειψη των εστιών.

Με πληροφορίες από Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Σχετικές ειδήσεις