ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας - Καμμένος: Μια σκηνοθετημένη παραίτηση και μια… αληθινή

Τσίπρας - Καμμένος: Μια σκηνοθετημένη παραίτηση και μια… αληθινή

Απ’ την… κακαβιά στο Σούνιο, στο ηχηρό, αλλά σκηνοθετημένο διαζύγιο - Παρασκήνιο απ’ την ταραχώδη σχέση τους

Άπαντες γνωρίζουν ότι η παραίτηση του Πάνου Καμμένου ήταν και προδιαγεγραμμένη και σκηνοθετημένη. Άλλωστε έγινε με τέτοιο τρόπο ώστε να μείνουν και οι δυο πλευρές ικανοποιημένες, ενώ παράλληλα ο κ. Καμμένος επιχείρησε να «συγκινήσει» και το εκλογικό του ακροατήριο με ένα κακόγουστο ομολογουμένως θέατρο. Για τους γνωρίζοντες τα πολιτικά ή κόντρα Τσίπρα – Καμμένου ήταν ντεμέκ. Στο παρελθόν, είχαν αγριότερες κόντρες που λίγοι γνωρίζουν.

Οι ημερομηνίες – σταθμοί των δυο ανδρών είναι τρεις:

Αύγουστος του 2017

Τα ζεύγη Τσίπρα και Καμμένου είναι μαζί, με τα παιδιά τους, σε σπίτι που έχει νοικιάσει ο πρωθυπουργός, κοντά στο Σούνιο, για να περνά τα σαββατοκύριακα με την οικογένειά του. Απολαμβάνουν μια εξαίσια κακαβιά, με ψάρια που έχει ψαρέψει ο υπουργός Άμυνας και έχει μαγειρέψει ο ίδιος. Ξαφνικά η μικρή κόρη του Π. Καμμένου ρωτά τον Αλ. Τσίπρα:

- Καλά, εσύ που είσαι πρωθυπουργός, γιατί δεν ξέρεις να μαγειρεύεις ψάρια;
Γέλασαν όλοι και ο πατέρας της απάντησε, ότι «ο Αλέξης είναι πολύ καλός πρωθυπουργός κι ας μην μαγειρεύει»!

17 Μάρτη του 2018

Ο Πάνος Καμμένος αποφασίζει να παραιτηθεί. Αιτία, η δήλωση στελέχους της κυβέρνησης που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ανταλλαγής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που έχουν συλλάβει οι Τούρκοι λίγες μέρες νωρίτερα με τους Τούρκους οι οποίοι έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα κι ο Ερντογάν χαρακτηρίζει πραξικοπηματίες κι έχει ζητήσει την έκδοσή τους. Μάλιστα ενημερώνει γι’ αυτό στενούς συνεργάτες του και μέρος της στρατιωτικής ηγεσίας. Χρειάστηκε η παρέμβαση, προς Καμμένο και Τσίπρα, υψηλού εξωκυβερνητικού παράγοντα, για να δοθούν εξηγήσεις και να αποτραπεί τότε μια σοβαρή κυβερνητική κρίση. Είναι ίσως η πρώτη φορά που ο Αλέξης και ο Πάνος φτάνουν στο σημείο να τα τινάξουν όλα στον αέρα. Καθοριστική ήταν η παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος λειτούργησε πυροσβεστικά.


Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019

Αργά το βράδυ ο πρωθυπουργός κι ο υπουργός Άμυνας έχουν μια δραματική τηλεφωνική επικοινωνία. Συζητούν για τη σοβαρή ενδοκυβερνητική κρίση και τη στάση που θα κρατήσει ο Π. Καμμένος έναντι της κυβέρνησης. Ο Αλ. Τσίπρας είναι σαφής:
- Πάνο, θα πρέπει να τα πούμε και μάλιστα σύντομα, το αργότερο την Κυριακή. Αυτή η κατάσταση αβεβαιότητας δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστεί. Θέλω καθαρές λύσεις. Διαφορετικά θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε άλλο με αστερίσκους.

Κάπως έτσι κλείστηκε το κρίσιμο ραντεβού της Κυριακής που οδήγησε στο ηχηρό διαζύγιο δύο πολιτικών εταίρων, των οποίων η πολιτική σχέση ξεκίνησε αρκετά πριν τις κρίσιμες εκλογές του Ιανουαρίου του 2015. Διαζύγιο που επισφραγίστηκε μετά την «καθαρή γραμμή» του πρωθυπουργού για την εμπιστοσύνη στην κυβέρνησή του και –κυρίως- απ’ την άρνησή του να δεχτεί την απαίτηση Καμμένου για εξοβελισμό απ’ την κυβέρνηση όλων των προερχόμενων απ’ τους ΑΝΕΛ υπουργών.

Τρία επεισόδια εξόχως χαρακτηριστικά της πολυκύμαντης σχέσης του Αλ. Τσίπρα με τον Π. Καμμένο, μιας σχέσης που είχε περάσει και κρίσεις, δεν ήταν ανέφελη (χαρακτηριστικά τα όσα συνέβησαν κατά την περίοδο της παραίτησης Κοτζιά απ’ τη θέση του υπουργού Εξωτερικών), αλλά τουλάχιστον οι δυο τους είχαν το κλίμα εμπιστοσύνης να τα βρίσκουν στο τέλος. Και όπως συνομολογούσαν, μια σχέση που χαρακτήριζε η ειλικρίνεια.

Η αλήθεια είναι, ότι το τελευταίο διάστημα ο πρωθυπουργός, όπως επισημαίνουν στενοί συνεργάτες του, είχε «φορτώσει» με τις παλινωδίες και τα «πισωγυρίσματα» του υπουργού Άμυνας, που τα απέδιδε σε αυτό που ο ίδιος χαρακτήριζε «αυτοεγκλωβισμό» του Π. Καμμένου σε μια γραμμή αδιέξοδη σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών και τη στρατηγική του στην κυβέρνηση.

Όπως πρώτοι έχουμε αποκαλύψει από το Newsbomb.gr, πριν την κρίσιμη συνάντηση της Κυριακής, είχαν υπάρξει και άλλες τηλεφωνικές μεταξύ τους συζητήσεις (που δεν δημοσιοποιήθηκαν), αλλά και μία κρίσιμη συνάντηση που επίσης κρατήθηκε κρυφή, σε έντονο κλίμα.

Ωστόσο έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν, πως την Κυριακή δεν επικράτησε κλίμα σύγκρουσης, αλλά προέκυψε ένα «φιλικό διαζύγιο, που κυρίως ήταν επιδίωξη του Αλ. Τσίπρα»…

Άλλωστε σας θυμίζω ότι οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος έχουν «φάει» αρκετούς, με χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις το Γιάνη Βαρουφάκη και το Νίκο Κοτζιά.

Σχετικές ειδήσεις