ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τριμερής Ελλάδος - Κύπρου - Αιγύπτου: Στο επίκεντρο οικονομία, τουρισμός, μεταφορές και ενέργεια

Τριμερής Ελλάδος - Κύπρου - Αιγύπτου: Στο επίκεντρο οικονομία, τουρισμός, μεταφορές και ενέργεια

Μιλώντας για την κοινή αντίληψη που μοιράζονται οι χώρες της Τριμερούς Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου για τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία τόσο για μας, όσο και για το πρότυπο συνεργασίας που αναδεικνύουμε για την περιοχή».

«Στο πλαίσιο αυτό», τόνισε, «στηρίζουμε σταθερά τη δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και του καθεστώτος της Κύπρου ως κράτος-μέλος της ΕΕ. Με μια επανενωμένη, ομοσπονδιακή Κύπρο χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα, προς όφελος όλου του κυπριακού λαού».

«Βρισκόμαστε σε μια περίοδο δύσκολη. Τόσο για τη Μέση Ανατολή, όσο και για την Ευρώπη», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και τόνισε ότι «η περιοχή μας βρίσκεται στο σταυροδρόμι αυτής της μεγάλης έντασης που τη βλέπουμε τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στην Ευρώπη» και τόνισε: «Έχουμε κοινό στόχο να αξιοποιήσουμε τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας και να παίξουμε έναν εποικοδομητικό ρόλο ώστε να αμβλυνθούν οι εντάσεις μέσα από την προώθηση της συνεργασίας και της ειρήνευσης στην ευρύτερη περιοχή».

Σημαντικές προοπτικές στους τομείς της οικονομίας, των μεταφορών, της ενέργειας και του τουρισμού, της άμυνας και της ασφάλειας

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «έχουμε πολύ σημαντικές προοπτικές ειδικά στους τομείς της οικονομίας, των μεταφορών, της ενέργειας και του τουρισμού, της άμυνας και της ασφάλειας».

Αναφερόμενος στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας στον τομέα της κρουαζιέρας, σημείωσε ότι «ο σχεδιασμός κοινών πακέτων κρουαζιέρας στους λιμένες μας θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για τον τουρισμό και την ανάδειξη των πολιτιστικών αγαθών των τριών χωρών».

Παράλληλα, τόνισε ότι εντείνεται η συνεργασία στην ενέργεια κυρίως όσων αφορά τη μεταφορά υνδρογονανθράκων, αλλά και στον τομέα της ηλεκτρικής διασύνδεσης, με το στρατηγικής σημασίας έργο "EuroAfrica Interconnector" (που συνδέει την αγορά της Βόρειας Αφρικής με την Ευρώπη).

Αναστασιάδης: Επιβάλλουμε την ενίσχυση της ασφάλειας στην περιοχή

Ο Νίκος Αναστασιάδης, στις κοινές δηλώσεις με τον Αλέξη Τσίπρα και Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, κατά την τριμερή Σύνοδο Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, είπε ότι τους ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, υπερτονίζοντας ότι «η επιμονή της Τουρκίας σε απαράδεκτες αξιώσεις» ήταν η αιτία της αποτυχίας στο Κρανς Μοντανά.

Δήλωσε ότι στην ημερήσια διάταξη της Τριμερούς τέθηκαν μια σειρά νέων τομέων δράσης. Για τον τομέα του τουρισμού είπε ότι προχώρησαν στην υπογραφή του τριμερούς πρωτοκόλλου συνεργασίας που αφορά την εφαρμογή κοινών δράσεων στην προώθηση του τουρισμού στην περιοχή.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε ότι «μέσα από κοινές δράσεις μπορούμε να συμβάλουμε στην ενίσχυση της ασφάλειας και τη διασφάλιση της ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο».

Σε σχέση με την κατάσταση στη Συρία είπε ότι εξέφρασαν την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας, εδαφικής ακεραιότητας και ανεξαρτησίας της χώρας καθώς και την πλήρη στήριξη στην υπό εξέλιξη πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών.

Αλ Σίσι: Οικονομική συνεργασία με Ελλάδα και Κύπρο

Το στόχο του τριμερή μηχανισμού Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου για ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας τους, τόνισε ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, στις δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο, για να υπογραμμίσει όμως ιδιαίτερα και το γεγονός ότι η Τριμερής αποσκοπεί και στη διατήρηση του ρόλου των τριών χωρών στο μέλλον για την ασφάλεια και την ευημερία των λαών τους.

Στην Κρήτη το 2018 η επόμενη Τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου

Στην Κρήτη θα διεξαχθεί η επόμενη τριμερής μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, όπως ανακοίνωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας, μιλώντας από τη Λευκωσία, είπε ακόμη ότι θεσμός της συνεργασίας της Τριμερούς προχωράει καλά, εμβαθύνεται, «μπορεί στο μέλλον να δούμε να διευρύνεται κιόλας».

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα είναι ο οικοδεσπότης της 6ης τριμερούς συνόδου κορυφής, στην Κρήτη, το 2018.

Σχετικές ειδήσεις