ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι «πρόθυμοι» της συμφωνίας των Πρεσπών που αναζητά ο Αλέξης Τσίπρας και η ψήφος εμπιστοσύνης

Οι «πρόθυμοι» της συμφωνίας των Πρεσπών που αναζητά ο Αλέξης Τσίπρας και η ψήφος εμπιστοσύνης

Οι «πρόθυμοι» της Συμφωνίας των Πρεσπών που ψάχνει ο Τσίπρας - Πόσους πραγματικά έχει έτοιμους να υπερψηφίσουν ο πρωθυπουργός; - Ο Κώστας Τσιτούνας γράφει για τα μαθηματικά της συμφωνίας και για το σενάριο πολιτικού αιφνιδιασμού με ψήφο εμπιστοσύνης.

ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΟΥ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΜΟΥ ΜΕ ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ - Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΟΙ «ΠΡΟΘΥΜΟΙ» ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΙΟΥ

Στο Μαξίμου υποστηρίζουν ότι έχουν τους 151 βουλευτές που απαιτούνται για να… περάσει η συμφωνία των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή. Η πρόσφατη δήλωση του Νίκου Κοτζιά ότι θα βρεθούν πρόθυμοι και από το χώρο του Ποταμιού έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων εναντίον του και ιδιαίτερα την οργή των ΑΝ.ΕΛ. και του Πάνου Καμμένου.

Ο εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛ Θ. Τοσουνίδης ήταν πολύ σκληρός:

«Ακόμη μία φορά, με τις δηλώσεις του, ο κ. Κοτζιάς προσπαθεί να δημιουργήσει προβλήματα στην κυβερνητική συνεργασία.Όσον αφορά τα θέματα της Βουλής κατανοούμε ότι δεν γνωρίζει τις διαδικασίες, διότι ουδέποτε υπήρξε εκλεγμένος βουλευτής απευθείας από το λαό. Κρίμα», ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση του.

Ο Καμμένος επιμένει, εγώ θα ρίξω την κυβέρνηση. Ποια είναι η αλήθεια;

Ο Τσίπρας έχει 145 + 1 (από Παπακώστα) «μπετόν αρμέ». Άρα του λείπουν 5 βουλευτές για να περάσει τη συμφωνία. Ο Πάνος Καμμένος έχει 7 βουλευτές. Αν υποθέσουμε ότι ο Παπαχριστόπουλος βγει εκτός γραμμής ΑΝ.ΕΛ. και υπερψηφίσει τη συμφωνία τότε ο Τσίπρας θα έχει 147. «Η διαφοροποίησή μου για τη συμφωνία των Πρεσπών είναι καίριο θέμα, είναι πολύ κεντρική διαφωνία», είπε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Θανάσης Παπαχριστόπουλος στο ΣΚΑΙ και με τη δήλωση αυτή βάζει βόμβα στα μαθηματικά της συμφωνίας.

Επί της ουσίας στην κυβέρνηση έχουν ρίξει δίχτυα παντού. Και σε βουλευτές άλλων κομμάτων που στο πρόσφατο παρελθόν εκφράστηκαν θετικά για τη συμφωνία και σε «ευάλωτους» βουλευτές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Από την άλλη πλευρά ο κ. Καμμένος έχει δηλώσει ότι θα επιβάλλει κομματική πειθαρχία να μην υπερψηφίσουν οι βουλευτές του. Αν χάσει τον Παπαχριστόπουλο μένει με 6. Είναι όμως μπετόν; Αμφίβολο.

Αρκετοί θεωρούν ότι στα κελεύσματα Τσίπρα μπορεί να «λυγίσουν» και άλλοι από τους ΑΝ.ΕΛ. όπως η Έλενα Κουντουρά ή ο Κώστας Ζουράρις (ο οποίος όμως έχει δηλώσει ότι διαφωνεί με τις Πρέσπες, αλλά παρέχει ψήφο εμπιστοσύνης). Σε ένα τέτοιο σενάριο ο κ. Τσίπρας πάει στους 149 και χρειάζονται άλλοι 2 βουλευτές για να ψηφιστεί η συμφωνία των Πρεσπών. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι η κυβέρνηση θα βρει τους πρόθυμους που απαιτούνται.

