Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Τσίπρας έταξε στους δικαστές να μη μειώσει τους μισθούς τους! (vid)

Newsbomb

Σε μια προσπάθεια να μετριάσει τους τόνους της αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη δικαστική εξουσία, ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύθηκε σήμερα, Πέμπτη (06/10/2016) ενώπιον των προέδρων ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας ότι δεν θα γίνει καμία μείωση στα μισθολόγιά τους.

ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

Δείτε πιο πάνω στη video gallery του Newsbomb.gr τις δηλώσεις της προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου

Η συνάντηση του κ. Τσίπρα με τους δικαστές στο Μέγαρο Μαξίμου διήρκεσε δύο ώρες και σε αυτή συμμετείχαν οι Βασιλική Θάνου (πρόεδρος του Αρείου Πάγου), Ανδρονίκη Θεοτοκάτου (πρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου), Νίκος Σακελλαρίου (πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας), καθώς επίσης η Ξένη Δημητρίου (εισαγγελέας του Αρείου Πάγου) και η Ευτυχία Φουντουλάκη (γενικός επίτροπος Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων).

Εξερχόμενη του πρωθυπουργικού γραφείου, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη συνάντηση με τον κ. Τσίπρα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είμαστε ικανοποιημένοι από τη συνάντηση. Μπήκαν οι βάσεις για ικανοποίηση των αιτημάτων μας. Θέλουμε τη διατήρηση του μισθολογίου μας».

«Θα ήθελα να απολογηθώ που καθυστέρησα να ανταποκριθώ στο αίτημά σας για συνάντηση εδώ και μια εβδομάδα, αλλά, όπως βλέπετε, οι εξελίξεις τρέχουν και καθημερινά το πρόγραμμά μας είναι πολύ γεμάτο αυτές τις μέρες», είπε νωρίτερα ο πρωθυπουργός, υποδεχόμενος τους προέδρους των ανώτατων δικαστηρίων.

Παράλληλα, είπε ότι με την πρόταση για τα ειδικά μισθολόγια γίνεται μια ουσιαστική προσπάθεια για να διατηρηθούν χωρίς καμία μείωση οι ισχύουσες αμοιβές για τους δικαστικούς υπαλλήλους «και μια αναδιάρθωση που δίνει μια προοπτική δικαιοσύνης με βάση, βεβαίω,ς τις δημοσιονομικές δυσκολίες στις οποίες βρισκόμαστε».

«Είναι μια μεταρρύθμιση στα μισθολόγια που θα δώσει τη δυνατότητα να αποτυπωθεί με δικαιοσύνη η δυνατότητα εξέλιξης και σε κάποιες περιπτώσεις οι αναγκαίες αυξήσεις στους μισθούς εκείνων των λειτουργών που βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Εντούτοις, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, η κυβέρνηση έχει κάνει μια πολύ καλή επεξεργασία αναφορικά με την πρόταση που αφορά τα ειδικά μισθολόγια, «όπου πιστεύω γίνεται μια προσπάθεια ουσιαστική να μπορέσουμε να διατηρήσουμε χωρίς καμία μείωση τις ισχύουσες αμοιβές για τους δικαστικούς υπαλλήλους και μια αναδιάρθωση που δίνει μια προοπτική δικαιοσύνης, με βάση βεβαίως τις δημοσιονομικές δυσκολίες στις οποίες βρισκόμαστε».

«Και νομίζω», συνέχισε, «ότι είναι αναγκαίο αυτό να γίνει υπό την έννοια ότι πράγματι τα τελευταία χρόνια, ιδίως τα χρόνια τα πέντε χρόνια της κρίσης, υπήρξαν πολύ μεγάλες ονομαστικές μειώσεις που απαξιώνουν το ρόλο λειτουργών που διαχειρίζονται πάρα πολύ κρίσιμα ζητήματα».

«Βεβαίως», επισήμανε ο πρωθυπουργός, «αντιλαμβάνεστε ότι ακόμα βρισκόμαστε σε μια περίοδο προσαρμογής και οι δυνατότητες που έχουμε είναι περιορισμένες», για να τονίσει ότι «εντούτοις προσπαθούμε με δικαιοσύνη, με αίσθηση δικαίου και με προσπάθεια να κατανεμηθούν με δικαιοσύνη τα βάρη αλλά και οι όποιες δυνατότητες προκύπτουν να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα».

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η πρόταση που παρουσιάζεται, θα κριθεί κι από τους ίδιους και φυσικά από τις ενώσεις και τους ίδιους τους λειτουργούς στο χώρο της δικαιοσύνης και όχι μόνο, καθώς, όπως επισήμανε, «τα ειδικά μισθολόγια αφορούν και στρατιωτικούς, ένστολους με την ευρύτερη έννοια, αστυνομικούς αλλά και τους πανεπιστημιακούς και άλλους καθηγητές, το διπλωματικό σώμα και γιατρούς».