ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας σε ΝΔ για Σκοπιανό: «Φέρτε πρόταση μομφής και θα πάρετε την απάντηση που σας αρμόζει»

Τσίπρας σε ΝΔ για Σκοπιανό: «Φέρτε πρόταση μομφής και θα πάρετε την απάντηση που σας αρμόζει»

Καλά κρατεί ο… χαρτοπόλεμος κυβέρνησης – Νέας Δημοκρατίας, με αφορμή τη συμφωνία για τη νέα ονομασία των Σκοπίων, με το γραφείο Τύπου του Αλέξη Τσίπρα να... προκαλεί την αξιωματική αντιπολίτευση να φέρει πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή, προκειμένου «να λάβει την απάντηση που της αρμόζει» -Την Παρασκευή το πρωί ο πρωθυπουργός ενημερώνει τη Βουλή

«Η ΝΔ έχει μπερδευτεί. Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών έχουν εκ του νόμου αρμοδιότητα και εξουσία να υπογράφουν διεθνείς συμβάσεις», τονίζει χαρακτηριστικά, σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, με αφορμή τις δηλώσεις της εκπροσώπου της ΝΔ, Μαρίας Σπυράκη, η οποία τόνισε πως «ο κ.Τσίπρας δεν νομιμοποιείται καν να υπογράψει την συμφωνία, καθώς δεν διαθέτει τη στήριξη της κυβέρνησής του».

«Εάν η ΝΔ αμφισβητεί ότι η κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, δεν έχει παρά να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας και να λάβει την απάντηση που της αρμόζει από την κυβερνητική πλειοψηφία», υπογραμμίζει το Μέγαρο Μαξίμου, απαντώντας στην Πειραιώς.

Νωρίτερα, η Νέα Δημοκρατία είχε απαντήσει, με αφορμή τη συμφωνία για το Σκοπιανό στον κυβερνητικό εκπρόσωπο: «Ο κ. Τζανακόπουλος έχει μπερδευτεί. Αυτό που συζητάμε σήμερα δεν είναι η κύρωση της συμφωνίας, αλλά ότι ο κ. Τσίπρας δεν νομιμοποιείται καν να την υπογράψει, καθώς δεν διαθέτει τη στήριξη της κυβέρνησής του».

Η Πειραιώς επαναλάμβανε μάλιστα ότι ο πρωθυπουργός οφείλει να επιβεβαιώσει άμεσα στη Βουλή ότι διαθέτει την εξουσιοδότηση της πλειοψηφίας των βουλευτών «πριν δεσμεύσει τη χώρα με μία επιβλαβή για τα εθνικά συμφέροντα συμφωνία».

«Από χθες στις 8 το βράδυ η ΝΔ ζήτησε να της αποσταλεί το πλήρες κείμενο της συμφωνίας. Τι άραγε φοβάται η κυβέρνηση και καθυστερεί να το στείλει; Είναι αδιανόητο η μόνη ενημέρωση που έχουν τα πολιτικά κόμματα και οι πολίτες να προέρχεται από ένα non paper του Μαξίμου» προσθέτει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τζανακόπουλος: Η ΝΔ θέλει να απολέσουμε τα κεκτημένα της διαπραγμάτευσης

Οι δηλώσεις αυτές ήταν απάντηση στον Τζανακόπουλο, ο οποίος είχε τονίσει σε γραπτή του ανακοίνωση πως «στις 15 Μαΐου ο κ. Κουμουτσάκος είχε χαρακτηρίσει «απαράβατη προϋπόθεση» την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης στην ΠΓΔΜ «πριν από την κύρωση οποιασδήποτε συμφωνίας» προφανώς επειδή θεωρούσε πως κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο να επιτευχθεί στη διαπραγμάτευση».
Και προσέθεσε: «Τώρα που η κυβέρνηση το πέτυχε, η κ. Σπυράκη ζητά το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή να απολέσει η χώρα τα κεκτημένα της διαπραγμάτευσης».

Τέλος ο κ. Τζανακόπουλος σημείωνε πως «είναι προφανές ότι η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης προσωπικά είναι κατώτεροι των περιστάσεων σε ένα μείζον εθνικό θέμα».

Την Παρασκευή το πρωί η συζήτηση στη Βουλή για τη συμφωνία Ελλάδας - Σκοπίων

Στο μεταξύ, στις 10.00 το πρωί της ερχόμενης Παρασκευής (15/06) θα διεξαχθεί η συνεδρίαση της Ολομέλειας ενώπιον της οποίας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα ενημερώσει το Σώμα για τη συμφωνία με τα Σκόπια.

Το σχετικό αίτημα να ενεργοποιηθεί το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής για την ανακοίνωση ή δήλωση του πρωθυπουργού, ενώπιον της Βουλής κατατέθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση.