Μάλιστα έχουν αρχίσει και κυκλοφορούν τα ονόματα βουλευτών όπως του Σπύρου Λυκούδη, του Γιώργου Μαυρωτά, καθώς και του Σταύρου Θεοδωράκη. Επιφυλάξεις έχουν εκφράσει ο Γιώργος Αμυράς και ο Γρηγόρης Ψαριανός οι οποίοι είναι με το ένα πόδι έξω από το Ποτάμι ούτως ή άλλως...

Θετικά βολιδοσκοπημένος φαίνεται πως είναι και ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Θεοχάρης...

Βλέπετε, το δέλεαρ της συμμετοχής στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ και η σίγουρη επανεκλογή, ξεπερνά το εθνικό συμφέρον. Το λειτούργημα του βουλευτή έγινε επάγγελμα και μάλιστα προσοδοφόρο… Ο μισθός να πέφτει στο τέλος του μήνα κι ας πάει και το παλιάμπελο.

alepanols

Μπορεί ο Καμμένος να ρίξει την κυβέρνηση;

Πρακτικά όχι. Δεν μπορεί να προκαλέσει ανατροπή, ούτε να θέσει πρόταση μομφής. Αυτό μπορεί να το προκαλέσει μόνο η ΝΔ όταν ολοκληρωθεί το dead line του εξαμήνου από την προηγούμενη πρόταση μομφής και για να ρίξει την κυβέρνηση πρέπει όλα τα κόμματα να ψηφίσουν κατά του Τσίπρα, συμπεριλαμβανομένων και των ΑΝ.ΕΛ. που σε μια τέτοια περίπτωση πρέπει να συμπλεύσουν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Κάτι τέτοιο είναι μάλλον απίθανο.

Ο αιφνιδιασμός Τσίπρα με ψήφο εμπιστοσύνης

Αντίθετα είναι πολύ πιθανό ο ίδιος ο πρωθυπουργός, λίγο πριν φέρει τη συμφωνία στη Βουλή, να ζητήσει αιφνιδίως ψήφο εμπιστοσύνης την οποία έχει πολλές πιθανότητες να κερδίσει αφού δεν απαιτούνται ούτε καν 151 βουλευτές. Αρκεί μόνο η πλειοψηφία επί των παρόντων. Ανάλογο περιστατικό έχει ξαναγίνει στο παρελθόν όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου τη δεκαετία του 80 πρόλαβε στη γωνία την πρόταση μομφής που ετοίμαζε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Τότε ο Ανδρέας πήρε το λόγο πρώτος και ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης, αφήνοντας τον Μητσοτάκη με την πρόταση δυσπιστίας στο χέρι...

Πρακτικά ο Τσίπρας μπορεί να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, γεγονός που θα τον ενισχύσει πολιτικά και στη συνέχεια να φέρει τη συμφωνία στην ελληνική Βουλή. Εδώ πάντως πρέπει να σημειώσουμε ότι όλο αυτά τα σενάρια έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, που στο σύνολό της διαφωνεί (συντριπτικά) με την συμφωνία των Πρεσπών και είναι μέγα ερώτημα «πώς η ελληνική Βουλή θα υπερψηφίσει ένα τόσο σοβαρό ζήτημα υψίστης εθνικής σημασίας σε αντίθετη κατεύθυνση προς το κοινό αίσθημα;».

Τα επιχειρήματα ορισμένων πολιτικών και νομικών ότι δήθεν πρόκειται για μια απλή διακρατική συμφωνία είναι γελοία και εθνικά επιζήμια και στερούνται σοβαρότητας.

Ο Κώστας Τσιτούνας είναι στο Facebook , στο Instagram και στο Τwitter