Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κουρουμπλής: Έμφαση στην ΠΦΥ, διαφάνεια και προσλήψεις στο ΕΣΥ (video)

Διονυσία Προκόπη Διονυσία Προκόπη

Τη δέσμευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να στηρίξει το δημόσιο σύστημα υγείας, «που δέχτηκε τη βία της μνημονιακής καταιγίδας» τόνισε στις προγραμματικές δηλώσεις του, ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Η στελέχωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, η αναδιοργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και οι χρονίως πάσχοντες θα αποτελέσουν τις προτεραιότητες της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, με την πρόληψη να βρίσκεται στο επίκεντρο της στρατηγικής που θα ακολουθηθεί.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κουρουμπλής ανακοίνωσε ότι το μέσα στο πρώτο τετράμηνο του έτους, «θα αιμοδοτήσουμε το σύστημα με 1.000 γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων».

Οι δομές Υγείας της χώρας θα στελεχωθούν με διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό, μέσω της επαναπρόσληψης δημοσίων υπαλλήλων.

Επίσης, το υπουργείο Υγείας προσδοκά να έχει «προτεραιότητα και σημαντικό μερίδιο νέων προσλήψεων από τις συνολικά 11.500 προσλήψεις που προβλέπονται για το έτος 2015».

Στόχος είναι το νέο, θεσμικό δημόσιο σύστημα Υγείας «που θα υποκαταστήσει το κουρασμένο και γερασμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας» να εξασφαλίζει ίσες δυνατότητες, χωρίς διακρίσεις, σε «κάθε πολίτη της χώρας που διαθέτει ΑΜΚΑ».

«Ένα αποτελεσματικό και ποιοτικό δημόσιο σύστημα Υγείας που θα κατοχυρώνει το δικαίωμα του ασθενούς σε αξιοπρεπή φροντίδα χωρίς την ιατροκεντρική λογική» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Η διαφάνεια στη λειτουργία των θεσμών ήταν ένα ακόμα σημείο, που τόνισε ο κ. Κουρουμπλής. «Όλοι γνωρίζουν πως στο χώρο της Υγείας ενδημούν πολλά μικρά και μεγάλα συμφέροντα» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι θα «σταματήσει το πάρτι της τελευταίας δεκαετίας των κατ' εξακολούθηση αναθέσεων» στο πεδίο των προμηθειών.

Άμεσο στόχο αποτελεί, επίσης, η ολοκλήρωση ενός σύγχρονου πληροφοριακού συστήματος, «ένα αντίστοιχο 'Taxis στην Υγεία'», όπως είπε, στο πλαίσιο σύνδεσης της ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) με όλες τις δομές και τις δράσεις στο χώρο της Υγείας. «Σκοπός είναι να εξασφαλίσουμε ένα πλήρες σύστημα που θα ελέγχει, θα παρακολουθεί και θα στηρίζει το σύστημα Υγείας προκειμένου η αποτελεσματικότητα τόσο στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος όσο και στην ποιοτική ιατρική φροντίδα να αποτελέσει πραγματικότητα. Θέτουμε άμεσα σε εφαρμογή την ψηφιακή υπογραφή και το νέο σύστημα ελέγχου απάτης δια της ΗΔΙΚΑ, με στόχο την άμεση παρέμβαση στις πηγές κόστους του συστήματος».

Αναφορικά με την πολιτική φαρμάκου, ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε ότι αλλάζει ριζικά το μοντέλο, «με στόχο να γίνει η Ελλάδα χώρα έλευσης, έρευνας και επενδύσεων στην παραγωγή φαρμάκου. Η χώρα διαθέτει τεχνογνωσία, ερευνητικά κέντρα και πλούσιο επιστημονικό δυναμικό. Η παραγωγή φαρμάκου στην Ελλάδα θα έχει δύο στοχεύσεις. Πρώτον, την κάλυψη των αναγκών της χώρας και δεύτερον τη συμβολή στην πραγματική ανάπτυξη με τη δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νέους επιστήμονες της πατρίδας μας».

Για το ζήτημα ανεύρεσης πόρων, ώστε να αντικατασταθούν τα έσοδα από την κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ στα νοσοκομεία και του 1 ευρώ ανά συνταγή, ο κ. Κουρουμπλής ανέφερε ότι θα επανέλθει η διάταξη για την απόδοση στον ΕΟΠΥΥ ποσοστού από το χονδρεμπορικό κέρδος, κατά την πώληση φαρμάκων από τις φαρμακευτικές εταιρείες απευθείας στα φαρμακεία.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι έχει δοθεί η έγκριση της κυβέρνησης, ώστε τα έσοδα από την πώληση της «περίφημης BMW» και του κυβερνητικού αεροσκάφους να διοχετευθούν στην επισκευή ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, με κόστος περίπου 800.000 ευρώ.

Ως παράδειγμα σπατάλης των προηγούμενων πολιτικών ηγεσιών, ο κ. Κουρουμπλής ανέφερε τη μεταβίβαση Ολυμπιακού ακινήτου στο ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο είχε παραχωρηθεί στο υπουργείο Υγείας, για τη στέγαση υπηρεσιών. Το αποτέλεσμα είναι να πληρώνει το υπουργείο Υγείας 4 εκατ. ευρώ το χρόνο ενοίκιο και 1 εκατ. ευρώ συντήρηση, με συμβόλαιο ενοικίασης 99 ετών. Σημειώνεται ότι στο κτήριο στεγάζεται μόλις μία υπηρεσία, η μεταφορά της οποίας διατάχθηκε ήδη.

Επιπλέον, ο κ. Κουρουμπλής δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις πληρωμές από μεριάς υπουργείου Υγείας για συμβουλευτικές υπηρεσίες και υποστήριξη στο νομοσχέδιο για την ΠΦΥ, «πράγματα για το οποία οι υπηρεσίες αρνούνται να πιστοποιήσουν ότι υπάρχει έργο».

«Κάντε λίγη υπομονή, και θα δείτε ότι θα βρούμε τα χρήματα για να στηρίξουμε το χώρο» κατέληξε ο κ. Κουρουμπλής.