ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας στον Alpha: Ο Μητσοτάκης το… τερμάτισε με το 7ήμερο – Τον Οκτώβριο οι εθνικές εκλογές

Τσίπρας στον Alpha: Ο Μητσοτάκης το… τερμάτισε με το 7ήμερο – Τον Οκτώβριο οι εθνικές εκλογές
EUROKINISSI

«Ο κύριος Μητσοτάκης έχει μια βαθιά αντιλαϊκή ατζέντα», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας σχολιάζοντας την δήλωση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας για επταήμερη εργασία. Ο πρωθυπουργός μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha και τον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ.  

«Χθες το τερμάτισε, είπε αυτό που πιστεύει. Μια ακραία φιλελεύθερη θέση που υποστηρίζει» συμπλήρωσε και εξήγησε πως η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη αφορά συγκεκριμένο αίτημα επιχειρήσεων οι οποίες εποχικά έχουν αυξημένες ανάγκες.

«Ήξερε πάρα πολύ καλά τι έλεγε» τόνισε, σχολιάζοντας την απάντηση του προέδρου της ΝΔ στην ερώτηση του Newsbomb.gr, κατά τη διάρκεια της χθεσινής διακαναλικής συνέντευξης. Ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφεύγει το debate από φόβο ότι θα του ξεφύγουν «μαργαριτάρια».

«Δεν τον μέμφομαι για τις απόψεις του αλλά για το γεγονός ότι δεν έχει το θάρρος να τις υποστηρίξει» συμπλήρωσε και τον κατηγόρησε για ύβρεις. Ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως από το 2016 η κυβέρνηση αναδιανέμει το πλεόνασμα και φέρνει θετικά μέτρα. Και κάθε φορά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μιλούσε για προεκλογικά δώρα. «Οι εκλογές είναι σε πέντε μήνες και τα μέτρα είναι μόνιμα» ξεκαθάρισε και κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης αν θα τα στηρίξει ως μόνιμα μέτρα.

Στο ερώτημα αν υπάρχουν και άλλα θετικά μέτρα που θα πρέπει να περιμένουμε πριν τις κάλπες του Οκτωβρίου, ο Αλέξης Τσίρπας ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός αλλά πρόγραμμα τετραετίας. «Ερχόμαστε να προβλέψουμε με ασφάλεια τα περιθώρια του 2019 και των επόμενων ετών» σημείωσε εξηγώντας πως στόχος είναι να μην εκτραπεί η οικονομία.

Οι πρώτοι που θα αντιδρούσαν για τα μέτρα θα ήταν οι αγορές

Εκτίμησε πως στο τέλος του χρόνου, στον προϋπολογισμό, θα διαπιστωθούν και επιπλέον περιθώρια ενώ αναφέρθηκε στο γεγονός πως τα τελευταία χρόνια η απόδοση της οικονομίας έχει υποεκτιμηθεί. Για την πιθανή αντίδραση των δανειστών είπε πως οι αγορές θα ήταν οι πρώτες που θα αντιδρούσαν αν τα μέτρα ήταν εκτός των δυνατοτήτων της οικονομίας. Υποστήριξε πως η Ελλάδα δεσμεύεται από στόχους και όχι από το μείγμα της πολιτικής που θα επιλέξει.

«Να κάνει κουμάντο στη Βαυαρία και τη Γερμανία» είπε σχολιάζοντας την κριτική Βέμπερ στα θετικά μέτρα. «Αν επιμείνουν κάποιοι ακραίοι εναντίον μας μάλλον θα κάνουν πολύ καλό στην προεκλογική μου εκστρατεία γιατί θα δείξουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ερωτευμένος με τα μνημόνια» συμπλήρωσε.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως αποφεύγουν να μιλούν για την οικονομία, γιατί στις προβλέψεις τους έχουν πέσει έξω. «Για αυτό αναγκάζεται να πετάει την μπάλα στην εξέδρα. Για αυτό και υπέπεσε στην υπέρτατη αθλιότητα να μιλήσει για τον νεκρό πατέρα και να αμαυρώσει την μνήμη της οικογένειας μου. Αυτό ήταν επιλογή του. Και την επόμενη μέρα βγήκε στα κανάλια ο ευρωβουλευτής του και έδειχνε φωτογραφία του χουντικού υποστηρίζοντας πως είναι ο πατέρας μου. Και ήρθε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ζήτησε μισή συγνώμη όχι για όσα εκείνος είπε αλλά για τον ευρωβουλευτή του» σχολίασε.

