Προϋπολογισμός υπό την σκιά των εσωκομματικών διεργασιών

Newsbomb

Υπό την σκιά των εσωκομματικών διεργασιών σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ εξελίσσεται η κρίσιμη συζήτηση για τον προϋπολογισμό που ολοκληρώνεται με την ονομαστική ψηφοφορία τα μεσάνυχτα της Τρίτης.

Από την μια τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ επιδίδονται σε ανταλλαγή προειδοποιητικών βολών και από την άλλη τα στελέχη της ΝΔ καταφεύγουν σε εκ διαμέτρου αντίθετες τοποθετήσεις με άλλους να στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου και άλλους να ζητούν εκλογές.

Αναλυτικά, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκανδαλίδης, άφησε σαφείς αιχμές για τον τρόπο που κινείται ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης λέγοντας ότι «δεν είμαι υπέρ των καλλιστείων και των προσωπικών στρατηγικών. Είμαι υπέρ της συλλογικής προσφοράς και των παρατάξεων. Η πολιτική δεν θα ξυπνήσει στο φωτισμένο κεφάλι κανενός, αλλά μόνο με συλλογική προσπάθεια». Πάντως, ο κ. Σκανδαλίδης εξήγησε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να οδηγηθεί ενωμένο προς τις διαδικασίες διαδοχής.

Νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Γιάννης Ραγκούσης, επιτέθηκε σε υπουργούς της κυβέρνησης Παπανδρέου, αλλά και σε μέλη της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι «αυτή η αβεβαιότητα για το αν θα παραμείνει η χώρα εντός ευρώ, δημιουργήθηκε με ευθύνη όσων μέσα στην προηγούμενη κυβέρνηση, στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, στο Κοινοβούλιο και στην κοινωνία έκαναν ό, τι περνά από χέρι τους, για να μην πραγματοποιηθούν οι προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, ώστε η χώρα γρήγορα να έστελνε το μήνυμα ότι μπορεί να σταθεί στα πόδια της... αυτές οι λογικές καθυστερήσεων, που οδήγησαν σε παλινωδίες, είναι οι βασικοί υπαίτιοι που δεν άντεξε η προηγούμενη κυβέρνηση να ζει σε καθεστώς αβεβαιότητας».

Τέλος, ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, χαμήλωσε τους επιθετικούς τόνους κατά του κ. Γιώργου Παπανδρέου και ανέπτυξε ένα νέο μανιφέστο, που θέλει «πρώτα την κοινωνία» επιχειρώντας με τον τρόπο αυτό να απευθυνθεί στους «αντιμνημονιακούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ». Ο υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι «ο μεγαλύτερος στόχος μας είναι να επιδιώξουμε να μην χαθεί μια γενιά σε συνθήκες οικονομικές οπισθοδρόμησης. Είναι αναγκαία μια νέα πολιτική και κοινωνική συμμαχία, ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, μια νέα εθνική συμμαχία, με τη συστράτευση όλων των κοινωνικών δυνάμεων».

Να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης η κυρία Άννα Διαμαντοπούλου εξήγησε ότι οι εσωτερικές διαδικασίες που αφορούν το ΠΑΣΟΚ «και μπορούν και πρέπει να γίνουν» σημειώνοντας ότι βασική προϋπόθεση είναι « να μην δημιουργήσουν πρόβλημα στην κυβέρνηση».

Από την άλλη ο υπουργός Οικονομικών επιχείρησε να κρατήσει σαφείς αποστάσεις από τους υπόλοιπους διεκδικητές ξεκαθαρίζοντας ότι το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η επίτευξη των κυβερνητικών στόχων και η εφαρμογή της απόφασης της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου.

Πάντως, με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται και η τοποθέτηση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου, η οποία αναμένεται σήμερα γύρω στις 9.30 το βράδυ καθώς και αυτή του κ. Παπανδρέου αύριο το απόγευμα. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ήδη οι στενοί συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού, Νίκος Αθανασάκης, Ρεγγίνα Βάρτζελη και Κώστας Θέος συσκέφτηκαν νωρίς το μεσημέρι προκειμένου να χαράξουν τα βασικά σημεία της αυριανής ομιλίας του πρώην πρωθυπουργού.

Οι διχασμένοι της ΝΔ

Όμως, και στο στρατόπεδο της ΝΔ το κλίμα δεν είναι καλύτερο καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι η «αντισυμπολιτευτική» τακτική θα έχει τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα την βάση του κόμματος.

Αναλυτικά, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος εξέφρασε την πλήρη στήριξη στην κυβέρνηση Παπαδήμου ξεκαθαρίζοντας ότι ««Σε αυτή την κυβέρνηση είμαστε και γιατί το θέλουμε, και γιατί μας ζητήθηκε και για να εξυπηρετήσουμε συγκεκριμένο σκοπό. Οι καιροί είναι δύσκολοι χρειάζεται η συνευθύνη και υπηρετούμε την εντολή που μας δόθηκε».

Από την άλλη αρκετοί βουλευτές, που ανήκουν σε ετερόκλιτες ομάδες, όπως οι κ.κ Αναστάσιος Νεράτζης, Προκόπης Παυλόπουλος, Κώστας Τζαβαρας, Δημήτρης Σταμάτης και Κώστας Μαρκόπουλος εξέφρασαν έντονες επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα του προϋπολογισμού, της κυβέρνησης συνεργασίας και ζήτησαν προσφυγή στις κάλπες άμεσα προκειμένου να υπάρξει κυβέρνηση με λαϊκή νομιμοποίηση

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved