ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβέρνηση - οπερέτα: Άλλα λέει ο Καμμένος για τους Τούρκους και άλλα ο Κατρούγκαλος

Κυβέρνηση - οπερέτα: Άλλα λέει ο Καμμένος για τους Τούρκους και άλλα ο Κατρούγκαλος

Σε... διαφορετικό μήκος κύματος από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας εκπέμπει το υπουργείο Εξωτερικών, ειδικά όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών πήρε ξεκάθαρες αποστάσεις από τις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου και δήλωσε ότι «η Ελλάδα δεν έχει κανέναν λόγο να επενδύει σε κλιμάκωση της φραστικής ρητορικής και πολεμικής».

Συγκεκριμένα, ο Γιώργος Κατρούγκαλος επανέλαβε την πάγια θέση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, ότι δηλαδή τα εθνικά δίκαια της Ελλάδας είναι αγκυροβολημένα στη διεθνή νομιμότητα, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η χώρα μας δεν έχει κανένα λόγο να επενδύει σε κλιμάκωση της φραστικής ρητορικής και της πολεμικής

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκαν μεταξύ άλλων τα ελληνοτουρκικά ζητήματα, με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών να τονίζει ότι έγινε μια «ουσιαστική και νηφάλια» συζήτηση, σε «πνεύμα εθνικής συνεννόησης, παρά τη διαφορά απόψεων που καταγράφηκε».

«Η άλλη πλευρά είναι, ακριβώς επειδή έχει μια πολιτική αναθεωρητισμού απέναντι στο Διεθνές Δίκαιο, που χρειάζεται τις ρητορικές εξάρσεις και τις κενές προκλήσεις. Εμείς, με εγρήγορση και νηφαλιότητα, επιβεβαιώνουμε ότι τα εθνικά μας δίκαια είναι εξασφαλισμένα, όχι μόνο από την αναβάθμιση της διεθνούς μας θέσης, που όπως σας είπα, και οι τριμερείς διπλωματικές μας πρωτοβουλίες και η γενικότερη αναγνώριση της χώρας μας ως παράγοντα σταθερότητας εξασφαλίσουν, αλλά και από την αποτρεπτική δύναμη, και θέλω να το τονίσω αυτό, των Ενόπλων Δυνάμεών μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος, και συμπλήρωσε: «Στη συνέχεια ενημέρωσα αναλυτικά τους εκπροσώπους των κομμάτων για τις πρόσφατες εξελίξεις σε μια σειρά από θέματα, τις τριμερείς πρωτοβουλίες της κυβέρνησής μας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ιδιαίτερη έμφαση έδωσα στο Στρατηγικό Διάλογο με τις ΗΠΑ, ο οποίος όχι απλώς αναδεικνύει ότι οι σχέσεις μας με τη χώρα αυτή είναι στο καλύτερο σημείο από ποτέ, αλλά και ότι αντανακλούν ακριβώς την επιβεβαίωση, του ότι η Ελλάδα δεν είναι απλώς σταθερή χώρα, αλλά και "εξάγει" σταθερότητα και ειρήνη στην περιοχή».

«Θέλω να σας πω αρχικά, ότι εγώ και άλλοι ομιλητές και από άλλα κόμματα, επισημάναμε τη σημαντική συμβολή του Νίκου Κοτζιά στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής και όλοι -τονίζω το "όλοι"- καταδίκασαν απερίφραστα και χωρίς καμία επιφύλαξη, τις πρόσφατες απειλές εναντίον του» είπε ο κ. Κατρούγκαλος, και συμπλήρωσε: «Το Εθνικό Συμβούλιο δεν ήταν έκτακτο, ήταν προγραμματισμένο, ακριβώς γιατί ήθελα να ενημερώσω τους εκπροσώπους των κομμάτων για πολύ σημαντικές πρόσφατες εξελίξεις, με σημαντικότερη στρατηγικά την αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων στο πλαίσιο του Στρατηγικού Διαλόγου. Εκ των πραγμάτων όμως -επειδή συνέπεσαν με την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας- μας απασχόλησαν και τα Ελληνοτουρκικά αυτοτελώς. Ήταν άλλωστε κι ένα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης».

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο εάν στηρίζει τις δηλώσεις του ΓΕΕΘΑ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών απάντησε: «Έχουμε απόλυτη ταύτιση με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ. Είπα και προηγουμένως ότι εμείς δεν έχουμε κανένα συμφέρον να οξύνουμε την πολιτική ρητορική, αλλά από την άλλη μεριά, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, έστειλε ένα σαφές σήμα για την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως έπρεπε να κάνει».

Για το Σκοπιανό

Στο «τραπέζι» ετέθη και το Σκοπιανό, με τον κ. Κατρούγκαλο να απαντά σε ερωτήσεις που αφορούσαν διαδικαστικές πλευρές της κύρωσης της Συμφωνίας.

«Είπα ότι κατά τη γνώμη μου επιβεβαιώθηκε πλήρως η θέση μας ότι η Συμφωνία κατοχυρώνει ιθαγένεια και όχι εθνότητα -δε θα μπορούσε να γίνει κι αλλιώς- αλλά και οι πρόσφατες τροπολογίες στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης αυτό το επιβεβαιώνουν» ανέφερε ο ίδιος, και συνέχισε: «Δεν έχω καμία αμφιβολία, ότι με αίσθηση εθνικής ευθύνης, η πλειοψηφία του ελληνικού Κοινοβουλίου, θα κυρώσει τη συμφωνία αυτή». Ερωτηθείς από δημοσιογράφο για το πότε θα έρθει στη Βουλή η Συμφωνία, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε: «Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας στη γειτονική χώρα, που απ ό,τι υπολογίζουμε, θα γίνει γύρω στις 15 Ιανουαρίου».

Η προστασία της μειονότητας στην Αλβανία

Αναφορικά με το ζήτημα της προστασίας της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι το θέμα απασχόλησε το συμβούλιο ενώ παράλληλα έκανε λόγο για νόμο «αντίθετο στην ευρωπαϊκή νομιμότητα».

«Επιβεβαίωσα από την πλευρά μας, από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, πως θεωρούμε ότι πρέπει να προστατευθούν και οι διμερείς μας σχέσεις και καλέσαμε επανειλημμένα για το σκοπό αυτό, την άλλη πλευρά, τη αλβανική κυβέρνηση, να το λάβει αυτό σοβαρά υπ' όψιν. Εμείς εξακολουθούμε να είμαστε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Αλβανίας και των άλλων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, με την αυτονόητη, όμως, προϋπόθεση του εκ μέρους τους σεβασμού του ευρωπαϊκού θεσμικού κεκτημένου, του Διεθνούς Δικαίου και προφανώς και των δικαιωμάτων της Μειονότητάς μας εκεί, που ως ιστορική Εθνική Μειονότητα, έχει ρίζες και δικαιώματα που έχουν όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες» είπε ο ίδιος, και συνέχισε: «Νομίζω ότι υπήρξε ένα κλίμα αντίληψης, παρά τις μεμονωμένες διαφοροποιήσεις ή και τις συνολικότερες διαφοροποιήσεις που υπήρχαν. Εμείς θα συνεχίσουμε ως κυβέρνηση να επιδιώκουμε να υπάρχει ένα κλίμα εθνικής ομοψυχίας για τα κρίσιμα, τουλάχιστον, εθνικά ζητήματα».