Εξεταστική για την Υγεία: Ξεκίνησε ο δεύτερος κύκλος με το θέμα των αρθροσκοπήσεων

Newsroom Newsroom

Εξεταστική για την Υγεία: Ξεκίνησε ο δεύτερος κύκλος με το θέμα των αρθροσκοπήσεων

Μετά το σκάνδαλο του εκπλειστηριασμού του «Ερρίκος Ντυνάν», η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής καταπιάνεται με το θέμα των υπερτιμολογημένων αρθροσκοπήσεων.

Η πρώτη συνεδρίαση της Εξεταστικής για τα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας, την περίοδο 1997-2014, πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη (05/09/2017). Η Επιτροπή, στο συγκεκριμένο θέμα, στηρίζεται στο υλικό που αποτελείται από το σώμα της δικογραφίας που αφορά την «προκαταρκτική εξέταση προς διακρίβωση τέλεσης αυτεπαγγέλτως διωκόμενων πράξεων σε βαθμό κακουργήματος» μετά από σχετική εισαγγελικής παραγγελία της εισαγγελέα διαφθοράς Σιμέλας Σαπίδου, το Νοέμβριο του 2016. Το θέμα των αρθροσκοπήσεων έφερε στη δημοσιότητα η «Εφημερίδα των Συντακτών». Το επίμαχο δημοσίευμα στάλθηκε αυτεπάγγελτα στην εισαγγελέα πρωτοδικών η οποία το διαβίβασε στον Άρειο Πάγο και κατόπιν στον εισαγγελέα διαφθοράς.

Τα πολιτικά πρόσωπα τα οποία φέρονται να εμπλέκονται είναι οι πρώην υπουργοί Μάκης Βορίδης, Λεωνίδας Γρηγοράκος και Μάριος Σαλμάς. Η υπόθεση αφορά μεγάλο αριθμό αρθροσκοπήσεων που έγιναν σε ιδιωτικό ιατρείο. Η συγκεκριμένη επέμβαση είχε τιμολογηθεί με 1.500 ευρώ και αποζημιωνόταν από τον ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με την εισήγηση του προέδρου της Επιτροπής, Αντώνη Μπαλωμενάκη, στην επόμενη συνεδρίαση θα κληθεί ως μάρτυρας ο α’ αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Γεωργακόπουλος και στη συνέχεια θα κληθούν ως μάρτυρες οι Μάκης Βορίδης και Μάριος Σαλμάς.

Οι εισηγητές της ΝΔ Γιάννης Κεφαλογιάννης και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύη Χριστοφιλοπούλου ζήτησαν από την επιτροπή να κληθεί να καταθέσει και ο νυν υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός με το αιτιολογικό ότι «όλες οι πράξεις έγιναν επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ και πληρώθηκαν επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. και είπαν πως πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες για το συγκεκριμένο θέμα και στην περίοδο 2014-2015, ενώ ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας χαρακτήρισε το θέμα των αρθροσκοπήσεων «δώρο των υπουργών στο ιατρείο του κ. Σαλμά».

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, με τη σειρά του, ισχυρίστηκε ότι μέσω του συγκεκριμένου θέματος αναδεικνύεται ότι «η υγεία αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα τόσο από το δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα και ως εκ τούτου επειδή η υγεία είναι εμπόρευμα προσφέρεται για σκάνδαλα». Ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ισχυρίστηκε ότι «οι υπουργοί Ξανθός και Πολάκης ακόμα και αν κληθούν στην Εξεταστική δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα» απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στους εισηγητές της ΝΔ και Δημοκρατικής Συμπαράταξης και άφησε μομφή εναντίον του κ. Κεφαλογιάννη ότι «δεν έκανε καμία προσπάθεια να υπερασπιστεί τον κ. Σαλμά». Τέλος, ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων, Αριστείδης Φωκάς παίρνοντας το λόγο είπε ότι «όταν κατασταλάξουμε πόσο είναι το κόστος των αρθροσκοπήσεων τότε μόνο θα μπορέσουμε να δούμε αν υπάρχει ή όχι ποινική ευθύνη» και ζήτησε «να κληθούν στην επιτροπή ως μάρτυρες και ο κ. Κουρουμπλής και ο κ. Πολάκης», ενώ ο εισηγητής του Ποταμιού Σπύρος Μαυρωτάς δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «ο κ. Ξανθός δεν λειτούργησε ακαριαία, όταν έγινε υπουργός, αλλά 15 μήνες μετά».

