ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣ

Εκλογές Τουρκία: Ποιοι και γιατί έσπευσαν να συγχαρούν τον Ερντογάν για τη νίκη του

Εκλογές Τουρκία: Ποιοι και γιατί έσπευσαν να συγχαρούν τον Ερντογάν για τη νίκη του

Εκλογές Τουρκία: Το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της χώρας ανακοίνωσε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής - Αίσθηση προκαλεί η «σιωπή» των μεγάλων δυνάμεων και ιδιαίτερα των ΗΠΑ και της Γερμανίας

Το πρώτο συγχαρητήριο από χώρα της ΕΕ προήλθε από τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι οι μεγάλες δυνάμεις της Ε.Ε. αλλά και οι ΗΠΑ έχουν καθυστερήσει αρκετά να τηλεφωνήσουν στον Ερντογάν ή έστω να στείλουν κάποιο τηλεγράφημα.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, o Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγεφ επίσης συνεχάρη αμέσως τον Ερντογάν για την "μεγάλη του επιτυχία" στις προεδρικές εκλογές, σύμφωνα με δήλωση της Προεδρίας του Αζερμπαϊτζάν.

Σε τηλεφωνική κλήση, ο Αλιέφ δήλωσε ότι η Τουρκία έχει αναπτυχθεί κάτω από την ηγεσία του Ερντογάν, προσθέτοντας ότι η οικονομία της Τουρκίας σημείωσε μεγάλες επιτυχίες και η Άγκυρα έχει εδραιώσει τη θέση της διεθνώς.

Ο Ερντογάν ευχαρίστησε τον Αλιέφ.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι ηγέτες εξέφρασαν επίσης την πίστη τους στην πρόοδο των αδελφικών σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν σε όλους τους τομείς.

Η δήλωση ανέφερε επίσης ότι ο Αλίεφ κάλεσε τον Ερντογάν σε επίσημη επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν και δέχθηκε ο Ερντογάν.

Ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) Μουσταφά Ακίντι, ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάι Μαντούρο και ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ ήταν επίσης μεταξύ των ηγετών που συγχαίρουν τον Τούρκο πρόεδρο για τη νίκη του.

Επιπλέον, ο Αλβανός πρωθυπουργός Edi Rama συγχαίρει τον Πρόεδρο Erdogan μέσω τηλεφωνικής κλήσης, την οποία ο Erdogan έλαβε με ευχαριστίες, σύμφωνα με προεδρικές πηγές.

Σε τηλεφωνική κλήση, ο παλαιστίνιος πρόεδρος Mahmoud Abbas συγχαίρει επίσης τον Ερντογάν για την «επιτυχία της τουρκικής δημοκρατικής διαδικασίας και τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές», δήλωσε ο επίσημος Παλαιστινιακός Πρακτορείο Ειδήσεων (WAFA).

Ο Αμπάς δήλωσε: "Εύχομαι στην Τουρκία περισσότερη επιτυχία, πρόοδο και σταθερότητα".

Ο Ερντογάν, σύμφωνα με τον οργανισμό, τόνισε τη "συνεχιζόμενη στήριξη" της Τουρκίας για τον παλαιστινιακό λαό και την "δίκαιη αιτία και το δικαίωμά τους στην ελευθερία και τη σταθερότητα".

Σύμφωνα με την τριμερή προεδρία της Βοσνίας, ο Βόσνιος ηγέτης Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς τηλεφώνησε στον Ερντογάν για να τον συγχαρεί για την επιτυχία του στις εκλογές.

Με σχεδόν όλες τις καταμετρημένες ψήφους, ο Ερντογάν οδηγεί στις προεδρικές εκλογές της Τουρκίας.

Άλλα διεθνή μηνύματα συγχαρητηρίων προήλθαν από τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νικόλαο Κοτζιά, τον Πρόεδρο του Σουδάν Omar al-Bashir, τον Πρόεδρο του Ουζμπεκιστάν Shavkat Mirziyoyev και τον Πρόεδρο της πΓΔΜ Gjorge Ivanov.

Ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι συγχαίρει επίσης τον Ερντογάν μέσω του λογαριασμού του στο Twitter και δήλωσε: «Προσβλέπουμε στη συνεχή καλή συνεργασία μας μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Τουρκίας. Δύο χώρες είναι στρατηγικοί σύμμαχοι σε όλους τους τομείς.

Ο Μαμάτι Τούρε, υπουργός εξωτερικών της χώρας της Γουινέας της Δυτικής Αφρικής, συγχαίρει επίσης τον Τούρκο ομόλογό του Μέβλουτ Κάβουσογλου για την επιτυχή εκλογική διαδικασία του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚ).

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς εύχεται την επιτυχία του Ερντογάν στην εκπλήρωση των καθηκόντων του.

"Η Σερβία δίνει μεγάλη σημασία στην αληθινή της φιλία με την Τουρκία και δεσμεύεται να προωθήσει καλές και σταθερές σχέσεις και θα συνεχίσουμε να είμαστε ένας αξιόπιστος εταίρος στην Τουρκία και την ηγεσία της, η οποία είναι έτοιμη να προστατεύσει και να υπερασπιστεί αξίες και αρχές σε πιο δύσκολες στιγμές, "δήλωσε ο Βούτσιτς σε γραπτή δήλωση.

"Έχετε κάνει μια νέα νίκη στο δρόμο για την πρόοδο και την ευημερία της Τουρκίας και του μεγάλου τουρκικού έθνους και είμαι βέβαιος ότι η αποφασιστικότητά σας θα παραμείνει σήμα κατατεθέν της ηγεσίας σας για την αντιμετώπιση μελλοντικών προκλήσεων", δήλωσε ο Βούτσιτς σε τηλεφωνική συνομιλία με Ερντογάν, σύμφωνα με τη δήλωση.

Ο Πακιστανός Πρόεδρος Μαμνόον Χουσεΐν "επέδωσε εγκάρδια συγχαρητήρια στον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν της Τουρκίας για τη νίκη του στις εκλογές".

Ο Χουσεΐν υπογράμμισε ότι η μεγάλη προσέλευση και η ειρηνική διεξαγωγή των κοινοβουλευτικών και προεδρικών εκλογών ήταν μαρτυρία για τη δύναμη και τη ζωντάνια των δημοκρατικών αξιών και θεσμών της Τουρκίας.

Ο Χουσεΐν εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία θα συνεχίσει την πορεία της για την πρόοδο και την ευημερία υπό την ηγεσία του Ερντογάν και ότι οι ιστορικές και ασύγκριτες διμερείς σχέσεις μεταξύ Πακιστάν και Τουρκίας θα συνεχίσουν να αυξάνονται.

Ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλέξανδρος Λουκασένκο συγχαίρει τον Ερντογάν για την επανεκλογή του και δήλωσε ότι η Τουρκία "θα συνεχίσει το προοδευτικό κίνημά της στην πορεία της προόδου και της ευημερίας.

"Είμαι πεπεισμένος ότι η στρατηγική διμερής συνεργασία, η οποία αναπτύσσεται δυναμικά, έχει τεράστιο δυναμικό και με κοινές προσπάθειες θα μπορέσουμε να φτάσουμε σε νέα ύψη στο πολιτικό, εμπορικό-οικονομικό και σε άλλους τομείς αλληλεπίδρασης", δήλωσε ο Λουκασένκο.

Σε τηλεφωνική συνομιλία, το Κατάρ Εμίρ Σέιχ Ταμίμ Μπιν Αμάντ αλ-Θάνι συγχαίρει επίσης τον Ερντογάν για την επιτυχία του στις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές, σύμφωνα με τουρκικές πηγές.

Ο Σείχης Εμίρ Σέιχ Σαμπάχ αλ-Αχμάντ αλ Νταμπέρ αλ Σαμπάι έστειλε επίσης καλώδιο συγχαίροντας τον Ερντογάν για το κόμμα του που κέρδισε τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.

Το πρακτορείο ειδήσεων KUVA του Κουβέιτ δήλωσε ότι ο εμίρης επαίνεσε τις διακεκριμένες και ιστορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι δεσμοί αυτοί θα γίνουν βαθύτεροι στις επόμενες ημέρες.

Ο πρόεδρος της Σομαλίας Μοχάμεντ Αμπντουλάι συγχαίρει επίσης τον Ερντογάν σε δήλωση σχετικά με το Twitter.

"Συγχαρητήρια στον Πρόεδρο @RT_Erdogan για τις επιτυχημένες προεδρικές του εκλογές Η κυβέρνηση και ο λαός της Σομαλίας συγχαίρουν τον λαό της Τουρκίας για τις ιστορικές προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές, η Τουρκία ένας πολύτιμος εταίρος της Σομαλίας", γράφει.

"Τα ειλικρινή συγχαρητήριά μου στον Πρόεδρο Ερντογάν και στο Κόμμα ΑΚ και στον Τούρκο λαό για τη νίκη του στις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές", ανέφερε ο Τζέτζατ αλ-Ρίσι, ανώτερος ηγέτης του κινήματος της Χαμάς.

Ο βασιλιάς του Μπαχρέιν Ο Χαμάντ Μπιν Ίσα Αλ Χαλίφα συγχαίρει τον Ερντογάν για την εκλογική του επιτυχία και υπογραμμίζει τους βαθιά ριζωμένους δεσμούς μεταξύ Τουρκίας και Μπαχρέιν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων του Μπαχρέιν.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα της Αιγύπτου εξέδωσε επίσης ένα μήνυμα, συγχαίροντας τον Ερντογάν για την εκλογική του επιτυχία.

Το ανώτερο μέλος του ομίλου, Ibrahim Munir, έγραψε στο Facebook ότι η ομάδα προσεύχεται για την περαιτέρω ανάπτυξη της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της θητείας του Ερντογάν.

"Ο Θεός να σας προστατεύει [Ερντογάν], ολόκληρο τον ισλαμικό κόσμο και την ανθρωπότητα", είπε.

Ο Rached Ghannouchi, αρχηγός του κινήματος Ennahdha στην Τυνησία, έστειλε επίσης χαιρετισμούς στον Ερντογάν.