ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ένταση στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής

Ένταση στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής

Με επεισοδιακό τρόπο ξεκίνησε η Διάσκεψη των Προέδρων στη Βουλή, καθώς η ομιλία της Προέδρου της Βουλής, προκάλεσε την αντίδραση του Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος ζήτησε να τεθεί άμεσα και πριν την παρέμβαση της κυρίας Κωνσταντοπούλου, σε ψηφοφορία το αν θα μεταδοθεί δημοσίως από το Κανάλι της Βουλής η συνεδρίαση των Προέδρων.

Ο κ. Κακλαμάνης ζήτησε απευθυνόμενος στη κυρία Κωνσταντοπούλου να γίνει η ψηφοφορία για την τηλεοπτική κάλυψη «πριν το διάγγελμα» της Προέδρου. Η Πρόεδρος της Βουλής απάντησε στον κ. Κακλαμάνη ότι δεν έχει το λόγο και μάλιστα όταν εκείνος επέμεινε, τον προειδοποίησε ότι «θα τον ανακαλέσει στην τάξη».

«Τιμή μου να με ανακαλέσετε εσείς στην τάξη» της ανταπάντησε ο κ. Κακλαμάνης.

«Από τη στιγμή που ενημερώθηκα για την πρόθεση της κυβέρνησης, αμέσως ζήτησα να συγκληθεί η διάσκεψη των προέδρων για σήμερα. Δυστυχώς όμως το νομοσχέδιο δεν κατατέθηκε χτες, κατατέθηκε μετά τις 12 το βράδυ» είπε και πρόσθεσε ότι οι υπάλληλοι της Βουλής δούλεψαν όλη τη νύχτα για να το διανείμουν.

Σε άλλο σημείο πάντως ο κ. Κακλαμάνης απευθυνόμενος στην Πρόεδρο της είπε δηκτικά «Μα ποια είστε; Η Περιστέρη στην Αμφίπολη;».

H... κόντρα συνεχίστηκε και ο κ. Κακλαμάνης της είπε «Οι αυτοκράτορες τελείωσαν».

Στην εναρκτήρια ομιλία της η πρόεδρος της Βουλής, άφησε και έμμεσες αιχμές κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι εκείνος της είχε ζητήσει να κλείσει η Βουλή ως τις 16 Αυγούστου.

Μάλιστα, είπε ότι ο ίδιος τη διαβεβαίωσε ότι δεν θα χρειαστεί να συνεδριάσει η Βουλή μέχρι εκείνη την ημερομηνία.

Παράλληλα, άφησε να εννοηθεί πως ο πρωθυπουργός δεν της εξήγησε γιατί η συμφωνία πρέπει να ψηφιστεί άμεσα, ενώ τόνισε ότι σε επικοινωνία της με τον πρωθυπουργό την παρέπεμψε στον υπουργό Οικονομικών για κάθε επεξήγηση, ωστόσο, όπως υποστήριξε η ίδια, ο τελευταίος δεν επικοινώνησε μαζί της.

Η κυρία Κωνσταντοπούλου έριξε κι άλλο βέλος λέγοντας πως στη διαδικασία (της Διάσκεψης Προέδρων) δεν παρέστη εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Κωνσταντοπούλου: Χρειάζεται χρόνος για την ανάγνωση της συμφωνίας

Επιχειρηματολογώντας τόνισε ότι η διαδικασία δεν πρέπει να γίνει εσπευσμένα γιατί θα «αποτελεί χονδροειδή παραβίαση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

«Πρέπει να δημιουργεί πλέγμα εμπιστοσύνης γιατί ο βουλευτής επαφίεται σε αυτό και να είναι συνεπής στα καθήκοντά του» είπε ζητώντας χρόνο για να διαβάσουν οι βουλευτές τη συμφωνία.

«Η επιλογή του πρωθυπουργού για τη θέση της Προέδρου, ήταν επειδή για τη διαφύλαξη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας του πολιτεύματος δεν επρόκειτο να κάνω εκπτώσεις , όποιος κι αν το ζητούσε, ακόμα και ο ίδιος» είπε η κυρία Κωνσταντοπούλου.

Κόντρα και με Λοβέρδο

«Την έχετε διαβάσει (σσ τη συμφωνία)» ; ρώτησε πολλές φορές τον Ανδρέα Λοβέρδο η κυρία Κωνσταντοπούλου, όταν αυτός ζήτησε να αρχίσει η διαδικασία από την Τετάρτη και όχι να συμπυκνωθεί την Πέμπτη. «Είμαι επιμελής, η ερώτησή σας είναι προσβλητική» απάντησε ο Ανδρέας Λοβέρδος. «Δεν μου απαντήσατε», αντέτεινε η Πρόεδρος της Βουλής.

Θεοχάρης: Ως βουλευτής είστε ανεύθυνη

Επίθεση εναντίον της κυρίας Κωνσταντοπούλου εξαπέλυσε ο Χάρης Θεοχάρης από το Ποτάμι λέγοντάς της ότι δεν καταλαβαίνει για ποιο λόγο άλλες φορές δεν γινόταν ανοιχτά η Διάσκεψη των Προέδρων.

«Εσείς εξωθείτε τη διαδικασία σε μια συζήτηση που θα είναι χειρότερη και πιο σύντομη από αυτή που θα μπορούσε να γίνει», είπε ο κ. Θεοχάρης.

«Καρφιά» από Φίλη

Να ανακαλέσει τα περί «έλλειψης εμπιστοσύνης και αδυναμία συνεννόησης» κάλεσε τη Ζωή Κωνσταντοπούλου ο Νίκος Φίλης, λέγοντας πως αν συμβαίνει αυτό «είναι σαφές ότι δεν μπορεί να υπηρετήσει το θεσμικό της ρόλο».

Ανέβηκαν οι τόνοι με Λυκούδη

Ο κ Λυκούδης αναφερόμενος στη διαδικασία ενημέρωσης των βουλευτών για τη σύγκληση της Διάσκεψης των Προέδρων κατηγόρησε την κυρία Κωνσταντοπούλου ότι «ψεύδεται» και τελικά ζητήθηκε από τους υπαλλήλους της Βουλής να πουν αν κάλεσαν τον κ. Λυκούδη στο κινητό του.

«Τριβές» σημειώθηκαν και σε άλλο σημείο με τον Νικήτα Κακλαμάνη, που κατηγόρησε την κυρία Κωνσταντοπούλου για σκόπιμη κωλυσιεργία, προκειμένου να συνεχιστεί η συζήτηση μετά τα μεσάνυχτα, και να μην ψηφιστεί η συμφωνία. « Θα αστειεύεστε» απάντησε η Πρόεδρος της Βουλής.
Ένταση σημειώθηκε και με τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη που πήρε το λόγο, χωρίς την έγκριση της Προέδρου, ενώ αργότερα ανέβηκαν οι τόνοι και με τον Νίκο Καραθανασόπουλο, εκπρόσωπο του ΚΚΕ.

Σχετικές ειδήσεις