Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Δωρεά 1 εκατ. δολ. Ελληνοαμερικανού στη Θεολογική Σχολή Βοστώνης

Δωρεά 1 εκατ. δολ. Ελληνοαμερικανού στη Θεολογική Σχολή Βοστώνης

Ο ομογενής επιχειρηματίας κ. Γεώργιος Μουτσάνας, ή Marcus όπως είναι ευρύτερα γνωστός, έκανε δωρεά στο Ελληνικό Κολέγιο και τη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης, ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων.

Γι’ αυτή τη δωρεά δεν υπάρχει περιορισμός στη χρήση των χρημάτων, αλλά θέλουν να χρησιμοποιηθεί γενικώς «για την ενδυνάμωση και ανάπτυξη του Ελληνικού Κολεγίου-Τιμίου Σταυρού, του μοναδικού Ορθοδόξου Κολεγίου, και Θεολογικής Σχολής στο Δυτικό Ημισφαίριο».

Υπενθυμίζεται ότι το Ελληνικό Κολέγιο και η Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού τίμησαν τον περασμένο Μάιο του 2016, με απονομή επίτιμου διδακτορικού διπλώματος, τον κ. Μουτσάνα, στη διάρκεια των εξετάσεων. Στην ίδια τελετή είχε τιμηθεί και ο κορυφαίος ομογενής χειρουργός ιατρός ειδήμων στις μεταμοσχεύσεις κ. Ανδρέας Τζάκης.

Ο Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής κ. Δημήτριος ο οποίος είναι και ο κατ’ εξοχήν υπεύθυνος του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής, τόσο με τη θεσμική ιδιότητα του Αρχιεπισκόπου όσο και ως πρόεδρος της Εφορείας, σε γραπτή του δήλωση τόνισε πως «δοξάζω το όνομα του Θεού γι’ αυτή την εντυπωσιακή δωρεά που έκαναν ο Γεώργιος και η Τζούντο Μάρκου (Μουτσάνα), οι οποίοι πάλιν και πολλάκις έχουν εκφράσει την επιθυμία τους όχι μόνο να αναπτυχθεί η Εκκλησία μας, αλλά να μεγαλουργήσει».

Ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τον πρόεδρο του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής π. Χριστόφορο Μητρόπουλο τονίζοντας πως «εκ μέρους της Αρχιεπισκοπής μας και της Εφορείας του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής, συγχαίρω τον π. Χριστόφορο Μητρόπουλο, τη Διεύθυνση, τους καθηγητές και το προσωπικό για τη συλλογική τους εργασία στο παιδαγωγικό, ακαδημαϊκό και πνευματικό κέντρο μορφοποίησης της Πίστης μας».

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Σχολής, π. Μητρόπουλος, όπως προκύπτει από τον επίσημο ιστότοπο της Σχολής, δήλωσε πως «ο Γεώργιος και η Τζούντι Μάρκου έχουν εκφράσει την πίστη τους στην εκπαίδευση των μελλοντικών κληρικών και λαϊκών ηγετών με αυτό το εμπνευσμένο δώρο τους. Η εμπιστοσύνη τους στην ικανότητά μας να βοηθήσουν στη διαμόρφωση της επόμενης γενιάς της Ορθόδοξης Πίστης είναι απόδειξη της μαθητείας και της πνευματικής μορφοποίησης που επιτελείται επάνω εδώ στον Ιερό Λόφο».

Στην ιστοσελίδα αναγράφεται ακόμα πως καθώς το Ελληνικό Κολέγιο και η Θεολογική Σχολή ατενίζουν τα επόμενα 80 χρόνια της ιστορίας τους, αυτή η γενναιοδωρία του ζεύγους Μάρκου θα συμβάλλει στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την προσέλκυση φοιτητών, στη δημιουργία πρακτικής και θεολογικής εξάσκησης στους υπάρχοντες Ορθόδοξους κληρικούς και Ορθόδοξους λαϊκούς μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας -ίντερνετ- συνεχούς εκπαίδευσης, καθώς και στήριξης άλλων τομέων άμεσης ανάγκης.

Εξάλλου, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Θεολογικής Σχολής, πριν από δύο μήνες η Σχολή έλαβε ως δώρο το ποσό του ενάμισι εκατομμυρίου δολαρίων από το Ιδρυμα Lilly Endowment Inc. για προγραμματική υποστήριξη.

Ο κ. Γεώργιος Μουτσάνας γεννήθηκε στην Εύβοια το 1941 και μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες το έτος 1945 με τους γονείς του και την αδελφή του Ορσα. Απεφοίτησε από το πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Αγίου Φραγκίσκου με το πτυχίο Μπάτσελορ στις Επιστήμες και τα Οικονομικά. Επίσης, το 1965 απεφοίτησε από τη Σχολή Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου του Harvard, καθώς και από το Πανεπιστήμιο Georgetown University.

To 1971 ίδρυσε την εταιρεία The Marcus & Millichap Company, η οποία εξελίχθηκε σε μία από τις κορυφαίες εταιρείες ακινήτων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Διαθέτει 77 Γραφεία ανά τις Ηνωμένες Πολιτείες και πάνω από 1.200 κτηματομεσίτες.

Το έτος 1991 ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιάκωβος του απένειμε το Οφφίκιο του Αρχοντα Εξάρχου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ενώ έχει λάβει πολλά βραβεία και αναγνωρίσεις. Με την σύζυγό του Τζούντι διαμένουν στο Los Altos Hills της Καλιφόρνιας. Εχουν τέσσερα παιδιά, την Μαίρη, τον Τζον, την Δήμητρα και την Αλεξάνδρα.

πηγη ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ

Σχετικές ειδήσεις