ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή LIVE: «Πόλεμος» Τσίπρα - Μητσοτάκη για τα θαλασσοδάνεια ΜΜΕ και κομμάτων

Βουλή LIVE: «Πόλεμος» Τσίπρα - Μητσοτάκη για τα θαλασσοδάνεια ΜΜΕ και κομμάτων

Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται στην ολομέλεια της Βουλής η «μάχη» των πολιτικών αρχηγών για το πόρισμα σχετικά με τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ -Θυελλώδης η συζήτηση στην Ολομέλεια μεσκληρήαντιπαράθεση Τσίπρα - Μητσοτάκη.

«Κήρυκα ανευθυνότητας» χαρακτήρισε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη Βουλή για το πόρισμα της εξεταστικής για τα θαλασσοδάνεια κόμματων και ΜΜΕ.

«Μέχρι τώρα πίστευα ότι ήσασταν κήρυκας θαλασσοδανείων. Σήμερα βλέπω ότι είστε και κήρυκας ανευθυνότητας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον Κυριάκο Μητσοτάκη καταγγέλλοντας τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης.

Δείτε το video από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή

«Πρώτη φορά μια κυβέρνηση, με κόστος, αποφασίζει να συγκρουστεί. Πρώτη φορά γίνεται συζήτηση για τα δάνεια ΜΜΕ και κομμάτων, πρώτη φορά ερευνάται ένα διαχρονικό σκάνδαλο και οι πολίτες θα κρίνουν», είπε ο πρωθυπουργός.

Όπως υποστήριξε, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ από τη μία κουνούσαν το δάχτυλο στον κόσμο λέγοντας «μαζί τα φάγαμε» και από την άλλη το χρήμα έπεφτε ζεστό στα κομματικά ταμεία, εις υγείαν των κορόιδων. «Την ώρα που η κοινωνία μάτωνε οι βαλίτσες με τα θαλασσοδάνεια πηγαινοέρχονταν. Μη βιάζεστε να λέτε "άνθρακες ο θησαυρός».

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής βρίσκεται πλέον στη Δικαιοσύνη, η οποία θα κρίνει εάν υπάρχουν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων. Είπε πως από το πόρισμα της εξεταστικής προκύπτει ότι ΜΜΕ χρωστάνε στις τράπεζες 1,3 δισ., το μεγαλύτερο μέρος των οποίων, όπως είπε, «δόθηκαν με "αέρα" όταν ακόμα και υγιείς επιχειρήσεις δεν μπορούσαν να δανειστούν».

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ

Μητσοτάκης: Αν και νέος αποδειχθήκατε χειρότερος από τους παλιούς

mhtsotakhs boulh

Σφοδρότατη επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε κατά την ομιλία του στην Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ, κατηγορώντας την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για «διαπλοκή, οικοδόμηση πελατειακού κράτους και διαπλοκή».

«Αν και νέος αποδειχθήκατε χειρότερος από τους παλιούς», είπε ο κ . Μητσοτάκης και τον κατηγόρησε για ψεύτικους διχασμούς, θεωρίες συνωμοσίας και δολοφονίες χαρακτήρων.

Στην αρχή της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργός τόνισε πως έχασε την ευκαιρία του να πατάξει το πελατειακό κράτος την διαπλοκή και τον λαϊκισμό, συμπληρώνοντας πως «μαζί με εσάς έχασε και Ελλάδα».

Δείτε το βίντεο με την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο πρόεδρος της ΝΔ στη συνέχεια άσκησε σκληρή κριτική προς τον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας πως «αποδειχθήκατε χειρότερος και από τους παλιούς λαϊκιστές», τονίζοτνας πως, «στις μέρες σας ο λαϊκισμός ξεπέρασε κάθε προηγούμενο».

«Ανεβήκατε στην εξουσία μέσα από ένα κρεσέντο ψεύτικων υποσχέσεων και πέφτετε μέσα στην λασπολογία», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέχεια έκανε λόγο για τις κομματικές προσλήψεις του ΣΥΡΙΖΑ που έγινα από την πίσω πόρτα, «διχάσατε τους Έλληνες εφαρμόσατε ξανά κομματικές διακρίσεις και διορίσατε χιλιάδες δικούς σας από την πίσω πόρτα», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε, «όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που εκατοντάδες εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα χάνουν την δουλεία τους».

Υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός «πέφτει» και υψώνει αναχώματα, το πρώτο, είπε είναι το χτίσιμο του πελατειακού κράτους με αναξιοκρατικές προσλήψεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Σκληρή σύγκρουση Τσίπρα - Μητσοτάκη επί προσωπικού

Απαντώντας επί προσωπικού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση κατά του πρωθυπουργού, με αφορμή τις κατηγορίες για την εφημερίδα «Κήρυκας Χανίων» της οποίας είναι μέτοχος.

«Ντροπή σας κ. Τσίπρα, γίνατε το κούφιο φερέφωνο του Κώστα Βαξεβάνη», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον πρωθυπουργό. «Αποκρύψατε το γεγονός ότι ο «Κήρυκας» ήταν η μόνη περιφερειακή εφημερίδα που εξετάστηκε από την επιτροπή. Από όλες τις υποθέσεις που ελέγχθηκαν ο Κήρυκας είναι εξασφαλισμένος», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως η μισή αλήθεια είναι χειρότερη από το ψέμα, χαρακτηρίζοντας τον Αλέξη Τσίπρα πολύ απογοητευμένο για να εξαπολύει τέτοιες επιθέσεις.

Στην απάντησή του ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η τράπεζα κατήγγειλε το δάνειο του Κήρυκα τρεις μέρες μετά την ανακοίνωση της σύστασης εξεταστικής επιτροπής. Ποιον άλλο συμπολίτη μας τον ξεχνούν οι τράπεζες για 11 χρόνια, διερωτήθηκε.

Οσοι αναλαμβάνουν δημόσιες ευθύνες, δεν κρίνονται από το ποιους βλέπουν αλλά από το αν εξυπηρετούν χρησιμοποιώντας τις θέσεις τους αυτούς που βλέπουν, η απάντηση του κ. Τσίπρα στα όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης για τη συνάντησή του με τον Σ. Ψυχάρη.

ΔΕΙΤΕ LIVE:

Γεννηματά προς Τσίπρα: Η σκευωρία σας απέτυχε - Τα «άπλυτά» σας βγήκαν στη φόρα

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε πως αποτελεί όνειρο απατηλό η έξοδος της χώρας στις αγορές και δεν απέκλεισε ένα 4ο μνημόνιο. Το δίλλημα που θέτετε τώρα είναι Grexit ή μόνιμη λιτότητα είπε η ΦώφηΓεννηματά.

Για το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής ανέφερε πως η πρόταση της ΔΗ.ΣΥ για κοινό πόρισμα έπεσε στο κενό.

Η μόνη αλήθεια, πίσω από τους μεγάλους τίτλους και τα πομπώδη λόγια είναι ότι παρά τις μεθοδεύσεις και τις αλλοιώσεις, η Εξεταστική Επιτροπή δεν απέδωσε ποινικές ευθύνες για κανένα πολιτικό πρόσωπο. «Άνθρακες ο θησαυρός», ανέφερε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης με άλλον πρωθυπουργό και πρόσωπα κοινής αποδοχής τάχθηκε στη συνέχεια η ίδια, προκειμένου όπως είπε, να ξεπεράσει η χώρα την κρίση.

Κουτσούμπας: Άνθρακες ο θησαυρός της Εξεταστικής

Τον στόχο εκ μέρους της κυβέρνησης να «αμπαλάρει» το επόμενο πακέτο μέτρων, εκτιμά ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας ότι υπηρετεί η κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας «παραμύθια» ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να κλείσει, «γιατί στο τέλος δήθεν, θα δουν προκοπή οι εργαζόμενοι».

Πίσω από τους «εκβιασμούς» με την εκλογολογία, τον «μπαμπούλα» της πολιτικής αστάθειας, και το σενάριο των «ευρύτερων συναινέσεων με τα άλλα αστικά κόμματα», κρύβεται ένα «ολοκληρωμένο αντιλαϊκό σχέδιο που υλοποιείται βήμα το βήμα για λογαριασμό του κεφαλαίου» τόνισε ο κ. Κουτσούμπας και υπογράμμισε ότι, ακριβώς επειδή η κυβέρνηση υπηρετεί αυτή την κατεύθυνση, θα κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να ολοκληρώσει την αξιολόγηση. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)

Σκουρλέτης: Ο κόσμος μας λέει κρατάτε γιατί ακούγονται αλήθειες

Επίθεση σε ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη εξαπέλυσε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, κατηγορώντας τα δύο κόμματα ότι έχτισαν και εγκαθίδρυσαν τη διαπλοκή, ενώ τα κάλεσε να ξεκαθαρίσουν με ποιο τρόπο θα αποπληρώσουν τα δάνεια τους που φόρτωσαν στον ελληνικό λαό.

