Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βενιζέλος και Τσίπρας για εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης

Κώστας Τσιτούνας Κώστας Τσιτούνας

Σε καλό κλίμα διεξήχθη η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Βαγγέλη Βενιζέλο και οι δυο άνδρες άφησαν να εννοηθεί ότι εκτός από την ενημέρωση επί των διαπραγματεύσεων μπορεί να υπάρξει και η δημιουργία μιας Εθνικής Ομάδας διαπραγμάτευσης.

Εξερχόμενος από το μέγαρο Μαξίμου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε: «Είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα, φιλική και ουσιαστική συζήτηση. Ο κ. Τσίπρας είχε την καλοσύνη να με ενημερώσει εις βάθος για τους χειρισμούς και σχεδιασμό επόμενων κινήσεων. Και εγώ μεταφέρω μακρά και δύσκολη εμπειρία μου από διαπραγματεύσεις σε σημείο πολύ χειρότερο από σημερινό, σήμερα στο τέλος έχουμε πετύχει πολύ σημαντικά επιτεύγματα».

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε δυο θετικές – όπως είπε – αλλαγές μετά την εκλογή της:

«Είναι πολύ σημαντικό ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε δύο μεγάλες αλλαγές, μετά εκλογή της άλλαξε θέση σχετικά με χρέος, εγκατέλειψε θεωρείες για μείωση χρέους, πανεθνική πανευρωπαϊκή συνδιάσκεξη, και υιοθέτησε δική μας θέση, αφού ήδη έχει επιτευχθεί μια πολύ σημαντική ελάφρυνση».

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι έδωσε ένα σημείωμα με δηλώσεις του που είχε κάνει στο παρελθόν για να γίνει γνωστό πόσες φορές έχει πει ότι ο τόπος χρειάζεται ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα για να αναπνεύσει η χώρα.

Όπως τόνισε πολύ θετικό είναι ότι η κυβέρνηση προχωρά σε αποδοχή του πλαισίου-προγράμματος: «Η δεύτερη μεγάλη αλλαγή αυτή αφορά αλλαγή αποδοχή πλαισίου προγράμματος. Έδωσα στον κ. Τσίπρα ένα αντίγραφο νόμου να δούμε πώς είναι αυτή η σύμβαση που παραπέμπει στο μνημόμνιο. Αρα το αίτημα για παράταση στη δανειακή σύμβαση, είναι αίτημα που αυτόματα μπορεί να οδηγήσει σε σύγκληση Eurogroup και αποδοχής και επανέναρξης - επαναδιαπραγμάτευσης όρων.

Εμείς δεν δεχόμασταν μείωση συντάξεων, μισθών, παρεμβάσεις επί των ασφαλιστικών. Σε αυτά πρέπει να επιμείνει και θα επιμείνει η κυβέρνηση. Δεν έχουμε να χάσουμε χρόνο επί των τύπων, σε ανύπαρκτες θέσεις, ζητάμε τελικά παράταση, θα έχουμε χρόνο να ολοκληρώσουμε τη διαπραγμάτευση επί της ουσίας».