ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι γρίφοι και οι εκπλήξεις της Αμφίπολης

Οι γρίφοι και οι εκπλήξεις της Αμφίπολης

Το μοναδικό αρχαιολογικό εύρημα στην Αμφίπολη μπορεί να μην έχει ακόμα αποκαλύψει την ταυτότητά του νεκρού, έχει όμως προκαλέσει τον παγκόσμιο θαυμασμό!

Μία ανασκαφή γεμάτη γρίφους και εκπλήξεις! Η αποκάλυψή του από την αρχαιολόγο Κατερίνα Περιστέρη, πυροδότησε όργιο φημών και θεωριών για την ταυτότητα του επιφανούς ή των επιφανών νεκρών που κρύβονται στο εσωτερικό του.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», μέχρι να δοθεί η απάντηση στο ερώτημα που ταλανίζει ειδικούς και μη το ίδιο το μνημείο αποκαλύπτει σταδιακά την ταυτότητά του.

Εξαιρετικός ο κατασκευαστής

«Αυτό που εμφανίζεται καθημερινά στα μάτια μας είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό μνημείο, το οποίο συνδυάζει σε ένα μοναδικό σύνολο μοναδικά χαρακτηριστικά, αναφέρει στον Ε.Τ. η γενική γραμματέας Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Τα χαρακτηριστικά που το καθιστούν μοναδικό:

Τα γλυπτά του, που για πρώτη φορά συναντάμε σε τέτοια διακοσμητική σύνθεση. Με τις Σφίγγες και τις Καρυάτιδες αλλά και το λιοντάρι που υψωνόταν στη κορυφήτου Λόφου Καστά.

Το ψηφιδωτό, που αποκαλύπτεται επίσης για πρώτη φορά σε μακεδονικό τάφο.

Ο μαρμάρινος περίβολός του που έχει μήκος 497 μέτρα. Το τεράστιο μέγεθος και η ποιότητα της κατασκευής του από θασίτικο μάρμαρο.

Το χρονικό

9 Αυγούστου: Οι φύλακες του τάφου

Αποκαλύπτεται η είσοδος του τάφου στο υπέρθυρο του οποίου στέκουν ακοίμητοι φρουροί οι δύο Σφίγγες.

25 Αυγούστου: Στο φως η πρόσοψη

Αποκαλύπτεται σχεδόν ολόκληρη η πρόσοψη του ταφικού μνημείου, με την αφαίρεση των λίθων του τοίχου σφράγισης.

6 Σεπτεμβρίου: Η αποκάλυψη των Καρυάτιδων

Το όνομα της Αμφίπολης «τυπώνεται» και πάλι σε όλες τις γλώσσες. Η συγκλονιστική αποκάλυψη των δύο Καρυάτιδων γίνεται πρωτοσέλιδο, διεθνώς.

2 Οκτωβρίου: Το μνημείο «λέει» ότι είναι τάφος

Ο εντοπισμός θραυσμάτων μαρμάρινης πόρτας, της τυπικής μορφής των μακεδονικών τάφων, βάζει τέλος στις θεωρίες ότι το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης στην πραγματικότητα δεν είναι τάφος.

12 Οκτωβρίου: Μικρά βότσαλα για ένα μεγάλο έργο

Μικρά βότσαλα λευκού, μαύρου, γκριζωπού, μπλε και κόκκινου χρώματος αποδίδουν με τρόπο εκπληκτικό τη ιστορία που μας αφηγείται το νέο συναρπαστικό εύρημα της Αμφίπολης.

21 Οκτωβρίου: Λάμψη 2.300 χρόνων

Βρέθηκε η κεφαλή της μίας Σφίγγας, περίπου δώδεκα μέτρα μακριά από την είσοδο στο κατώφλι του τρίτου θαλάμου. Η όμορφη γυναίκα που απεικονίζεται σε αυτήν προκάλεσε νέα κύματα θαυμασμού.

Διαβάστε επίσης:

Αμφίπολη: «Οι πρώτοι τυμβωρύχοι άνοιξαν τον τάφο για χρυσό»

Αμφίπολη: Οι σφίγγες αποκτούν ξανά τα χαμένα τους φτερά (pics)