ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις: Πρόταση μομφής από τη Νέα Δημοκρατία

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις: Πρόταση μομφής από τη Νέα Δημοκρατία

Πρόταση μομφής | Πρόταση δυσπιστίας | Νέα Δημοκρατία:Δριμύτατη κριτική του Κυριάκου Μητσοτάκη στον πρωθυπουργό για το Σκοπιανό - Υποστήριξε ότι κρύβεται και τον χαρακτήρισε «αόρατο» - Στις 18:00 το απόγευμα θα ξεκινήσει η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας

Την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης ανήγγειλε το μεσημέρι της Πέμπτης (14/06/2018) ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως ανακοίνωσε μετά το πέρας της ομιλίας του κ. Μητσοτάκη, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, η συζήτηση επί της προτάσεως δυσπιστίας της ΝΔ εναντίον της κυβέρνησης θα ξεκινήσει στις 18:00 την Πέμπτη και θα ολοκληρωθεί στις 24:00 το Σάββατο (16/06/2018), με τη διενέργεια της ονομαστικής ψηφοφορίας.

Δείτε LIVE εικόνα από τη συζήτηση στη Βουλή

Διαβάστε σχετικά:

Δείτε το βίντεο με την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή:

«Δική μου προτεραιότητα είναι να συμβάλω με όλες τις δυνάμεις μου στην ενότητα του ελληνικού λαού. Δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να διχάσουμε τους Σκοπιανούς. Το πρόβλημα των Σκοπίων δεν θα γίνει δικό μας πρόβλημα. Ο κατήφορος αυτός πρέπει να σταματήσει πριν να είναι αργά. Είναι ανεύθυνο και ανέντιμο αυτό που κάνει η κυβέρνηση, να παίζει αυτό το ανήθικο παιχνίδι με τον κ. Καμμένο. Οφείλω να προσπαθήσω να αποτρέψω αυτό το θεσμικό εκτροχιασμό που προωθείται στη χώρα. Υπό αυτές τις συνθήκες, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με τα άρθρα 84 του Συντάγματος και το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής καταθέτει πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης», υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή συγκυρία: Την ίδια ώρα που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το 4ο μνημονιο ο κ. Τσίπρας μας δεσμεύει σε μια συμφωνία με τα Σκόπια που έχει πολλά στρεβλά σημεία. Η πλειονότητα των Ελληνων πιστεύει ότι αφού ακολουθήσατε πιστά τις εντολές των δανειστών, έρχεστε τώρα να λύσετε κάτι που αποκαλείτε απλά ως "εκκρεμότητα"», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συνεχίζοντας την κριτική του προς την κυβέρνηση για το Σκοπιανό, ο πρόεδρος της ΝΔ επιτέθηκε με δριμύτητα εναντίον του Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή τα όσα είπε κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στην ΕΡΤ για το Σκοπιανό για τον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή. «Άκουσα τον κ. Τσίπρα να έχει το θράσος χτες να πλέκει το εγκώμιο του Κώστα Καραμανλή στο Βουκουρέστι. Να σας υπενθυμίσω ότι εκεί που ο κ. Καραμανλής είπε όχι, εσείς είπατε ναι».

«Η συμφωνία για τα Σκόπια είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και θα κάνω ό,τι μπορώ για να το αποτρέψω αυτό. Η συμφωνία για την μακεδονική εθνότητα και τη μακεδονική γλώσσα είναι μια εθνική υποχώρηση μη αποδεκτή. Από τη στιγμή που αποδέχεστε μακεδονική εθνότητα και γλώσσα, δεν έχει κανένα ουσιαστικός λόγος ύπαρξης ο γεωγραφικός προσδιορισμός. Αυτή η εξέλιξη έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το αίσθημα των Ελλήνων», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Διαβάστε περισσότερα για το παρασκήνιο που προηγήθηκε της πρότασης μομφής ΕΔΩ

