ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιστολή Τραμπ στον Τσίπρα: «Ισχυρός σύμμαχος των ΗΠΑ η Ελλάδα»

Επιστολή Τραμπ στον Τσίπρα: «Ισχυρός σύμμαχος των ΗΠΑ η Ελλάδα»

Ντόναλντ Τραμπ | Αλέξης Τσίπρας: Με γοργούς ρυθμούς υλοποιεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, το νέο δόγμα στην εξωτερική πολιτική του και φαίνεται πως η Ελλάδα βρίσκεται στη σειρά εκείνων των χωρών που απολαμβάνουν της εύνοιάς του, γεγονός που αποτυπώνεται σε επιστολή του προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, πριν από ένα μήνα.

ΤΑ ΚΑΛΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΟΡΓΗ ΤΟΥ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΕΡΚΕΛ ΚΑΙ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύουν το hellasjournal.com και ο δημοσιογράφος, Μιχάλης Ιγνατίου, ο κ. Τράμπ στην επιστολή του προς τον κ. Τσίπρα, η οποία αναφέρεται με θετικό τρόπο για τη χώρα μας, την οποία και χαρακτηρίζει ως «συνεπή εταίρο».

Ο ίδιος, πάντως, φέρεται να τονίζει στο γράμμα του ότι το ποσό που πρέπει να διατίθεται για την άμυνα, πρέπει να περιλαμβάνει και αγορές στρατιωτικού υλικού.

Η χώρα μας, ναι μεν είναι τυπική στις υποχρεώσεις της, αφού χρησιμοποιεί το 3,61% του ΑΕΠ της για τις αμυντικές δαπάνες της, όμως σε αυτές περιλαμβάνονται οι μισθοί και οι συντάξεις των Ελλήνων στρατιωτικών. Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Τραμπ αναφέρεται με θετικά λόγια για την Ελλάδα στην επιστολή του προς τον κ. Τσίπρα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Ουάσινγκτον αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα, παρά τη μεγάλη οικονομική κρίση, προχώρησε στην αναβάθμιση των F-16, με ένα κόστος της τάξης των 1,6 δις. δολαρίων, που θεωρείται ικανοποιητικό για μία χώρα στην κατάσταση της Ελλάδας.

Την ίδια στιγμή, διπλωματικές πηγές υπογραμμίζουν ότι ο κ. Τσίπρας θα είναι ένας εκ των τεσσάρων ηγετών, που δεν θα αντιμετωπίσει την οργή του Αμερικανού προέδρου.

Για την Ουάσινγκτον, οι μόνες χώρες που τήρησαν τις υποχρεώσεις τους στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, εκτός των ΗΠΑ, είναι η Ελλάδα, η Βρετανία, η Εστονία και η Πολωνία.

Έξαλλος ο Τραμπ με τη Γερμανία

MERKEL TRUMP

Την ίδια στιγμή, το μήνυμα που ο Ντόναλντ Τραμπ φέρεται έτοιμος να στείλει από την επικείμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες είναι απλό και ξεκάθαρο και φανερώνει διάθεση ακόμη και για ρήξη με χώρες όπως η Γερμανίας της Άνγκελα Μέρκελ: «Οι ΗΠΑ θα πάψουν να είναι ο κουμπαράς όλου του κόσμου».

Σύμφωνα, πάντα με το hellasjournal.com, ο κ. Τραμπ έχει στείλει αρνητικές επιστολές τόσο στη Γερμανίδα καγκελάριο, όσο και στον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και στον Καναδό πρωθυπουργό, Τζάστιν Τριντό.

Ο κ. Τραμπ θεωρεί αδιανόητο να ξοδεύει η Αμερική δισεκατομμύρια δολάρια για την προστασία των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, και οι ίδιες να μην κάνουν τίποτα από την πλευρά τους, ούτε καν να τηρούν τα συμφωνηθέντα.

Για τη συγκεκριμένη περίπτωση της Γερμανίας, αποφάσισε να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη χώρα ζητώντας από την κ. Μέρκελ να αναλάβει τις υποχρεώσεις της, στρατιωτικές και οικονομικές. Ο κ. Τραμπ φέρεται να εγκαλεί επίσης τους ηγέτες της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Αλβανίας, της Δανίας, της Ολλανδίας, της Σλοβακίας, της Ιταλίας, της Τσεχίας και της Ουγγαρίας.

Ο Χόγκαν Γκίντλεϊ, ένας εκ των εκπροσώπων του Λευκού Οίκου, δήλωσε την Τρίτη (03/07/2018) ότι πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα τονίσει στους ηγέτες των άλλων χωρών μελών του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι «ο κουμπαράς όλου του κόσμου».

Η προεδρική προειδοποίηση θα γίνει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, την επόμενη εβδομάδα, στις Βρυξέλλες.

Ο εκπρόσωπος μίλησε στους δημοσιογράφους επί του προεδρικού αεροσκάφους, ενώ αυτό βρισκόταν εν πτήσει με προορισμό τη Δυτική Βιρτζίνια. «Αυτό που θα κάνει ο πρόεδρος», τόνισε ο κ. Γκίντλεϊ, «είναι να πάει στις συναντήσεις αυτές έχοντας κατά νου να προστατεύσει τον αμερικανικό λαό και να σταθεί στο πλευρό των εταίρων και των συμμάχων μας».

«Αλλά, όπως έχει πει πολλές φορές ήδη (ο κ. Τραμπ), η Αμερική πολύ συχνά αντιμετωπίζεται σαν είναι ο κουμπαράς του κόσμου», είπε ο εκπρόσωπος. «Αυτό πρέπει να σταματήσει», τόνισε ο Γκίντλεϊ.

Όπως είναι γνωστό, ο πρόεδρος Τραμπ συνεχίζει την πίεση -σε μερικές περιπτώσεις την εντείνει- προς συγκεκριμένα κράτη-μέλη του NATO, όπως η Γερμανία, από τα οποία απαιτεί να αυξήσουν σημαντικά τις στρατιωτικές τους δαπάνες.

Πηγή: hellasjournal.com

Διαβάστε επίσης: