ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αχτσιόγλου: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η καταπολέμηση της μαύρης εργασίας

Αχτσιόγλου: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η καταπολέμηση της μαύρης εργασίας

«Χρειαζόμαστε ένα new deal, αν θέλουμε τα κοινωνικά δικαιώματα να μην είναι απλές διακηρύξεις, αλλά να έχουν αποτύπωση στην καθημερινότητα των πολιτών» υποστήριξε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή τη συμμετοχή της ως κεντρική ομιλήτρια σε συνέδριο του Ιδρύματος «Hans Boeckler» για τα Κοινωνικά Δικαιώματα στην Ευρώπη, το οποίο διεξήχθη στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με την κ. Αχτσιόγλου, η αποκατάσταση του προηγούμενου συστήματος δεν είναι αρκετή, όταν μιλάμε για τα εργασιακά δικαιώματα. «Δεν υποστηρίζουμε καμία επιστροφή σε ένα καθεστώς που, την ίδια στιγμή, που όριζε γενικούς κανόνες προστασίας, φρόντιζε να ορίζει, ταυτόχρονα, γενικές και κρίσιμες εξαιρέσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός Εργασίας.

«Γι' αυτό», όπως είπε, «προτεραιότητά μας είναι η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, να ακούσουμε τους αόρατους και να κάνουμε τους αόρατους, ορατούς». «Είναι ένα βήμα, πρέπει, όμως, πολλά ακόμη να γίνουν» τόνισε η κ. Αχτσιόγλου, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζονται πιο ριζοσπαστικές παρεμβάσεις και όχι επιστροφή στο παρελθόν, «για να δώσουμε φωνή στους νέους, στους ανέργους, στους επισφαλώς εργαζόμενους και στους μετανάστες. «Να τους καταστήσουμε φορείς των κοινωνικών δικαιωμάτων ως πολιτικών δικαιωμάτων. Αυτό ήταν το μήνυμα της τοποθέτησής μου στο συνέδριο» σχολίασε η υπουργός Εργασίας.

Σε ερώτηση σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων, η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι η αξιολόγηση εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς και τα θέματα ένα ένα κλείνουν. Παράλληλα, εκτίμησε ότι, εντός των επόμενων ημερών, σε αυτήν την αποστολή των θεσμών, θα μπορεί να επιτευχθεί τεχνική συμφωνία.

Σημειώνεται ότι η υπουργός Εργασίας συμμετείχε ως κεντρική ομιλήτρια στο φθινοπωρινό Φόρουμ του Ινστιτούτου για την Οικονομική και την Κοινωνική Έρευνα (WSI) του Ιδρύματος «Hans Boeckler» στη γερμανική πρωτεύουσα. Κεντρικό θέμα του συνεδρίου είναι τα κοινωνικά δικαιώματα στην Ευρώπη, η διεύρυνση, η ενίσχυση και η εφαρμογή τους. Επίσης συζητήθηκε η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων, στο πλαίσιο της ευρύτερης συζήτησης για την ανάπτυξη της Κοινωνικής Ευρώπης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις