ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωεκλογές 2019: Δημοσκόπηση - «βόμβα» για τα ποσοστά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Ευρωεκλογές 2019: Δημοσκόπηση - «βόμβα» για τα ποσοστά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ
PIXABAY

Δημοσκόπηση | Ευρωεκλογές 2019 | Ειδήσεις: Τις δικές του προβλέψεις για τις επιδόσεις των ελληνικών κομμάτων στις ευρωεκλογές δίνει το ευρωκοινοβούλιο, δημοσκόπηση του οποίου εκτιμά πως η Νέα Δημοκρατία θα συγκεντρώσει 36% στις κάλπες του Μαΐου (9 έδρες) ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 24,7% (6 έδρες).

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, η Χρυσή Αυγή θα συγκεντρώσει ποσοστό 8,6% , το Κίνημα Αλλαγής 7,9%, το ΚΚΕ 6,7%, η Ένωση Κεντρώων 2,6%, η Ελληνική Λύση 2,2%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 1,4%, η ΛΑΕ 1,3% και η Πλεύση Ελευθερίας 1,2%.

Όπως αποκαλύπτει η δημοσκόπηση, η κεντροδεξιά αναμένεται να παραμείνει μεγαλύτερη ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά τις εκλογές του Μαΐου. Την ίδια ώρα, η ακροδεξιά αναμένεται να αυξήσει πολύ τις έδρες της.

Η γερμανική Χριστιανοδημοκρατική-Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CDU/CSU) υπό την ηγεσία της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ θα παραμείνει το μεγαλύτερο κόμμα με 29 έδρες, λίγο πιο πάνω από την ιταλική Λέγκα, το ακροδεξιό κόμμα που βρίσκεται σήμερα στην κυβέρνηση στη Ρώμη.

Οι 27 έδρες του είναι μια ένδειξη του πώς οι εκλογές θα αντανακλούν την ενίσχυση του εθνικιστικού αισθήματος έναντι παραδοσιακών φιλοευρωπαϊκών κινημάτων σε όλη την Ευρώπη.

«Οι εκλογές αυτές θα είναι οι πιο σημαντικές αφότου ξεκίνησε η διεξαγωγή τους το 1979», δήλωσε ο επικεφαλής εκπρόσωπος του Κοινοβουλίου Ζομέ Ντατς σε συνέντευξη Τύπου για τις δημοσκοπήσεις.

Ενώ τα παραδοσιακά κόμματα αναμένεται να διατηρήσουν την κυριαρχία τους η οποία θα επιτρέψει μια συνέχιση του συνασπισμού ευρείας κεντρώας πλειοψηφίας που τείνει να υποστηρίζει νομοθεσία του εκτελεστικού βραχίονα της Ε.Ε., τα κέρδη περίπου 40% της ακροδεξιάς, με 14% περισσότερες έδρες θα μπορούσαν να φέρουν μεγαλύτερη αβεβαιότητα πολιτικής.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), στο οποίο ανήκει η Μέρκελ, θα εξασφάλιζε 183 από τις 705 έδρες, ή ποσοστό 26% στη νέα Ευρωβουλή σε σχέση με 29% τώρα, σύμφωνα με μια σύνθεση στοιχείων από εθνικές δημοσκοπήσεις στα 27 κράτη μέλη που δημοσιοποιήθηκε σήμερα από το προσωπικό του Ευρωκοινοβουλίου.

Οι κεντροαριστεροί Σοσιαλιστές και Δημοκράτες θα πάρουν 135 έδρες που σημαίνει πως το ποσοστό τους θα πέσει κατά έξι μονάδες στο 19%, εν μέρει εξαιτίας της απώλειας των βρετανικών εδρών μετά το Brexit καθώς το κοινοβούλιο θα έχει λιγότερους βουλευτές από τους 751 που έχει τώρα.

Το κυβερνών στη Βρετανία Συντηρητικό Κόμμα δεν είναι μέλος του ΕΛΚ. Η αποχώρησή του θα πλήξει την ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR), με αποτέλεσμα να πέσει από την τρίτη στην πέμπτη θέση – αν και κοινοβουλευτικοί αξιωματούχοι αναμένουν επίσης πως η ψηφοφορία θα οδηγήσει σε ευρεία ανασύνθεση των συμμαχιών, καθιστώντας δύσκολη οποιαδήποτε πρόβλεψη για συμμαχίες στο νέο Σώμα.

Οι δύο ακροδεξιές ευρωσκεπτικιστικές ομάδες από τις οκτώ στο νυν Κοινοβούλιο θα αυξήσουν το ποσοστό τους από το 10% στο 14%, παρά την απώλεια των υποστηρικτών του Brexit από το Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP). Αυτό αντανακλά κέρδη για τη Λέγκα της Ιταλίας που θα προσθέσει 21 έδρες, για την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), 11 έδρες, και τον γαλλικό Εθνικό Συναγερμό της Λεπέν, έξι.

Ωστόσο, είναι πιθανό να επιβεβαιωθούν οι σημερινές συμμαχίες μετά τις 26 Μαΐου και προτού συγκροτηθεί το νέο Κοινοβούλιο στις 2 Ιουλίου, καθώς τα κόμματα στα κράτη μέλη αναζητούν συμμαχίες που ταιριάζουν με τις πολιτικές τους και μπορούν να ενισχύσουν τη δύναμή τους με χρηματοδότηση και θέσεις στις επιτροπές.

Σχετικές ειδήσεις