Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Ζακ Κωστόπουλος: Προφανώς και δεν σκότωσαν τον ληστή, επειδή ήταν ομοφυλόφιλος!

Ζακ Κωστόπουλος: Προφανώς και δεν σκότωσαν τον ληστή, επειδή ήταν ομοφυλόφιλος!

Όποιος εκπλήσσεται με ότι συμβαίνει πια στους δρόμους της Αθήνας μάλλον θα πρέπει να κοιταχτεί. Από γιατρό. Εκτός και αν είναι συνειδητά αλλού. Η βία είναι πια παντού. Γύρω μας, πλάι μας, μέσα μας. Κυρίως μέσα μας. Και θα βγει με την πρώτη αφορμή.

Του Νίκου Συρίγου

Όποιος εκπλήσσεται με ότι συμβαίνει πια στους δρόμους της Αθήνας μάλλον θα πρέπει να κοιταχτεί. Από γιατρό. Εκτός και αν είναι συνειδητά αλλού. Η βία είναι πια παντού. Γύρω μας, πλάι μας, μέσα μας. Κυρίως μέσα μας. Και θα βγει με την πρώτη αφορμή. Είτε με την μορφή της αυτοδικίας/αυτοπροστασίας ή όπως θέλει κάποιος να τη βαφτίσει, είτε με τη μορφή της επίθεσης στον άλλον απλά και μόνο επειδή δεν συμφωνούμε μαζί του. Πλείστα τα παραδείγματα.

Η αίσθηση ατιμωρησίας που υπάρχει, για όλους και για όλα, σου οπλίζει το χέρι. Άλλοτε ως θύτη και άλλοτε ως υποψήφιο θύμα που μετατρέπεται σε θύτη. Κι όσο αυτή η ατιμωρησία θα συνεχίζεται, τόσο περιστατικά όπως αυτό με τη ληστεία στην Ομόνοια και τον θάνατο του ανθρώπου που επιχείρησε να κλέψει το χρυσοχοείο, θα εξελίσσεται σε μία ακόμη αφορμή για νέο κύκλο βίας. Δεν ήξερα τον Ζακ Κωστόπουλο. Το ότι χάθηκε ένας νέος άνθρωπος με θλίβει. Όπως και ότι είχε φτάσει σε αυτό το σημείο όσο ζούσε. Να ζει εξαρτημένος από ουσίες, να ζει και να μην ζει, όπως όλοι οι άνθρωποι σε αυτή την κατάσταση. Όπως με θλίβει και όλο αυτό το πανηγυράκι που έχει στηθεί πάνω από τον Ζακ από τους διάφορους… Βαλλιανάτους με στόχο να φωνάξουν υπέρ της ομοφυλοφιλικής κοινότητας, χωρίς καν να μπαίνουν στη διαδικασία, να αντιληφθούν ότι μια ληστεία δεν μπορεί να… αξιοποιείται για να υπερασπιστείς την επιλογή να είσαι ομοφυλόφιλος! Και εξηγούμαι: Προφανώς και ο κλέφτης δεν σκοτώθηκε επειδή ήταν ομοφυλόφιλος.

Φαντάζομαι ότι και straight να ήταν, πάλι όσοι τον χτύπησαν την ίδια συμπεριφορά θα επιδείκνυαν. Φαντάζομαι ότι κανείς από όσους ενεπλάκησαν σε αυτή την ιστορία δεν χτύπησε τον Κωστόπουλο επειδή ήταν ομοφυλόφιλος, drag queen ή μελαχρινός με καστανά μάτια. Τον χτύπησαν επειδή μπήκε να ληστέψει… Πήραν, δηλαδή, το νόμο στα χέρια τους, όχι επειδή θα τους έκλεβε ένας ομοφυλόφιλος, αλλά επειδή ένιωσαν να απειλούνται από τον ληστή…

Λάθος; Λάθος, στο πλαίσιο μιας κοινωνίας που δεν είναι ζούγκλα αλλά δυστυχώς θυμίζει ολοένα και περισσότερο το βασίλειο του Ταρζάν, σε όλα τα επίπεδα και τους τομείς της καθημερινότητας. Κι αυτό είναι επίσης μια πραγματικότητα. Η οποία δεν είναι καλή για κανέναν.

Βλέπεις, έχουμε να θυμηθούμε αρκετά θύματα που δεν αντέδρασαν όπως ο κοσμηματοπώλης και το πλήρωσαν με τη ζωή τους. Βλέπεις όταν κάποιος μπαίνει στο μαγαζί/σπίτι σου για να σε κλέψει δεν είναι δα και σίγουρο ότι δεν θα επιχειρήσει να σε σκοτώσει κιόλας. Ο κόσμος φοβάται. Φοβάται πολύ.

Για να τελειώνουμε: Όποιος επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τον θάνατο του Κωστόπουλου, ρίχνει νερό στο μύλο της υπερβολής. Κι επειδή δεν θυμάμαι κανέναν να έχει διαδηλώσει στο παρελθόν για τον κοσμηματοπώλη/ιδιοκτήτη ταβέρνας/περιπτερά/ταξιτζή κλπ που τον έσφαξαν για να τον ληστέψουν ας μην προκαλούμε τον κόσμο με υπερβολές, που στο τέλος της ημέρας δεν βοηθούν κανέναν. Μόνο όσους θέλουν να συνεχίσουν να διχάζουν την κοινωνία με κάθε αφορμή. Όσοι νοιάζονταν πράγματι για τον Ζακ και τους άλλους… Ζακ εκεί έξω, θα έπρεπε να είχαν ασχοληθεί μαζί του(ς) πριν καταλήξει σε αυτό το σημείο.