Ο Πάνος Σκουρλέτης υπεραμύνθηκε του έργου της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τα «θαλασσοδάνεια», επισημαίνοντας ότι έφερε στην επιφάνεια τις έντονες σχέσεις διαπλοκής που είχαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και το δικομματικό σύστημα που δημιούργησαν τα δύο κόμματα που όμως όπως είπε τώρα, «κατέρρευσε με πάταγο».

«Έπρεπε να γίνει η Εξεταστική για να εμβαθύνει και να φτάσει στην αλήθεια. Τώρα είναι η ώρα της Δικαιοσύνης. Μην βιάζεστε. Θα πάει το υλικό εκεί, και θα δούμε τα ερωτήματα που με ελαφρά τη καρδία τίθενται. Ποτέ άλλοτε από την Μεταπολίτευση και μετά, δεν είχαμε τέτοιες αποκαλύψεις για τη διαπλοκή, αλλά και για το από ποιους έγινε η μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό», τόνισε ο Πάνος Σκουρλέτης.

Βορίδης: Ο Τσίπρας ζήτησε παρανόμως να λάβει δάνειο ο ΣΥΡΙΖΑ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ… πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι», ανέφερε κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής ο Μάκης Βορίδης, που είπε ότι για το περίφημο τρίγωνο της διαπλοκής, ουδένα όνομα προέκυψε για πολιτική παρέμβαση στη λήψη δανείου.

«Μόνο ένα όνομα υπάρχει. Θα έρθει σε λίγο να καθίσει εδώ. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Αυτός είναι ο οποίος εζήτησε παρανόμως να λάβει δάνειο για τον ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα το ζήτησε εγγράφως», είπε ο Μάκης Βορίδης και τόνισε:

«Εν τη αφελεία του, εγγράφως παρακινούσε σε παράβαση. Δηλαδή, για την ηθική αυτουργία, ούτε θα κουραστεί κανείς να την αποδείξει. Πάει τρένο»! (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)

Φάμελλος: Η ΝΔ βάζει ακόμη πλάτη στους μεγαλοκαναλάρχες

Σκληρή επίθεση κατά της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, οποίος διετέλεσε για το μεγαλύτερο διάστημα πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής.

Ο Σωκράτης Φάμελλος επέκρινε τη ΝΔ για τη στάση της, όπως αυτή είχε διατυπωθεί νωρίτερα από τον Κυριάκο Μηταράκη και την κατηγόρησε ότι «βάζει ακόμη πλάτη στον παράνομο δανεισμό των ΜΜΕ» και τολμάει να πει ότι δεν υπάρχουν ανισότιμοι όροι και δεν υπήρξαν, για μια τουλάχιστον δεκαπενταετία, στον δανεισμό των κομμάτων και των ΜΜΕ. «Η ΝΔ η ομάδα αλήθειας τάχατες, δίνει ακόμη και σήμερα συγχωροχάρτι στους καναλάρχες μέσα στην ελληνική Βουλή, με τον εισηγητή της, σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της μεταπολίτευσης». (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)

Άγρια κόντρα Κασιδιάρη - Βούτση - Αποχώρησε η Χρυσή Αυγή

Ένταση επικράτησε νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του εισηγητή της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη, όταν ο πρόεδρος της Ολομέλειας, Νίκος Βούτσης ζήτησε να κλείσουν το μικρόφωνό του, καθώς ο βουλευτής του εθνικιστικού κόμματος δεν ολοκλήρωνε την τοποθέτησή του, έχοντας ξεπεράσει κατά πολύ τον προβλεπόμενο χρόνο.

Ο κ. Κασιδιάρης κατήγγειλε λογοκρισία από τον Πρόεδρο της Βουλής και σύσσωμη η ΚΟ της Χρυσής Αυγής αποχώρησε από την Ολομέλεια σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Θυμίζουμε ότι υπέρ του πορίσματος τάχθηκαν 12 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, κατά τάχθηκαν 8 βουλευτές από ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΚΕ και ΧΑ, ενώ δυο βουλευτές (Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων) δήλωσαν «παρόντες».

Αποφασίστηκε, έτσι, να αποσταλεί το πόρισμα στον εισαγγελέα για τα περαιτέρω.

Την πρόταση να συζητηθεί στην Ολομέλεια το πόρισμα υπέβαλε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και οι 144 βουλευτές του κόμματός του, καθώς επίσης ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και οι 9 βουλευτές του κόμματός του.

Σχετικές ειδήσεις