Μητσοτάκης: «Ψηφίστε όλα τα άρθρα της ΝΔ, για να ψηφίσουμε κι εμείς τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ»

Συνταγματική αναθεώρηση | Κυριάκος Μητσοτάκης | Ειδήσεις: Για εσκεμμένη προσπάθεια διαστρέβλωσης των θέσεων της Νέας Δημοκρατίας κατηγόρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον Αλέξη Τσίπρα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή το απόγευμα της Τετάρτης (13/02/2019) για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Μητσοτάκης: «Ψηφίστε όλα τα άρθρα της ΝΔ, για να ψηφίσουμε κι εμείς τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ»
«Έχετε παντελή άγνοια επί των συνταγματικών θεμάτων, κύριε Τσίπρα», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό από το βήμα της Βουλής
EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
6'

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε δριμύ «κατηγορώ» στον Αλέξη Τσίπρα, κατηγορώντας τον ότι ευτελίζει τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης, μετατρέποντάς τη σε μια στείρα πολιτική αντιπαράθεση που εξυπηρετεί μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε για «βιασμό της διαδικασίας» της συνταγματικής αναθεώρησης: «Αυτός ο βιασμός της διαδικασία φανερώνει το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ να βάλει την αναθεώρηση στο μύλο μίας άγονης πολιτικής αντιπαράθεσης. Επαναφέρατε την αναθεώρηση, όταν σας βόλευε κομματικά. Η επιλογή του χρόνου δεν ήταν τυχαία. Επιχειρείτε να αλλάξετε την ατζέντα. Έφερε την αναθεώρηση ο κ. Τσίπρας σε συνθήκες που την καθιστούν αναλώσιμη».

«Η Βουλή μεταβλήθηκε σε μία ρευστή πολιτική μάζα. Ο Πρωθυπουργός ενοχλείται όταν χρησιμοποιούμε τον όρο κουρελού. Βουλευτές όμως ανταλλάσσουν τη συνείδησή τους με αξιώματα. «Μισθώνονται» από την κυβέρνηση για ορισμένο χρόνο και ειδικό σκοπό. Έχουμε δύο πλειοψηφίες. Άλλοι βουλευτές ανήκουν σε δύο κοινοβουλευτικές ομάδες. Πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ με έξι βουλευτές... τριΓΥΡΙΖΑ. Αλλοιώνεται η αντιπροσωπευτικότητα της Βουλής», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε, εξάλλου, στην έκκληση του πρωθυπουργού να δεσμευτεί για τη στήριξη του Προκόπη Παυλόπουλου, ώστε να επανεκλεγεί, για δεύτερη θητεία, στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Τα πράγματα είναι σαφή. Καταθέτουμε μία τολμηρή δέσμη μεταρρυθμίσεων. Εξασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία του κράτους και της δημοκρατίας. Αποσυνδέουμε την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατία από τη διάλυση της Βουλής. Πρέπει να βρούμε τρόπο η Βουλή να μην διαλύετε. Αυτό είναι το μείζον. Και εκεί συμφωνούμε. Διαφωνούμε στον τρόπο εκλογής. Δεν γίνεται από τη μία να επιζητούμε τη συναίνεση και από την άλλη όταν αυτή δεν επιτυγχάνεται να προσφεύγουμε στο λαό. Θα έχουμε δύο διαφορετικά είδη προέδρων. Θα είναι πρόβλημα για την ουσία του πολιτεύματος. Πρέπει να είστε πολύ απελπισμένος για να πιάσετε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο στόμα σας και να τον εμπλέκετε!», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και συμπλήρωσε: «Μας είπατε πράγματα με βαθύ κυνισμό. Μας είπατε ότι είχατε τη δυνατότητα να ρίξετε την κυβέρνηση. Κύριε Τσίπρα, είστε αθεράπευτα κυνικός. Είστε ο τελευταίος που μπορεί να μιλά γι' αυτό. Το χρησιμοποιήσατε ως όπλο για να ρίξετε την προηγούμενη κυβέρνηση».

Παράλληλα, στην ομιλία του έκανε δύο προτάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Είπε κατά την έναρξη της ομιλίας του, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: « Ψηφίστε όλα τα άρθρα που κρίνουμε αναθεωρητέα. Δεν κάνουμε μισές δουλειές. Προβάλλετε ανασφάλεια. Αν είστε σίγουρος ότι θα κερδίζατε τις εκλογές, δεν θα βάζατε, κύριε Τσίπρα, τέτοια ζητήματα. Γιατί είστε τόσο ανασφαλής; Κάνετε διαχείριση της διαφαινόμενης ήττας σας».

