ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκοπιανό: Άγρια κόντρα Φίλη - Γεωργιάδη για τη γλώσσα της γείτονος

Σκοπιανό: Άγρια κόντρα Φίλη - Γεωργιάδη για τη γλώσσα της γείτονος

Σκοπιανό | Ειδήσεις: Σκληρή διαμάχη ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση προκάλεσε τη Δευτέρα (05/02) η τοποθέτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Φίλη, για την ονομασία των Σκοπίων.

Ο κ. Φίλης, σε δηλώσεις του προς τον ραδιοσταθμό Real Fm, υποστήριξε ότι «υπάρχει σλαβομακεδονική γλώσσα» και πρόσθεσε πως «αυτό το λέει το ελληνικό κράτος και ο ΟΗΕ».

Διερωτήθηκε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος: «Υπάρχει σλαβομακεδονική γλώσσα, δεν υπάρχει; Τι ανακαλύπτουμε τώρα προβλήματα; Σλαβική-Μακεδονική γλώσσα υπάρχει. Το ελληνικό κράτος το λέει και ο ΟΗΕ και ο ίδιος ο Ευάγγελος Αβέρωφ το 1959 που ήταν υπουργός Εξωτερικών. Στο θέματα του ονόματος της γλώσσας ή υπάρχει ή δεν υπάρχει».

Ωστόσο, η δήλωση αυτή του πρώην υπουργού Παιδείας, προκάλεσε την αντίδραση του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος σχολίασε σχετικά: «Ο κ. Φίλης είπε απίστευτα πράγματα. Πρώτον και κυριότερον, δεν υπάρχει Σλαβομακεδονική γλώσσα, η γλώσσα τους είναι μια βουλγάρικη διάλεκτος. Ουδέποτε ο στρατής Μυριβήλης ή όποιο άλλο κείμενο της εποχής μέχρι το 1945 μιλούσε για Μακεδόνες. Μέχρι το 1945 που ο Τίτο ονοματίζει αυτό το χώρο Μακεδονία και εφευρίσκει Μακεδονικό έθνος και γλώσσα, δεν υπήρχε καμία αναφορά».

Διαβάστε εδώ όλες τις τελευταίες εξελίξεις για το Σκοπιανό

Σχετικές ειδήσεις