ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκάνδαλο Novartis: Δείτε τη μήνυση Σαμαρά κατά Τσίπρα - Παπαγγελόπουλου

Σκάνδαλο Novartis: Δείτε τη μήνυση Σαμαρά κατά Τσίπρα - Παπαγγελόπουλου

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση που συγκλονίζει το πολιτικό σκηνικό

Στη Βουλή διαβιβάζεται, αμελλητί, όπως ορίζει ο νόμος, η μήνυση που κατέθεσε ο Αντώνης Σαμαράς σε βάρος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για την υπόθεση της Νovartis.

Ωστόσο, το σκέλος της μήνυσης του πρώην πρωθυπουργού που αφορά στην εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και τους δύο επίκουρους εισαγγελείς της Χρήστο Ντζούρα και Στυλιανό Μανώλη, διαβιβάζεται στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για να ερευνηθεί από αρμόδιο αντεισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Ομοίως, στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου διαβιβάζεται και το σκέλος που αφορά στους δύο προστατευόμενους μάρτυρες της Novartis με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης».

Ο εποπτεύων της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς αντεισαγγελέας θα κρίνει εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για να διερευνηθεί η σε βάρος τους μήνυση, κάτι που σε καταφατική περίπτωση θα οδηγήσει στην αποκάλυψη των στοιχείων ταυτότητά τους.

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Ψυχραιμία και νηφαλιότητα

Την ίδια στιγμή η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων επαναλαμβάνει σε σημερινή ανακοίνωσή της ότι είναι αναγκαίο να πρυτανεύσει η ψυχραιμία και η νηφαλιότητα αναφορικά με την υπόθεση της Novartis.

Ειδικότερα αναφέρει:

«Με την από 12 Φεβρουαρίου 2018 ανακοίνωση η Ένωση επισήμανε τους κινδύνους που εγκυμονεί για τη Δικαιοσύνη η όξυνση της πολιτικής αντιπαράθεσης. Η κατάθεση μηνύσεων κατά εισαγγελικών λειτουργών που χειρίστηκαν την υπόθεση της Novartis επιβεβαιώνει τις ανησυχίες μας. Οι δικαστές και εισαγγελείς λειτουργούν μέσα στο πλαίσιο της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας που ορίζει το Σύνταγμα. Εντός του πλαισίου αυτού προβλέπεται ο έλεγχος από τα θεσμικά όργανα για κάθε πράξη ή παράλειψη. Μόνες αρμόδιες για την αξιολόγηση και κρίση σε κάθε υπόθεση είναι οι κατά περίπτωση επιλαμβανόμενες δικαστικές και εισαγγελικές αρχές. Ανεξάρτητα από την βασιμότητα ή μη των καταγγελιών για τις οποίες δεν μπορούμε ούτε δικαιούμαστε να έχουμε οποιαδήποτε θέση, επισημαίνουμε και πάλι ότι είναι αναγκαίο να πρυτανεύσει η ψυχραιμία και η νηφαλιότητα ως προϋποθέσεις αναγκαίες για την διαλεύκανση της υπόθεσης».

Σχετικές ειδήσεις