ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βούτσης για την τραγωδία στο Μάτι: Υπάρχουν πολλά σημεία που έγιναν λάθη

Βούτσης για την τραγωδία στο Μάτι: Υπάρχουν πολλά σημεία που έγιναν λάθη
Ο πρόεδρος τηω βουλή επέρριψε ευθύνες στα Σώματα που είχαν την αρμοδιότητα για την κατάσβεση της πυρκαγιάς/ Πηγή: Eurokinissi

Ανοιχτός παραμένει ο έλεγχος για τις επιχειρησιακές ευθύνες στην τραγωδία στο Μάτι, σημείωσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

«Αυτή η τραγωδία στοίχειωνε και θα στοιχειώνει την ελληνική κοινωνία. Είναι σαφές πως πέραν των εντελώς ασύμμετρων καταστάσεων των καιρικών που επικράτησαν και καταστάσεις που υπήρχαν, όπως οι αυθαιρεσίες, ο τρόπος που τελικά επιχειρήθηκε να σταματήσει αυτή η τραγωδία όχι μόνο δεν ήταν ενδεδειγμένη αλλά είναι σαφές ότι είχε πάρα πολλά προβλήματα σε όλη την επιχειρησιακή του διαμόρφωση» είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Βούτσης.

Ο πρόεδρος της Βουλής απέρριψε το ενδεχόμενο εξεταστικής επιτροπής διότι στο πόρισμα δεν αποτυπώνονται ευθύνες πολιτικών.

«Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και έχουν αναληφθεί» τόνισε συμπληρώνοντας πως «ο έλεγχος για τις επιχειρησιακές ευθύνες παραμένει ανοιχτός. Δεν υπήρξε θέμα ανάληψης πολιτικής ευθύνης για αυτές η οποία έγινε την ακριβώς επόμενη μέρα στο ανώτερο πολιτικό επίπεδο που έχει γίνει ποτέ».

Επέρριψε όμως ευθύνες στα σώματα που έχουν και την αρμοδιότητα.

«Υπήρχαν θέματα σοβαρά, διαχρονικά που ποτέ δεν είχαν αντιμετωπιστεί. Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι έγκαιρα θα πρέπει να λειτουργούμε ώστε να μην γίνονται τέτοιες τραγωδίες. Υπάρχουν πάρα πολλά σημεία που μπορεί κανείς να επισημάνει ότι έγιναν λάθη, λάθη εκτιμήσεων, μεγάλη ανεπάρκεια στην επικοινωνία ανάμεσα στις δυνάμεις, λάθος αποφάσεις» εξηγεί.

Αναφερόμενος στη Ρένα Δούρου, υποστήριξε πως «οι αρμοδιότητες για τις περιφέρειες αρχίζουν όταν υπάρχει κίνδυνος για περισσότερους του ενός δήμου. Η έγκαιρη εκκένωση της περιοχής μπορούσε να γίνει και βάση του πορίσματος, όπως διαβάζουμε, μόνο στην αρχή. Στις 19.00 δεν υπήρχε ούτε περιθώριο ούτε δυνατότητα».

Κατέληξε ανακοινώνοντας πως «μας έχει παραδοθεί και στη Βουλή το πόρισμα του κ. Γκόλντμαν το οποίο είναι αναλυτικό για μια νέα πολιτική προστασία. Τις προσεχείς εβδομάδες θα μπει στις επιτροπές έτσι ώστε το νέο πλαίσιο πολιτικής προστασίας προληπτικά να μπορεί να αντιμετωπίσει τέτοιες -στα όρια του ασύμμετρου- απειλές».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Όσον αφορά στις καθυστερήσεις στα έργα αποκατάστασης, απέδωσε τις όποιες καθυστερήσεις στην κείμενη νομοθεσία.

Κάλεσε δε, να πέσουν οι τόνοι, λέγοντας πως άλλο η κριτική και άλλο η στοχοποίηση ενώ υπεραμύνθηκε της Ρένας Δούρου σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «μόνο η παρούσα διοίκηση της περιφέρειας είχε προχωρήσει πάρα πολύ τις μελέτες για να αρθούν τα εγκλήματα στη Μάντρα με τα ρέματα που είχαν γίνει στο παρελθόν και τώρα τα βάζουν με την κα Δούρου. Και τα πορίσματα επιβεβαιώνουν δυστυχώς ότι η παρούσα διοίκηση είχε πολύ έγκαιρα προχωρήσει».

Εκλογές Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο

Ο Νίκος Βούτσης ξεκαθάρισε πως οι εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο σημειώνοντας πως η μεγάλη μάχη θα είναι αυτή των Ευρωεκλογών.

«Εκλογές πολύ σκληρές και αντιπαραθετικές γιατί τα διλήμματα στην Ελλάδα και την Ευρώπη πλέον είναι συγκεκριμένα και τα ίδια, θα είναι οι εκλογές που θα γίνουν στις 26 Μαΐου για τις ευρωεκλογές. Δεν θα είναι μια τυχαία σύγκρουση ούτε χαλαρή όπως τις προηγούμενες φορές. Από εκεί και πέρα θα διαμορφωθεί ο χάρτης των συσχετισμών και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα και πιστεύω ότι οι εκλογές που θα γίνουν τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο του 2019 θα μπορέσουν να αποτυπώσουν τη σοφία και μιας διαδρομής και μιας πορείας με την έννοια της αποτίμησης της προσφοράς και των πολιτικών της κάθε πολιτικής δύναμης αλλά και το προς ποια Ευρώπη, προς ποια Ελλάδα πηγαίνουμε» είπε χαρακτηριστικά εκτιμώντας πως «το αποτέλεσμα των Ευρωκλογών πιστεύω ότι θα είναι θετικό για τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ευρύτερου προοδευτικού μετώπου για το οποίο εργάζεται το κόμμα και η κυβέρνηση».

Διαβάστε επίσης

Μάτι - Κινέτα: Οργή για τους διαλόγους - σοκ την ώρα της πύρινης κόλασης: «Να καούν να βάλουν μυαλό»

Δύσκολες ώρες για τον Μίκη Θεοδωράκη: Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο

Σχετικές ειδήσεις