Οξύτατη κριτική για το πολυνομοσχέδιο

Κατά τα λοιπά, ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση στην οικονομία, μιλώντας στην Βουλή για το πολυνομοσχέδιο.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τελειώνει τη θητεία της όπως ξεκίνησε: με ψέματα», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρoσέθεσε: «Πρόκειται για το τέταρτο μνημόνιο, το δεύτερο που έχει την υπογραφή Τσίπρα-Καμμένου, δίχως πρόνοια για χρηματοδότηση, που μειώνει μισθούς, συντάξεις και αφορολόγητο, καταργεί ό,τι έχει απομείνει από ΦΠΑ. Η κοινωνία έχει πληρώσει πολύ ακριβά αυτή την κυβέρνηση», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «το πού θα βρισκόμασταν αν δεν είχε μεσολαβήσει το πρώτο εξάμηνο του 2015, το ξέρουμε».

Συνεχίζοντας την κριτική του υποστήριξε: «Η κυβέρνηση τσάκισε τη μεσαία τάξη, επιτέθηκε στο εισόδημά της για να δημιουργήσει το υπερπλεόνασμα και να μοιράσει ένα μέρος της με κριτήρια ιδιοτελή... Ένας στους δύο Έλληνες χρωστούν, περισσότερο από ένα εκατομμύριο πολίτες δεν μπορούν να ρυθμίσουν χρέη των 500 ευρώ. Προκειμένου να αποκρύψουν την πραγματικότητα οι κυβερνώντες κάνουν πολιτική με ψέματα... Ένας στους δύο συνταξιούχους θα χάσει μία έως δύο συντάξεις. Για πρώτη φορά θα πληρώσουν φόρο πολίτες που καλούνται να τα βγάλουν πέρα με 500 ευρώ. Μειώνεται κι άλλο το διαθέσιμο εισόδημα γιατρών δικηγόρων, αγροτών... Θα επιβαρυνθούν και οι ιδιοκτήτες ακινήτων αφού ένα εκατομμύριο νοικοκυριά θα πληρώσουν περισσότερο ΕΝΦΙΑ. Η δημόσια περιουσία μπαίνει ενέχυρο για 25 δισ. μέσω του υπερταμείου που επίσης συστάθηκε με υπογραφή Τσίπρα- Καμμένου. Οι άνθρωποι που το 2014 αποκαλούσαν αιματοβαμμένα τα πλεονάσματα, τώρα αλυσοδένουν την χώρα με πλεονάσματα 3,5% έως 5,2% για πέντε χρόνια».

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση λέγοντας ότι ακολουθεί μια «βαθιά ανήθικη και ανέντιμη πολιτική για να δημιουργήσετε το υπερπλεόνασμα και να μοιράσετε σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες για εκλογική σας πελατεία...Ένας πρωθυπουργός που θα έσκιζε τα μνημόνια μέσα σε τρία χρόνια έφερε δύο μνημόνια και ένας υπουργός Οικονομικών που θα υπέβαλε την παραίτησή του αν μειωνόταν το αφορολόγητο έμεινε στη θέση του για να είναι εκείνος που μειώνει το αφορολόγητο». «Ντροπή σας κ. Τσακαλώτο!» είπε απευθυνόμενος προς τον υπουργό Οικονομικών, καταθέτοντας στα πρακτικά δηλώσεις που είχε κάνει στο παρελθόν.

Ολοκληρώνοντας την αναφορά του στα οικονομικά ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Δεν θα αποφύγετε τις εκλογές, είμαι εδώ για να αποδείξω ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος, με ανάπτυξη, αξιοπρέπεια και αξιοπιστία. Δικαιωθήκαμε απόλυτα όταν πριν από δύο χρόνια ζητήσαμε εκλογές. Οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήλθαν στην εξουσία με ψέματα και τώρα δεσμεύουν τη χώρα για χρόνια μετά τη λήξη της θητείας τους».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις