ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρήγας για Σκόπια: Ας είναι προσεκτικοί όσοι κάνουν μικροπολιτική με τα εθνικά θέματα

Ρήγας για Σκόπια: Ας είναι προσεκτικοί όσοι κάνουν μικροπολιτική με τα εθνικά θέματα

Σφοδρή κριτική εναντίον της Νέας Δημοκρατίας αλλά και κατά των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης άσκησε την Πέμπτη (25/01/2018) ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Ρήγας, καταλογίζοντάς τους ευθύνες ως προς τη στάση τους στο Σκοπιανό.

«Όταν γίνεται διαπραγμάτευση για σοβαρά εθνικά θέματα, θα συμβούλευα όσους επενδύουν σε μικροκομματικές σκοπιμότητες και προσωπικές στρατηγικές να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί», δήλωσε σε έντονους τόνους ο κ. Ρήγας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1.

«Έχουμε μια βαριά ιστορία εθνικών ηττών», υπενθύμισε ο κ. Ρήγας, αναφερόμενος στην εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο ως αποτέλεσμα του εθνικισμού των συνταγματαρχών.

Ξεκαθάρισε, πως ο ΣΥΡΙΖΑ διαχρονικά υποστηρίζει την εθνική θέση που διαμορφώθηκε στο Βουκουρέστι από τον Κ. Καραμανλή και τόνισε την αναγκαιότητα επίλυσης του θέματος, τόσο για λόγους οικονομικής ανάπτυξης, όσο και για λόγους ειρηνικής συνύπαρξης με τη γείτονα χώρα. «Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα προστατέψει όσο κανείς άλλος τα εθνικά συμφέροντα της χώρας» διαβεβαίωσε, ξεκαθαρίζοντας πως ο αλυτρωτισμός θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και υπογραμμίζοντας πως εθνικισμοί και παιχνίδια προσωπικών στρατηγικών έχει αποδειχτεί πως οδηγούν σε εθνικές ήττες.

Επέκρινε τη ΝΔ που δεν έχει εκφράσει ξεκάθαρη θέση για ένα τόσο σημαντικό εθνικό θέμα και αντίθετα το χρησιμοποιεί στα πλαίσια μιας ακόμα απέλπιδος προσπάθειας να ρίξει την κυβέρνηση. Παράλληλα, κατήγγειλε το ΠΑΣΟΚ που δεν τόλμησε να ανοίξει ποτέ το θέμα και αφέθηκε να συμπαρασυρθεί από τις ακραίες θέσεις της συγκυβέρνησης στην οποία συμμετείχε.

Αναφερόμενος στα συλλαλητήρια, ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως «οι ακραίες αυτές αντιδράσεις τροφοδοτήθηκαν από τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν ως σήμερα και από τις δύο χώρες» και επικρότησε τον Πρωθυπουργό των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, «που αντιλαμβάνεται ότι οι εθνικισμοί και οι αλυτρωτισμοί οδηγούν σε αδιέξοδα».

Κατήγγειλε, τέλος, τον ακραία διχαστικό λόγο που στιγμάτισε το συλλαλητήριο στη χώρα μας, διαχωρίζοντας ωστόσο τους ομιλητές από τον κόσμο που συμμετείχε και καλώντας τους πολίτες να σκεφθούν ώριμα και να πάρουν τις δικές τους υπεύθυνες αποφάσεις.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