Τόνισε πως ο ίδιος έχει τιμήσει την μνήμη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και ότι «ποτέ δεν ασχολήθηκα αν ήταν εφιάλτης ή αποστάτης». Συμπλήρωσε δε πως ο Κ. Μητσοτάκης ότι ήταν δημόσιο πρόσωπο, πρωθυπουργός της χώρας, και ο κόσμος έχει εικόνα του, σε αντίθεση με τον δικό του πατέρα.

Δεν έκρυψα ότι φιλοξενήθηκα στο σκάφος - Το έγραψαν «Τα Νέα»

Για την υπόθεση του σκάφους, είπε πως δεν έχει να κρύψει κάτι. «Τον Αύγουστο του 2018 τον δεκαπενταύγουστο φιλεξενήθηκα στο σκάφος συνεργάτιδάς μου. Το έγραψε η εφημερίδα Τα Νέα και δεν το διέψευσα. Κάποιες λίγες προσωπικές στιγμές όμως επιλέγω να τις κρατώ για εμένα. Θέλω να κρατήσω έξω από όλο αυτό τα παιδιά μου. Δεν αρνήθηκα ποτέ ότι συνέβη. Δεν έχω να κρύψω κάτι. Από τη στιγμή που ήταν γνωστό όμως από το Σεπτέμβριο του 2018 μέχρι του σημείου να ψάχνουμε με παρακρατικές μεθόδους στοιχεία και φωτογραφίες για να τις επιδείξουμε δυο εβδομάδες πριν από τις εκλογές, θα τους γυρίσει μπούμερανγκ. Και το κάνουν για να γυρίσουν την συζήτηση από τα ουσιώδη σε συζήτηση κλειδαρότρυπας» απάντησε.

«Δεν έχω κανένα πρόβλημα αν κάποιοι υπουργοί έχουν ταξιδέψει με σκάφη. Δεν με ενδιαφέρει η προσωπική τους ζωή. Όμως δεν το γνωρίζω και δεν μπορώ να απαντήσω» σχολίασε ερωτώμενος μετά από ανακοίνωση της ΝΔ.

Η Νέα Δημοκρατία πολιτεύεται με στόχο πρόσκαιρα επικοινωνιακά οφέλη

Ο πρωθυπουργός χρέωσε στους συμβούλους του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι σήμερα η Νέα Δημοκρατία λίγη σχέση έχει με το κόμμα της λαϊκής δεξιάς για πρόσκαιρα επικοινωνιακά οφέλη. «Τον οδηγούν σε μεγάλο λάθος διότι στην πολιτική όπως και στη ζωή πρέπει να ξέρουμε ότι δεν είναι μόνο οι πρόσκαιρες εντυπώσεις στη βουλή. Κάθε επιλογή αφήνει στίγμα» είπε.

Κατηγόρησε την πλειοψηφία των ΜΜΕ ότι δημιουργούν μια πλαστή εικόνα προς εξυπηρέτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Στις 26 του Μάη το βράδυ θα ξέρουμε αν το πείραμα που εφαρμόζουν θα είναι επιτυχές ή αν παρά το γεγονός ότι πληρώνουν και τις δημοσκοπήσεις ο ελληνικός λαός θα αντιδράσει» σημείωσε και θύμισε την περίοδο του 2015 στο δημοψήφισμα.

Στη μάχη πας για να κερδίσεις

Για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών σημείωσε πως στη μάχη πας για να κερδίσεις. «Ιδίως τις τελευταίες μέρες έχει διαμορφωθεί μια δυναμική που δεν την είχα δει ούτε το 2014» απάντησε και επεσήμανε το γεγονός ότι ακόμα και οι δημοσκοπήσεις παρουσιάζουν μια διαφορετική εικόνα ενώ εκτίμησε πως οι εκλογές θα είναι ντέρμπι.