Για να προσθέσει λίγο αργότερα: «Επαναλαμβάνω λοιπόν την πρότασή μου. Ψηφίστε όλα τα δικά μας άρθρα για να ψηφίσουμε όλα τα δικά σας. Και αν σας πέφτει λίγο βαρύ, μπορώ να επανέλθω με άλλη εκδοχή. Το άρθρο 16 και 24 είναι κορυφαίας πολιτικής σημασίας. Επιλέξτε δύο άρθρα που η ΝΔ δεν θέλει να αλλάξει. Όποια θέλετε! Αν στηρίξετε την πρότασή μας για την αναθεώρηση των άρθρων 16 και 24, τότε δεσμεύομαι ότι θα τα ψηφίσουμε. Δεν έχετε τίποτα να φοβηθείτε. Η λαϊκή εντολή δεν είναι ζάρια. Εκλογές κάνουμε. Αν έχετε μπλέξει τις εκλογές με χαρτοπαιξία, είναι δικό σας πρόβλημα!».

Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας:

- Στην πρώτη μας συνάντηση σας είχα θέση το θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης.

- Όταν ο λαός θα κληθεί να προσέλθει στις εκλογές θα ψηφίσει και για το περιεχόμενο των συνταγματικών διατάξεων.

- Επαναλαμβάνω: Ψηφίστε όλα τα άρθρα που κρίνουμε αναθεωρητέα. Δεν κάνουμε μισές δουλειές. Προβάλλετε ανασφάλεια. Αν είστε σίγουρος ότι θα κερδίζατε τις εκλογές, δεν θα βάζατε, κύριε Τσίπρα, τέτοια ζητήματα. Γιατί είστε τόσο ανασφαλής; Κάνετε διαχείριση της διαφαινόμενης ήττας σας.

- Το Σύνταγμα πρέπει να ανταποκρίνεται και στα ζητήματα του αύριο. Είναι όμως και ώρα ευθύνης. Να μην αποτελέσει χαμένη ευκαιρία. Θέλει αρετή και τόλμη η συνταγματική αναθεώρηση για να δανειστώ και τους στίχους του Κάλβου.

- Η Ελλάδα έχει σήμερα από μία αναγέννηση. Χρειαζόμαστε ενότητα και ένα χειροπιαστό όραμα. Άρα και νέο Σύνταγμα. Δεν είναι πανάκεια. Το πρόβλημα της χώρας είναι περισσότερο πολιτικό. Το Σύνταγμα όμως μπορεί να θεραπεύσει κάποιες από τις παθογένειες της πατρίδας μας. Περιμένουμε έστω και την τελευταία στιγμή κάποιες από τις προτάσεις να τις αντιμετωπίσει με ανοιχτό πνεύμα.

- Κάποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μίλησαν ενωτικά, δεν θέλησαν να ορθώσουν τείχη.

- Οι διαφορές μας, όμως, αναδεικνύονται. Είμαστε άλλοι κόσμοι. Είχα πει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει το Σύνταγμα για το δικό του συμφέρον. Δυστυχώς επιβεβαιώνομαι.

- Η Βουλή μεταβλήθηκε σε μία ρευστή πολιτική μάζα. Ο Πρωθυπουργός ενοχλείται όταν χρησιμοποιούμε τον όρο «κουρελού». Βουλευτές όμως ανταλλάσσουν τη συνείδησή τους με αξιώματα. «Μισθώνονται» από την κυβέρνηση για ορισμένο χρόνο και ειδικό σκοπό. Έχουμε δύο πλειοψηφίες. Άλλοι βουλευτές ανήκουν σε δύο κοινοβουλευτικές ομάδες. Πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ με έξι βουλευτές... τριΓΥΡΙΖΑ. Αλλοιώνεται η αντιπροσωπευτικότητα της Βουλής.

- Σφοδρή επίθεση στο Γιώργο Κατρούγκαλο: "Είναι καλύτερο η Συντακτική Συνέλευση", έλεγε ο κ. Κατρούγκαλος, "να προκύψει κινηματικά με καταλύτη την Αριστερά". Αυτά διδάσκατε στα παιδιά ως καθηγητής; Ότι μπορεί να προκύψει κινηματικά η αναθεώρηση;

- Το κεκτημένο της διαδικασίας ήταν πάντα συναινετικό. Τώρα το πετάτε στη φωτιά της πολιτικού αμοραλισμού. Δεν είχατε καμία διάθεση να σεβαστείτε τις πολιτικές παραδόσεις. Θέλατε και δημοψήφισμα, συμβουλευτικό. Επιχειρείτε να παραβιάσετε και το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος.

Οι προτάσεις της ΝΔ για τη συνταγματική αναθεώρηση

Δείτε το βίντεο με την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή:

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή