ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: «Ο Σαμαράς κι ο Γεωργιάδης δεν σε αφήνουν καν να μιλάς για τον Παυλόπουλο»

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: «Ο Σαμαράς κι ο Γεωργιάδης δεν σε αφήνουν καν να μιλάς για τον Παυλόπουλο»
Δριμεία κριτική στον πρόεδρο της ΝΔ άσκησε κατά τη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας
EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Συνταγματική αναθεώρηση | Αλέξης Τσίπρας | Ειδήσεις: Σφοδρή επίθεση στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, εξαπέλυσε κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επιμένοντας ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έδωσε σαφή απάντηση, αν θα στηρίξει την επανεκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Υπήρξε μία ομολογία σήμερα από τον κ. Μητσοτάκη. Για το πραγματικό πολιτικό σχέδιο. Μάς είπε ότι σε ότι αφορά της εκλογής του ΠτΔ διαφωνούμε στο περιεχόμενο. Η πραγματικότητα είναι ότι θέση διαμορφώσατε με βάση τις επόμενες πολιτικές εξελίξεις. Είχατε πει για άμεση εκλογή. Σήμερα μιλάτε για θεσμική δυσαρμονία. ας προσκάλεσα να πάρετε συγκεκριμένη θέση. Είπαμε ότι δεν παίζουμε κανένα παιχνίδι. Προτείναμε ξανά Προκόπη Παυλόπουλο που τον θεωρούμε εξαιρετικό πρόεδρο. Εσείς δεν το σηκώσατε το γάντι. Ούτε καν το όνομά του προφέρατε», δήλωσε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Και πρόσθεσε: «Διαπιστώνω ότι οι κύριοι Σαμαράς και Γεωργιάδης δεν σας επιτρέπουν να προφέρετε καν το όνομα του Προκόπη Παυλόπουλου. Μην μοιράζετε θέσεις. Ξανά αντιπολίτευση θα είστε. Η επόμενη πρόταση θα είναι ο Προκόπης Παυλόπουλος».

«Το Σύνταγμα γεννήθηκε από το λαό και όχι από τους ειδικούς», είπε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή, απαντώντας στην «προσπάθεια απαξίωσης» που καταλόγισε στον κ. Μητσοτάκη ότι επιχείρησε σχετικά με τη διαδικασία που ακολούθησε η κυβέρνηση με την επιτροπή που είχε αναλάβει τον κοινωνικό διάλογο.

Μίλησε για προτάσεις «ρουλέτα» και «τζόγου» απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη. Ως προς τις αιτιάσεις του κ. Μητσοτάκη περί υποτιμημένης εξ αρχής διαδικασίας, είπε ότι η ΝΔ δεν συνέβαλε στην Επιτροπή της Βουλής εποικοδομητικά χωρίς να λέει προτάσεις και πως καθ όλη τη διάρκεια του διαλόγου εντός και εκτός Βουλής άλλαζε η ΝΔ θέσεις διαρκώς.

Είπε ότι με την τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη αναδείχθηκαν σημαντικές ιδεολογικές διαφορές. Όταν εμείς μιλάμε για την συνταγματική κατοχύρωση των δημόσιων αγαθών προφανώς μιλάμε ότι ο έλεγχος πρέπει να είναι δημόσιος, δηλαδή σε κάθε περίπτωση το 51% να βρίσκεται υπό τον έλεγχο της δημόσιας σφαίρας.

Τα κυριότερα σημεία της δευτερολογίας του πρωθυπουργού στη Βουλή:

- Η αναθεωρητική διαδικασία είναι κορυφαία πολιτική πράξη. Ποτέ δεν ακούστηκε η πρωτοφανής πρόταση που καταθέσατε. Πάνω στις υπαρκτές διαφωνίες για τις διατάξεις ο ένας να ψηφίσει τα άρθρα του άλλου. Να γίνουν οι εκλογές συνταγματικό δημοψήφισμα.

- Προτείνετε κάτι τέτοιο ενώ γνωρίζεται οι διαφορές των κομμάτων δεν είναι σημερινές. Γιατί δεν καταφέρατε τότε να αναθεωρήσετε το άρθρο 86; Γιατί το άρθρο 16 η προοδευτική παράταξη έχει άλλη άποψη. Θα επιμείνω στο πνεύμα και στο γράμμα του νομοθέτη. Απαιτεί το Σύνταγμα διαχρονική συναίνεση για την αναθεώρηση.

- Είναι ελιτίστικη η άποψη που διατυπώσατε για να απαξιώσετε τη διαδικασία διαλόγου. Το Σύνταγμα γεννήθηκε από το λαό. Ο λαός φώναζε Σύνταγμα Σύνταγμα το 1844. Απέκτησε Σύνταγμα κινηματικά το 1843 απέναντι στην απολυταρχία.

- Θεωρώ ότι ο χρόνος ήταν επαρκής. Αλλά η ΝΔ δεν είχε ουσιαστικές προτάσεις. Αλλάζατε σε κρίσιμα θέματα διαρκώς απόψεις. Η παράταξή μας έχει δώσει αγώνες για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Η συζήτηση για το άρθρο 16 έχει εξαντληθεί. Θέλουμε δημόσιο έλεγχο στο νερό και στην ενέργεια. Το 51% θα βρίσκετε στη δημόσια σφαίρα.

Δείτε το βίντεο με τη δευτερολογία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή:

Διαβάστε σχετικά:

Μητσοτάκης: «Ψηφίστε όλα τα άρθρα της ΝΔ, για να ψηφίσουμε κι εμείς τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ»

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Σε προκαλώ να δεσμευτείς αν θα στηρίξεις Παυλόπουλο για νέα θητεία

Βουλή: Σε ένα ψηφοδέλτιο όλες οι προτάσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση – Την Πέμπτη η ψηφοφορία

Σχετικές ειδήσεις