Το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής ορίζει ότι «για την έγκαιρη και υπεύθυνη πληροφόρηση και ενημέρωση της Βουλής, η Κυβέρνηση δια του Πρωθυπουργού μπορεί, εκτός από τη συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως να ζητήσει, οποτεδήποτε, να κάνει ανακοινώσεις ή δηλώσεις ενώπιόν της για οποιαδήποτε σοβαρή δημόσια υπόθεση».

Το αίτημα για ανακοίνωση ή δήλωση μαζί με το αντικείμενό τους διατυπώνεται στον πρόεδρο της Βουλής και γνωστοποιείται από αυτόν στους προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της αντιπολίτευσης πριν από είκοσι τέσσερις (24) ώρες τουλάχιστον.

Το πλαίσιο της συζήτησης προσδιορίζεται στο ίδιο άρθρο (142Α) αλλά το πιθανότερο είναι πως το προεδρείο δεν θα κινηθεί με τη στενή εφαρμογή του, ως προς τους προβλεπόμενους χρόνους ομιλιών, που έχουν ως εξής:

«H ανακοίνωση ή δήλωση της Κυβέρνησης γίνεται αυτοπροσώπως από τον Πρωθυπουργό σε οποιαδήποτε συνεδρίαση νομοθετικής εργασίας ή κοινοβουλευτικού ελέγχου πριν από την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης και η διάρκειά της δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δέκα (10) λεπτά της ώρας.

Οι Πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Αντιπολίτευσης μπορούν να αναπτύξουν αυτοπροσώπως τις απόψεις τους για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης ή της δήλωσης της Κυβέρνησης για πέντε (5) λεπτά της ώρας, κατ΄ ανώτατο όριο για τον καθένα. Σε περίπτωση απουσίας ή ασθένειας Προέδρου Κοινοβουλευτικής Ομάδας στη συζήτηση τον αναπληροί εκπρόσωπός του οριζόμενος απ΄ αυτόν.

Η απάντηση του Πρωθυπουργού στις απόψεις των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Αντιπολίτευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα πέντε (5) λεπτά της ώρας.

Η δευτερολογία των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Αντιπολίτευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τρία (3) λεπτά και του Πρωθυπουργού, ο οποίος ομιλεί τελευταίος, τα πέντε (5) λεπτά της ώρας».

Η κυβέρνηση έδωσε τη συμφωνία στα κόμματα

Η κυβέρνηση παρέδωσε το απόγευμα της Τετάρτης (13/06) στα κοινοβουλευτικά κόμματα το πλήρες περιεχόμενο της συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων το οποίο θα υπογραφεί την Κυριακή στις Πρέσπες.

Νωρίτερα πάντως, τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και η Δημοκρατική Συμπαράταξη είχαν διαμαρτυρηθεί καθώς δεν είχαν πάρει τη συμφωνία προκειμένου να τη μελετήσουν ενόψει της συζήτησης, η οποία έχει προγραμματιστεί την Παρασκευή για ενημέρωση της Βουλής από τον Αλέξη Τσίπρα.

Το σχετικό αίτημα του Αλέξη Τσίπρα έφθασε στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, ωστόσο, τα διαφορετικά σενάρια που διακινούνται από διάφορες πλευρές θέτουν εν αμφιβόλω το συγκεκριμένο προγραμματισμό.

Τα σενάρια για τη στάση της ΝΔ

Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, η ΝΔ σκέφτεται να καταθέσει την πρόταση μομφής αμέσως μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων, αύριο Πέμπτη κι ενώ δεν έχει κλείσει η συνεδρίαση, γεγονός που σύμφωνα με τον Κανονισμό, παύει κάθε άλλη συζήτηση στη Βουλή. Στόχος της ΝΔ είναι να «μπλοκάρει» σε πρώτο χρόνο τη συνάντηση Τσίπρα- Ζάεφ στις Πρέσπες που προγραμματίζεται για το σαββατοκύριακο.
Αν επικρατήσει αυτό το σενάριο, η ενημέρωση του πρωθυπουργού θα γίνει στο πλαίσιο συζήτησης της πρότασης μομφής που θα έχει καταθέσει η ΝΔ. Το δεύτερο σενάριο θέλει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να καταθέτει την πρόταση του στη δευτερολογία του, κατά τη διάρκεια της επίσης ενημέρωσης του Αλέξη Τσίπρα την Παρασκευή.

Με βάση τον Κανονισμό της Βουλής, η συζήτηση της πρότασης μομφής/δυσπιστίας μπορεί να ξεκινήσει αμέσως ή εντός 48 ωρών. Ολοκληρώνεται, δε, το αργότερο τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας με την ονομαστικής ψηφοφορίας παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Σχετικές ειδήσεις