«Οι εθνικές εκλογές όμως θεωρώ πως δεν υπάρχει ούτε 1/1.000.000 να κερδίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης» είπε και συμπλήρωσε πως εκείνος που πρέπει να έχει άγχος αν θα πάει σπίτι του θα πρέπει να είναι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας διότι «αν χάσει τις ευρωεκλογές δεν θα τον έχω αντίπαλο στις εθνικές εκλογές».

Μάλιστα ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας πως δική του επιθυμία είναι να είναι αντίπαλοι τον Οκτώβριο «για να μου κάνει τα απλόχερα δώρα του όπως αυτό που έκανε χθες».

Χαρακτήρισε πολιτική απάτη το κλίμα που έχει δημιουργήσει η Νέα Δημοκρατία περί περιπάτου του Κυριάκου Μητσοτάκη. Για το σενάριο στο οποίο θα έχει χάσει τις ευρωεκλογές και αν θα μπορεί να σταθεί η κυβέρνηση απέφυγε να απαντήσει εκτιμώντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει.

Γιατί δεν έκανε πρόωρες εκλογές

Εξήγησε πως απέρριψε τις πρόωρες κάλπες παρά το γεγονός ότι οι συνεργάτες του τον διαβεβαίωναν ότι μπορούσαν να κερδίσουν, επειδή «οι εκλογές στο τέλος της τετραετίας είναι ένα πολύ ισχυρό μήνυμα ότι η χώρα έχει επιστρέψει στην κανονικότητα» και «οι ευρωεκλογές είναι μια μεγάλη δημοσκόπηση μέσω της οποίας μπορούσα να αποδείξω την μεγάλη πολιτική απάτη που έχει στηθεί» καλώντας τους πολίτες να φιλτράρουν τις πληροφορίες που δέχονται.

Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και το ενδεχόμενο να χαθούν οι μεγάλοι δήμοι και οι περιφέρειες, όπως υποστηρίζει η Νέα Δημοκρατία απάντησε πως καμία πρόβλεψη της Πειραιώς δεν έχει έως σήμερα επιβεβαιωθεί.

Για τη συμφωνία των Πρεσπών

Εκτίμησε πως η Συμφωνία των Πρεσπών δεν θα έχει το πολιτικό κόστος που κάποιοι υπολόγισαν αλλά θα υπάρξει και πολιτικό όφελος όσο ο καιρός περνάει και οι πολίτες αντιλαμβάνονται τα οφέλη. «Η Συμφωνία των Πρεσπών υπήρξε ο καταλύτης για την αλλαγή και του πολιτικού σκηνικού υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ» είπε αναφερόμενος στις αλλαγές που έγιναν σε κοινοβουλευτικό επίπεδο και οδήγησαν στο ψηφοδέλτιο συνεργασίας του κόμματος.

Οικονομικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Για τις τουρκικές προκλήσεις και την ελληνική κόκκινη γραμμή υποστήριξε ότι ανέκαθεν η Τουρκία προκαλούσε προβλήματα όμως είναι η πρώτη φορά που υπάρχει ευρωπαϊκή υποστήριξη και από συμμάχους στην περιοχή. Είπε πως η Τουρκία δεν έχει την τεχνογνωσία για αποτελεσματικές γεωτρήσεις. Εκτίμησε πως η «αλλοπρόσαλη και επιθετική στάση» της Τουρκίας οφείλεται και στα εσωτερικά της προβλήματα ενώ τόνισε πως δεν θα γίνουν ανεκτές παραβιάσεις των διεθνών συμβάσεων προειδοποιώντας για συνέπειες.

Πρακτικά αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, μέτρα και κυρώσεις οικονομικές. Κάλεσε την Τουρκία να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου και να δηλώσει ότι δέχεται τις διεθνείς συμβάσεις. «Δεν θέλουμε να αμφισβητήσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της τουρκίας αλλά δεν θα ανεχτούμε παραβίαση των δικαιωμάτων της Κυπριακής και της Ελληνικής Δημοκρατίας» είπε. «Ο ελληνικός λαός πρέπει να είναι απολύτως σίγουρος, γιατί έχουμε και αξιόμαχες ένοπλες δυναμεις αλλά και ισχυρότερες διεθνείς συμμαχίες από ποτέ για να αποτρέψουμε αρνητικές συνέπειες» κατέληξε.