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης της εξεταστικής επιτροπής, ο κ. Σαλμάς απέστειλε επιστολή, η οποία διαβάστηκε από τον πρόεδρο κ. Μπαλωμενάκη με την οποία ζητούσε να παρευρεθεί ώστε να καταθέσει «όσα στοιχεία γνωρίζω τόσο για τη φαρμακευτική πολιτική όσο και για το θέμα των διαγνωστικών αρθροσκοπήσεων» καθώς θεωρεί ότι η μαρτυρία του θα συμβάλει στη διερεύνηση των υποθέσεων αυτών.

Επιπλέον σε δεύτερη επιστολή του προς τον πρόεδρο της επιτροπής κ. Μπαλωμενάκη παραθέτει στοιχεία «προκειμένου να αποφευχθούν κρίσεις, τοποθετήσεις και παράθεση στοιχείων που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και θα δυσχεράνουν περαιτέρω το έργο της επιτροπής σας». Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι δεν θα ανεχθεί καμία διαστρέβλωση της πραγματικότητας σε βάρος του και σημειώνει: «Για να έχετε εικόνα με ακρίβεια του πόσο πλήρωσε ο ΕΟΠΥΥ την εξέταση τελικά, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η εξέταση διενεργήθηκε και πληρώθηκε σε 2 έτη (7 μήνες το 2015 και 8 μήνες το 2016). Το 2015 πληρώθηκε η κάθε διαγνωστική αρθροσκόπηση 652,5 ευρώ και το καλοκαίρι του 2016 ήταν 400 ευρώ, δηλαδή 252,5 ευρώ λιγότερο από όσο πληρώθηκε το 2015. Το 300 ευρώ ήταν απόφαση Υπουργού που έκανε μερικώς αποδεκτή την κοστολόγηση του ΚΕΣΥ, τρεις μήνες μετά. Δυστυχώς όμως καμία εξέταση δεν έγινε σε αυτή την τιμή στον ΕΟΠΥΥ έκτοτε με αποτέλεσμα οι ασθενείς να την πληρώνουν από την τσέπη τους, χωρίς παράλληλα να ωφελείται ο ΕΟΠΥΥ».

Στην εισήγηση του ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής, Αντώνης Μπαλωμενάκης ανακοίνωσε στο σώμα ότι «στη δικογραφία που αφορά στην προκαταρκτική εξέταση προς διακρίβωση τέλεσης αυτεπαγγέλτως διωκομένων πράξεων σε βαθμό κακουργήματος η κ. Εισαγγελέας εντέλλονταν να διακριβωθούν τα εξής 4 σημεία: το πότε έγινε πρώτη φορά κοστολόγηση της διαγνωστικής αρθροσκόπησης στην Ελλάδα, το ύψος του κόστους της, εάν και ποιες αλλαγές είχαν επισυμβεί στη νομοθεσία καθώς και το φυσικό αρχείο με τα πλήρη στοιχεία όσων φέρονταν ως νοσηλευθέντες».

Ο κ. Μπαλωμενάκης, ισχυρίστηκε, επίσης, ότι «μετά από ανάθεση σε ειδικό εισηγητή, το Συμβούλιο αποφάνθηκε ότι η διαγνωστική αρθροσκόπηση με οπτική ίνα είναι απολύτως ίδια με τη μέχρι τότε διαγνωστική αρθροσκόπηση στο χειρουργείο με τη μόνη διαφορά της εξέλιξης αναλώσιμων και εργαλείων και ό,τι λοιπού μπορεί να γίνεται στα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου ή σε νόμιμο ιατρείο. Με βάση αυτό το σκεπτικό προτείνεται να έχει την ίδια κοστολόγηση». Με βάση τα παραπάνω σε υπουργική απόφαση που υπογράφεται από τους κ.κ. Βορίδη και Γρηγοράκο, η τιμή της αρθροσκόπησης ορίζεται στα 1.500 ευρώ. Ωστόσο το ΚΕΣΥ (Κεντρικό συμβούλιο Υγείας) στις 31-5-2016 αποφαίνεται ότι η διαγνωστική αρθροσκόπηση στο ιατρείο με χρήση υλικών μιας χρήσης δεν είναι χειρουργική ή θεραπευτική πράξη και δεν μπορεί να κοστολογηθεί με βάση το ΚΕΝ (κλειστά ενοποιημένα νοσήλια), ζητείται η ανακοστολόγηση, και με υπουργική απόφαση στις 28.9.2016 αυτή η ιατρική (πράξη πλέον και όχι επέμβαση) κοστολογήθηκε στα 150 ευρώ και ορίστηκε ως ανώτατο κόστος των αναλωσίμων το ποσό των 150 ευρώ».

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved