Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ορκίστηκαν τα μέλη της νέας κυβέρνησης (pics+vids)

Newsbomb

Ολοκληρώθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο η ορκωμοσία των μελών της νέας κυβέρνησης, που ανέδειξαν οι εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου.

Ρεπορτάζ: Λευτέρης Σουχάιμπ

Δώδεκα μέλη της κυβέρνησης έδωσαν θρησκευτικό όρκο, ενώ τα υπόλοιπα μέλη του κυβερνητικού σχήματος ορκίστηκαν με πολιτικό όρκο.

Θα ακολουθήσουν οι τελετές παράδοσης - παραλαβής των υπουργείων, ενώ η πρώτη συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου αναμένεται να γίνει μετά την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα από τις Βρυξέλλες.

Πρώτοι ορκίστηκαν, με θρησκευτικό όρκο, οι Πάνος Καμμένος, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Τρύφωνας Αλεξιάδης, Έλενα Κουντουρά, Τέρενς Κουίκ, Γιάννης Αμανατίδης, Θεοδώρα Τζάκρη, Μάρκος Μπόλαρης, Δημήτρης Καμμένος, Χρήστος Σπίρτζης, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά και Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης ορκίστηκαν με πολιτικό όρκο.

Δύο μέλη της κυβέρνησης, ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας δεν ορκίστηκαν σήμερα, Τετάρτη (23/09/2015).

Ο μεν κ. Μουζάλας διότι βρίσκεται στις Βρυξέλλες, ο δε κ. Μάρδας διότι εκκρεμεί η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για τη σύσταση της θέσης του υφυπουργού Εξωτερικών.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

«Στόχος να υλοποιήσουμε τη συμφωνία με δίκαιο τρόπο»

Με λιτές δηλώσεις ανταποκρίθηκαν στα καλέσματα των δημοσιογράφων τα μέλη του νέου υπουργικού συμβουλίου, κατά την προσέλευσή τους στο Προεδρικό Μέγαρο για την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης.

Κοινός παρονομαστής των δηλώσεων των υπουργών είναι η ανάγκη να ξεκινήσει άμεσα δουλειά για να υλοποιηθεί η συμφωνία με τρόπο δίκαιο και να ανασυγκροτηθεί η κοινωνία με μέριμνα για τα αδύναμα στρώματα.

«Ο κόσμος να έχει και ελπίδα αλλά και απαιτήσεις», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ενώ στο ερώτημα εάν θα χαλαρώσει λίγο η θηλιά του κόσμου, απάντησε: «Βέβαια, αυτός είναι ο στόχος». «Να σκεφτούμε λίγο και το μέλλον», πρόσθεσε, για να υπογραμμίσει: «Έχουμε χρόνο να σχεδιάσουμε το μέλλον μας και έχουμε τις προϋποθέσεις να υπερβούμε τις δυσκολίες μας. Αυτά είναι στόχοι προς κατάκτηση».

«Όλοι μάς είχαν για παρένθεση και τελικά είμαστε κυβέρνηση», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, για να τονίσει ότι «αυτό που θα κάνουμε, απελευθερωμένοι από τον βραχνά που είχαμε και τη θηλιά, θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε την πολιτική μας, μια πολιτική που εμπεριέχει μέσα τη συμφωνία αλλά ταυτόχρονα δίνει απεριόριστες δυνατότητες να παράξουμε έργο το οποίο θα μειώνει τις αρνητικές επιπτώσεις της συμφωνίας».

«Νομίζω ότι μπορούμε να προχωρήσουμε πολύ γοργά», απάντησε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, ερωτηθείς για τους στόχους της κυβέρνησης και ειδικότερα όσον αφορά στους τομείς της φοροδιαφυγής, της επιστροφής καταθέσεων, των "κόκκινων" δανείων και της ανάπτυξης.

Απόλυτα συμπαγές χαρακτήρισε το νέο κυβερνητικό σχήμα ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Δουλειά για να φροντίσουμε τη χώρα και το λαό μας», είπε για την κυβέρνηση ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

Ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Κατρούγκαλος, υπογράμμισε: «Αυτή η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση μεταρρυθμίσεων. Μέχρι τώρα ο κόσμος μάς επιδοκίμασε σαν μια δύναμη αντίστασης στον νεοφιλελευθερισμό, τον παλαιοκομματισμό και τη διαπλοκή, τώρα πρέπει να αποδείξουμε ότι είμαστε και δύναμη μεταρρύθμισης».

«Έμαθα στη ζωή μου να δικαιώνω την εμπιστοσύνη των ανθρώπων που μου επιδεικνύουν, άρα την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και του πρωθυπουργού, με δουλειά θα τη δικαιώσω», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Κουρουμπλής.

«Θα προσπαθήσω να ανταποκριθώ στην εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού και του ελληνικού λαού για δικαιοσύνη ανεξάρτητη», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

«Οφείλουμε να βάλουμε όλοι πλάτη στην περίοδο αυτή της κρίσης. Είναι γνωστό ότι δεν έχουμε καθόλου χρόνο», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας.

Ο υφυπουργός Παιδείας, Θεοδόσης Πελεγρίνης είπε ότι δεν το περίμενε να υπουργοποιηθεί και ότι μάλιστα εκείνη την ώρα που του τηλεφώνησε ο πρωθυπουργός έβλεπε το ματς του Ολυμπιακού.

Χαρούμενος για την εκ νέου συμμετοχή του στο κυβερνητικό σχήμα δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης.

«Είμαστε αισιόδοξοι, θα δουλέψουμε σκληρά», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης.

«Προτεραιότητά μας είναι η έξοδος από την κρίση, τα αντίμετρα και η πάταξη της διαφθοράς», δήλωσε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Τέρενς Κουίκ. Ο κ. Κουίκ έκανε ειδική αναφορά στην πάταξη της διαφθοράς και τόνισε ότι κανείς δεν θα μείνει στο απυρόβλητο. Λαθρέμποροι, φοροφυγάδες «όλοι θα αναγκαστούν να επιστρέψουν πίσω τα κλεμμένα που είναι πολλά», τόνισε, προσθέτοντας ότι «όλες οι λίστες θα ανοίξουν».

«Θα ανταποκριθούμε στην πρόκληση, με τη στιβαρή καθοδήγηση του Αλέξη Τσίπρα», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάρκος Μπόλαρης.

Στην ανάγκη δημιουργίας ενός νέου ΕΣΥ για πρόνοια δημόσιου χαρακτήρα, αναφέρθηκε η αναπληρώτρια υπουργός για θέματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου.

«Σημασία έχει να υπάρχει συνέχεια, αριστερή συνέχεια, όπως θέλουμε μέσα από αυτές τις δύσκολες συνθήκες», είπε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρής Δρίτσας, συμπληρώνοντας πως «τα δεδομένα είναι σκληρά και γι' αυτό πεισμώνουμε περισσότερο».

«Ο τουρισμός είναι από τους βασικούς πυλώνες της εθνικής οικονομίας. Είχαμε το ιστορικό ρεκόρ των 26 εκατ. τουριστών και 15,5 περίπου δισ. έσοδα, σηκώνουμε τα μανίκια, δουλεύουμε σκληρά να πάνε καλύτερα τα πράγματα», δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός αρμόδια για θέματα Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά.

Για την προτεραιότητα να δοθεί ένα τέλος στην αποβιομηχάνιση που υπάρχει στη χώρα μας, έκανε λόγο η υφυπουργός αρμόδια για θέματα Βιομηχανίας, Θεοδώρα Τζάκρη.