ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόωρες εκλογές: Τι φοβούνται Τσίπρας και Μητσοτάκης

Πρόωρες εκλογές: Τι φοβούνται Τσίπρας και Μητσοτάκης

Πρόωρες εκλογές | Ειδήσεις: Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ο αρχηγός της ΝΔ ζουν και κινούνται υπό καθεστώς απόλυτου πολιτικού τρόμου, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας - Τα σενάρια της «δεξιάς παρένθεσης», η απλή αναλογική και ο ρόλος της Φώφης Γεννηματά

ΟΙ ΛΕΠΤΕΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΙΚΩΝ ΕΠΙΤΕΛΕΙΩΝ - ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΠΑΛΙ Ο ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΣ

Τα επιτελεία των δυο κομμάτων βρίσκονται σε προεκλογικό πυρετό. Κοιτώντας πίσω από τις «λέξεις» και πίσω από τα μηνύματα που έστειλαν Τσίπρας και Μητσοτάκης από την 83η ΔΕΘ, προκύπτουν ορισμένα σημαντικά συμπεράσματα.

jFOhQqjyB3B4l2JuChq0

Από τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο αρχηγός της ΝΔ αξίζει να σημειώσουμε τρία καίρια ζητήματα που φαίνεται να προβληματίζουν τον κ. Μητσοτάκη:

• Το πρώτο είναι ότι ο Κυριάκος φοβάται και συνάμα λογίζει ως πολύ πιθανό το ενδεχόμενο μη αυτοδυναμίας. Γι’ αυτό άλλωστε έχει αρχίσει και κάνει λόγο για κοινοβουλευτικές συγκλίσεις, ενώ έχει ήδη αναφέρει ότι θα επιδιώξει συμμαχίες ακόμα κι αν πετύχει να εκλεγεί αυτοδύναμος. Όπως ήδη έχουμε επισημάνει ο Μητσοτάκης επιχείρησε και άνοιγμα στους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους αποτάσσοντας τις διαχωριστικές γραμμές Αριστεράς – Δεξιάς, γεγονός που εκνεύρισε αρκετούς στη ΝΔ.

• Παράλληλα ο πρόεδρος της ΝΔ έδειξε εξόχως προβληματισμένος για τα σενάρια περί «δεξιάς παρένθεσης», τα οποία έσπευσε να «κλείσει» λέγοντας ότι θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο και θα αποσυνδέσει την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας με τις Εθνικές εκλογές.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗ ΔΕΘ

• Ο τρίτος και πιο σημαντικός φόβος του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν είναι άλλος από το σενάριο των επαναληπτικών εκλογών οι οποίες θα γίνουν βεβαίως με απλή αναλογική. Οι αναφορές του στην απλή αναλογική έδειξαν φοβικά σύνδρομα που δεν συνάδουν με κάποιον που έχει αέρα πρωθυπουργού.

tsipras maximou polithrona 708

Οι φόβοι του Αλέξη Τσίπρα

Ο βασικός προβληματισμός του πρωθυπουργού είναι πώς μέχρι τις εκλογές δεν προλαβαίνει ούτε να συνεργαστεί, ούτε να απορροφήσει το χώρο του Κινήματος Αλλαγής. Η ρήση αρκετών συνομιλητών του ότι: «Η Κεντροαριστερά έχει ηγέτη και είναι ο Αλέξης Τσίπρας», δεν φαίνεται να παίρνει σάρκα και οστά.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΕΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ

Πρώτος φόβος του Α. Τσίπρα είναι η στάση που θα κρατήσει η Γεννηματά την επομένη των εκλογών. Αν η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνεργαστεί με τη ΝΔ το σενάριο «δεξιάς παρένθεσης» πάει περίπατο…
Ο δεύτερος μεγάλος βραχνάς του Αλέξη Τσίπρα είναι να τον «πουλήσει» στο πάρα πέντε ο ξένος παράγοντας (Ε.Ε. και ΗΠΑ) στα ζητήματα των συντάξεων και της ονομασίας των Σκοπίων και να πάθει ότι έπαθε το 2015 ο Αντώνης Σαμαράς.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η προσωπική κόντρα μεταξύ Τσίπρα - Μητσοτάκη ενισχύει πάλι το φαινόμενο του δικομματισμού με ότι μπορεί να σημαίνει κάτι τέτοιο για τη διαμόρφωση του πολιτικού χάρτη.

Διαβάστε επίσης:

«Ο Μητσοτάκης, ο Τσίπρας και η ακύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών»

Ο Κώστας Τσιτούνας είναι στο Facebook , στο Instagram και στο Τwitter